La Lliga s’enfonsa en el mercat hivernal

Ja no es fitxa al gener a Espanya, amb un campionat que ha desaparegut del top 15 mundial en el rànquing d’inversions. I no apareix ni tan sols entre les 10 primeres lligues europees.

La Lliga s’enfonsa en el mercat hivernal
2
Es llegeix en minuts
Marcos López
Marcos López

Periodista

ver +

No hi ha diners a la Lliga per a fitxatges hivernals. Els grans (el Madrid, l’Atlètic i el Barça) han tancat la seva butxaca sense permetre la més mínima escletxa per desemborsar ni un sol euro. En el cas del club blanc, Florentino Pérez, el president, ha estat més pendent de donar ordres per escriure cartes a la Federació, amb còpies al Consell Superior d’Esports (CSD), contra l’estament arbitral, que a complaure Carlo Ancelotti, el seu entrenador.

L’italià s’ha quedat sense defenses –ahir queia també Alaba per a tres setmanes–, però el Madrid ni tan sols mira el mercat hivernal. El Barça, amb el mètode Deco com a eix de la seva planificació –primer renova les teves estrelles perquè no se’n vagi cap–, tampoc s’ha mogut, mentre li anaven caient diners d’operacions col·laterals com el fitxatge de Nico González pel Manchester City, que li ha reportat 13,6 milions. Uns diners amb què no comptava el Barça.

Tendència descendent

La Lliga està fora del top 15 mundial. I fins i tot del top 10 europeu, i s’estrenyen el cinturó de tal manera que els números dels quatre últims anys retraten la caiguda del campionat. L’hivern del 2022 se’n van invertir 82,3. Després va baixar substancialment un any més tard: 35,3 el 2023. Va tornar a pujar l’hivern passat, amb 85,4 (2024), lluny dels 26,1 d’aquest gener que marca el subsol.

Ancelotti s’apropa a "una situació d’emergència", com va confessar, i demana. Però no li porten ningú. Simeone, en canvi, no ha demanat res a l’hivern perquè va desemborsar 185 milions a l’estiu per emportar-se Julián Alvárez, Conon Gallagher, Le Normand i Sörloth, a més de les cessions del porter argentí Musso i del defensa francès Clement Lenglet.

Flick, amb l’arribada de Dani Olmo, ja en va tenir prou per reactivar el mateix Barça que tenia Xavi. Sense oblidar, per descomptat, la urgent contractació de Szczesny l’octubre passat per suplir la greu lesió de Ter Stegen, que estarà de baixa tota la temporada. I la Lliga, sense la tracció econòmica que generen els tres monstres, ha descendit fins a la cua mundial en aquest mercat. Ha desaparegut dels 10 primers classificats. I fins i tot dels 15. La caiguda en la inversió en fitxatges ha sigut descomunal, superada fins i tot per la segona divisió alemanya i l’anglesa, i ha descendit al número 16.

El 80% és de Betis i Sevilla

Notícies relacionades

La Premier, amb 475,5 milions d’euros, lidera el rànquing d’inversió en aquest últim mes, amb l’impacte que ha deixat el City de Guardiola en la seva reconstrucció que li ha costat 212 milions en quatre incorporacions: Nico González (Porto) Marmoush (Eintratch), Khusanov (Lens) i Vitor Reis (Palmeiras).

A Espanya només s’han fet set fitxatges. Les altres coses són cessions com la d’Arthur (de la Juve al Girona) i més cessions. I el Betis ha invertit el 50% d’aquesta quantitat al pagar 13 milions pel colombià Cucho Hernández. El 30% restant és del Sevilla, que ha fitxat Akor Adams (5,5 milions) i Rubén Vargas (2,5).