Lliga F
Sara Monforte, una entre 16
La preparadora de l’Espanyol és una excepció en una competició que ha vist en els últims anys com ha descendit el nombre d’entrenadores dones. "Al ser l’única sento que he de deixar el llistó com més alt millor. És una responsabilitat, he d’estar a l’altura", assegura.
Una de 16. Dels 16 equips que competeixen a la Lliga F, només un d’ells té a la banqueta una entrenadora dona. Sara Monforte, actual tècnica de l’Espanyol, és l’única. Un paper i una responsabilitat. De vegades, un pes afegit. Ha de demostrar no només per ella, sinó per totes.
"Costa donar oportunitats a les dones", defensa Sara Monforte. "Seguim lluitant en això. Sembla que és un món d’homes i els càrrecs amb tanta responsabilitat sembla que no puguem tenir-los o portar-los bé. Estan totalment equivocats. No importa el gènere per exercir bé les teves competències", afegeix l’entrenadora, que sent aquest fet també com "una responsabilitat". "Al ser l’única dona, sento que he de deixar el llistó com més alt millor per ser un referent adequat. Al final represento tot un gènere dins d’aquest esport. He d’estar a l’altura. És un orgull ser aquesta persona, però ho afronto amb normalitat, perquè crec que les dones estem totalment capacitades per a això. És cert que som poques, en aquest cas [LigaF] només jo, i a Primera RFEF tampoc n’hi ha gaires".
Sostres de vidre
Des de la Lliga F són conscients de la tendència regressiva que estan tenint les entrenadores a les banquetes de la competició. El gener del 2022 es va registrar el superior nombre d’entrenadores en la màxima categoria, amb un total de sis: Sara Monforte, Andrea Esteban, Iraia Iturregi, Natalia Arroyo (ahir va aconseguir la seva primera victòria a la Premier amb l’Aston Villa), Ana Junyent i María Pry.
L’any passat se’n van mantenir tres i aquesta temporada només queda Monforte. "Aquest és un dels sostres de vidre que hem de trencar", confessa Bea Álvarez, presidenta de la Lliga F. "No només hem aconseguit visibilitzar el futbol femení i crear referents futbolistes, la qual cosa ja és un pas important per a les nenes i nens més joves, sinó que també queda molt per fer en els càrrecs de gestió i en els cossos tècnics. Allà tenim un gran marge de millora i hem de continuar promovent la seva presència. Igual que s’ha fomentat l’arbitratge femení i cada vegada hi ha més àrbitres, crec que aquesta és una tasca pendent", afegeix la presidenta.
Falta de llicències i recursos
Però ¿quines són les causes d’aquesta falta d’entrenadores? "Un dels motius és que el nombre de dones entrenadores col·legiades és inferior en comparació amb els homes. Llavors, és normal que hi hagi menys oportunitats", radiografia Monforte. "Però també crec que costa molt que les dones s’animin a ser entrenadores. Hauríem de fomentar la figura de l’entrenadora perquè les jugadores actuals vulguin ser entrenadores. Cal facilitar-los l’aprenentatge, ajudar-les a obtenir els títols i explicar-los en què consisteix realment aquesta professió. Moltes ho veuen com una cosa difícil, com una gran responsabilitat. Les jugadores sí que volen ocupar altres rols dins del futbol, com ara preparadores físiques o directores esportives, però ser entrenadora els sembla una càrrega més gran i no els atrau tant. Cal intentar fer-los veure que és una cosa molt bonica. Que és una passió, una manera de donar continuïtat al que estan fent. Una vegada et retires, continuar sent dins", pensa.
Notícies relacionades"Des de la Lliga F hem de visibilitzar el que tenim i donar-hi valor. No obstant, això va més enllà de la nostra tasca com a organitzadors de la competició. És fonamental treballar amb la Federació en programes i projectes, col·laborar amb les federacions territorials i amb les dones a cada territori per augmentar la seva presència. La Lliga F serveix com un mirall per a moltes nenes. No és només cosa de la Lliga F, també cal acostar aquests referents a les més petites, perquè vegin que les dones podem ocupar càrrecs de gestió a les banquetes, directives, llocs de direcció i fins i tot en presidències on encara hi ha poques dones", explica Bea Álvarez.
Derbi a Sant Adrià sense la lesionada Alexia
Diumenge (12 h, TV3 i DAZN) ), l’RCD Espanyol rep el Barça en una nova edició del derbi català que s’ha recuperat aquesta temporada després de l’ascens del conjunt periquito. Les blaugrana arriben minvades per la lesió d’última hora d’Alexia Putellas, que es va fer un esquinç en l’entrenament de dissabte. Patri Guijarro també està lesionada.El conjunt blaugrana arriba al duel contra el quadre dirigit per Monforte després de caure per primer cop en sis anys a casa, després de perdre a la Lliga contra el Llevant en l’anterior jornada. Malgrat la patacada, les culers parteixen com a absolutes favorites en el partit que ha penjat el cartell d’aforament complet.
- Aeroport del Prat Aterra d’emergència un avió a Barcelona per donar assistència mèdica a un passatger
- Crònica rosa Futbol i amor: el partit de la premsa rosa
- Ciència Albirat per primera vegada un diable negre viu a la superfície del mar
- Educació a Catalunya «Sense uns continguts ben assentats és impossible ser competent»: els docents assenyalen les esquerdes dels nous currículums
- Immoble L’arribada d’AstraZeneca posarà en marxa l’edifici Estel a la primavera