Atletisme

Jacob Kiplimo: "M’he anat superant des que anava a l’escola"

L’atleta ugandès de 24 anys Jacob Kiplimo, nascut en una família de 28 germans, aspira a trencar avui el rècord mundial de la distància en la seva estrena a la Mitja Marató de Barcelona. "Tot i que sempre és complicat, la meva preparació ha sigut perfecta. No sento pressió", afirma..

La kenyana Joyciline Jepkosgei mirarà de batre el rècord

que ella mateixa va marcar l’any passat

Jacob Kiplimo: "M’he anat superant des que anava a l’escola"
2
Es llegeix en minuts
Begoña González

La Mitja Marató de Barcelona ho té tot perquè avui es batin diversos rècords. És un circuit ràpid en què, si la temperatura acompanya i el vent no fa acte de presència, es podria establir un nou rècord del món de mitja marató masculina. Actualment, l’etíop Yomif Kejelcha ostenta la millor marca, establerta aquest mes d’octubre a València en 57:30 amb tan sols un segon menys que el rècord anterior, marcat pel corredor ugandès i principal estrella de la Mitja, Jacob Kiplimo, el 2021 a Lisboa.

L’atleta ugandès, de 24 anys, correrà per primera vegada la Mitja Marató de Barcelona i buscarà batre tant el rècord del circuit, en poder del kenyà Charles Langat des del 2023 amb un temps de 58 minuts i 53 segons. Kiplimo, bronze en els 10.000 dels Jocs de Tòquio 2020 i vuitè en els Jocs de París de l’estiu passat, va assegurar divendres que estar preparat: "L’objectiu és disfrutar de Barcelona".

Tot i que disposa de totes les condicions necessàries per batre el rècord, l’ugandès competirà amb altres atletes destacats, com el seu compatriota Geoffrey Kamworor, campió de la mitja marató de Rotterdam (Països Baixos); Abdi Nageeye, plata olímpica a la marató dels Jocs Olímpics de Tòquio i guanyador de la marató de Nova York el 2024, i l’italià Yeman Crippa, rècord nacional de mitja marató a Nàpols el 2022, amb 59 minuts i 55 segons.

"La meva preparació ha sigut perfecta. Tot i que sempre és complicat i també m’estic preparant per a la marató. Ho he pogut tirar tot endavant". Kiplimo, nascut en una família de 28 germans, va començar a córrer quan només era un nen. "Encara anava a l’escola quan vaig començar a córrer, però el 2015 ja m’ho vaig prendre més seriosament. Primer vaig competir per a l’escola i, al cap de molt poc temps, vaig iniciar la meva carrera com a atleta. Des d’aleshores m’he anat superant constantment", assenyala el corredor africà.

"No sento pressió", confessava Kiplimo a EL PERIÓDICO. És conscient de l’atenció mediàtica que desperta el seu debut a Barcelona i de les expectatives que han recaigut sobre ell de cara a la marató després de la mort, en un tràgic accident de trànsit, del plusmarquista mundial kenyà Kelvin Kiptum. "De moment no sento pressió", va incidir.

Categoria femenina

Notícies relacionades

En la categoria femenina, la kenyana Joyciline Jepkosgei buscarà batre avui de nou el rècord que va establir ella mateixa l’any passat amb 1 hora, 4 minuts i 29 segons. La guanyadora de la marató de Londres el 2021 i de la marató de Nova York el 2019 va confessar que està "molt agraïda de repetir a Barcelona". I va assegurar que intentarà "donar el màxim per batre de nou el rècord". Jepkosgei parteix com a favorita per revalidar la seva victòria, però correrà acompanyada de les seves principals rivals i compatriotes, Gladys Chepkurui i Nancy Sang, guanyadora de la mitja marató de Roma l’octubre del 2024 amb un temps d’1:07.29.

La 35a edició de la Mitja de Barcelona passarà a la història com la més massiva, després de marcar amb més de 30.000 persones un nou rècord de participació a Espanya i sent la segona més multitudinària d’Europa, només per darrere de Berlín (35.000). A més, la xifra de dones inscrites ha superat el 40%, cosa que la converteix en una de les més paritàries del panorama nacional.