Flick da instrucciones a sus jugadores durante el Valencia-Barça de la Copa del Rey en Mestalla.

Flick da instrucciones a sus jugadores durante el Valencia-Barça de la Copa del Rey en Mestalla. / Efe / Ana Escobar

4
Es llegeix en minuts
Marcos López
Marcos López

Periodista

ver +
Joan Domènech
Joan Domènech

Periodista

Especialista en Futbol, Barça, Esports.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El «novembre de merda», qualificat així pel mateix Hansi Flick, va llastar al desembre irregular en què el Barça queia a la Lliga. Va arribar el Nadal, l’equip va refrescar la seva ment, guiat per un tècnic que ha construït una cosa tan divertida com sorprenent en tot just sis mesos.

Havia arrencat com un coet amb una cohesió inimaginable perquè eren els mateixos jugadors que deambulaven tristos i desorientats la temporada passada. I en aquella caiguda tardoral es va pensar que tot havia acabat tan aviat com va arribar.

La seva reacció ha sigut impactant en aquest gener i febrer, amb un títol al Museu (la Supercopa d’Espanya), una solvent classificació per als vuitens de final de la Champions (va acabar segon en el nou format) i ubicat a les semifinals de la Copa del Rei aixafant el València a Mestalla (0-5).

Però en aquesta espectacular arrencada del 2025(10 partits, vuit victòries, dos empats i cap derrota) Flick ha reconnectat les peces que s’havien desconfigurat en aquesta caiguda que presagiava mals temps. Amb calma, sense estridència ni crits, l’alemany ha teixit les línies mestres del seu vell Barça que és, en realitat, un nou Barça.

Nou perquè ha canviat de porter (Szczesny li ha tret la titularitat a Iñaki Peña),nou també perquè ha recuperat jugadors que semblaven fora del focus fins a donar-los un rol protagonista, cas Frenkie de Jong i el més recent de Ferran Torres,un davanter suplent amb xifres més que respectables: 10 gols en 25 partits.

Ferran Torres ensenya la pilota que es va emportar a casa després de marcar-li tres gols al València a Mestalla. /

FC BARCELONA

No només això. Flick ha electrificat la dimensió ofensiva del seu equip, capaç com ha sigut de recuperar les millors versions dels seus tres davanters titulars: Lamine Yamal, Lewandowski i Raphinha. Fins i tot la del quart.

O sigui, disfruta el Barça d’un Ferran mai vist, tot i que en el camí hagi liquidat, també de forma silenciosa, les expectatives d’Ansu Fati, desaparegut ja de l’estructura d’atac, superat fins i tot per Pau Víctor, el cinquè element, o Fermín, centrecampista, extrem, arribador o el que faci falta.

«És un equip jove, que té molta gana. Aquest és l’estil que volem»

Hansi Flick

Tècnic del Barça

És un Barça voraçment insaciable, que firma registres d’una altra època en aquests 10 partits del nou any. 37 gols porta el grup de Flick (una mitjana de 3,7), deixant una empremta tan poderosa que fins i tot en cinc d’aquests partits del 2025 ha marcat cinc gols o més. «Aquest és l’estil que volem», va proclamar orgullós l’alemany.

Els jugadors del Barça celebren el tercer gol de Ferran Torres al València a Mestalla durant la Copa del Rei. /

Efe / Ana Escobar

No s’atura mai, ni tan sols guanyant 0-5 a Mestalla. «En el minut 85 Fermín estava fent sprints, li he demanat que es calmi una mica», va confessar el tècnic alemany després de firmar un insòlit 12-1 el València en tot just 11 dies. «És un equip jove, que té molta gana», va afegir l’entrenador.

Jove Barça (la mitjana d’edat en els quarts de final de Copa era de 23,8 anys) ja que només tenia un futbolista –el porter polonès Szczesny, amb 34– per sobre de la trentena. Equip que té una energia extrema perquè en el camí ha anat recuperant jugadors fins a augmentar el fons de la plantilla sumant nous recursos. Guiat, en tot moment, per un lluminós Pedri mai vist abans. «És incomparable», va dir Flick sobre el canari.

Optimització de la plantilla

Recursos que han dotat perfils més poderosos al Barça perquè no només té un onze fix. N’hi ha més que entren en l’equació del tècnic, que maneja ara una abundància de centrals on Iñigo Martínez, Eric Garcia i Araujo lluiten per fer companyia a l’indiscutible Pau Cubarsí. Per Christensen, lesionat ara, no hi ha cap espai transformat, i ja de manera gairebé definitiva, en el cinquè de la llista.

Szczesny aclareix una pilota durant el València-Barça de la Copa del Rei a Mestalla. /

Efe / Biel Aliño

Més del mateix passa al centre del camp on s’ha viscut la inserció de Frenkie de Jong, disposat a amenaçar, i amb fets, la posició que semblava intocable de Marc Casadó. A dalt hi ha el trident que ningú s’atreveix a moure i suplents, a l’estil de Ferran Torres, que no volen desaparèixer de la fotografia.

Notícies relacionades

A la porteria, Iñaki Peña és suplent i Szczesny ha encadenat 180 minuts consecutius sense encaixar un gol: Alabès (Lliga) i València (Copa). Però si s’amplia el focus aquest 2025 ple de gols, el Barça ha segellat en quatre dels 10 partits la seva porteria a zero, una cosa que avala la decisió de l’entrenador, que confia «clarament», com ell ha reconegut, molt més en el polonès que al del planter.

I encara li falta a Flick disfrutar de la millor versió de Dani Olmo, que ha traçat una trajectòria ‘guadianesca’ en els seus primers mesos al Barça, castigat pels problemes legals (no va estar inscrit a l’estiu ni després a l’hivern) i un parell de lesions musculars.