PARTIT D’ALTA TENSIÓ PEL LIDERAT

El derbi més llarg del món

El duel entre el primer i el segon classificats de LaLiga, separats per un punt, arriba després de mesos d’enfrontament entre els dos clubs, que van viure una anada plena de polèmica en el ‘partit dels encenedors’.

El derbi més llarg del món
3
Es llegeix en minuts

El clàssic és una invenció relativament moderna per descriure els partits entre el Reial Madrid i el FC Barcelona. Té la seva inspiració en l’Argentina i molt a veure amb l’aliment mediàtic. Per descomptat, pel favoritisme desenvolupat per les dues institucions i no s’ha d’obviar la lògica centre-perifèria que impera en la política estatal. Però si a un merengue o indio, com es denominen tradicionalment les dues aficions, se li pregunta pel seu gran rival, la resposta més sincera i més antiga és la de l’altre rival de la capital. El Reial Madrid i l’Atlètic són els enemics més viscerals, l’un de l’altre, tot i que les dinàmiques classificatòries no sempre han permès l’encès debat d’ara.

El derbi més llarg del món | EUROPA PRESS /

EUROPA PRESS

Perquè el que avui es disputa al Bernabéu és un joc de gladiadors. Un envit a vida o mort que diumenge es reinicia malament. A partir de les 21.00 hores canvia el destí dels 11 que Ancelotti i Simeone disposin. Tant de bo, per a ells, només depenguessin dels jugadors o dels de la banqueta. Però el futbol genera una dependència emocional de milers d’ànimes que s’extrema en cites així. Només cal anar a l’antecedent immediatament previ per entendre el que suposa un Reial Madrid – Atlètic. L’últim, del Metropolitano, que semblava dominat pels blancs, va acabar més tard del compte per culpa del llançament d’encenedors des de la grada del fons sud. A partir de llavors va començar un encreuament d’acusacions en el qual cadascú va voler tenir la raó.

"Li ha passat a ell al Bernabéu. Que li va tocar un encenedor al cap quan jugava a l’Atlètic. I no ha de passar; els clubs s’han d’encarregar que no passi, però compte amb nosaltres, que passem a ser les víctimes. ¿Per què? Perquè si ataquem hi pot haver una reacció, i no podem provocar, ja sigui Simeone, Courtois, Vinícius, Messi o Griezmann. Tant de bo sancionin també els protagonistes que provoquen", va dir en calent després d’un derbi aspre, com els últims Reial Madrid - Atlètic, esmicolats per la rivalitat i també l’odi mutu que es professen.

"De vegades hi ha una mica de joc entre un jugador i un aficionat; és una cosa normal, no tinc problema si em canten; si no hi ha violència, no hi ha problema, però cal eliminar aquells que volen fer mal. Respecto la seva opinió [la de Simeone] però no la comparteixo. Tenim una idea diferent del que és una provocació. Són les institucions i organismes els que han de decidir, i ja ho han fet. Jo no tinc res a comentar sobre això", va assenyalar Courtois, que encara ocupa un lloc en el passeig de centenaris del Metropolitano.

Joc irònic

Notícies relacionades

Simeone va utilitzar un vers antic per referir-se al convuls desenvolupament del Reial Madrid - Celta de la Copa, en el qual els blancs van acabar passant de ronda, en la pròrroga, després d’una actuació arbitral que alguns van considerar molt discutida. El mateix tema pel qual aquesta mateixa setmana l’entitat que presideix Florentino Pérez ha aixecat una barricada contra el reseteo de clubs, acusant LaLiga de viure en una "manipulació" i "adulteració".

Segons el tècnic argentí, això passa "des dels últims cent anys". Un comentari que no va agradar a Ancelotti, que amb ironia va dir que "pot ser que siguin espines que fan mal". Hores abans, pancartes als ponts de Madrid contra l’afició, més en concret, els ultres de l’Atlètic, "eterns cabalers". Missatges que es van encarregar de retirar els al·ludits. I, malgrat tot, un liderat en joc amb el Madrid recuperant Camavinga i Lucas Vázquez per a una defensa en quadre. Millor panorama per a l’Atlètic, enfortit pels milions del mercat.