Actualitat blaugrana

Un pis de Sant Andreu acull el "líder mundial en connectivitat" del Barça

L’acord de telecomunicacions del Barcelona amb New Era Visionary Group alimenta les sospites sobre la gestió de Joan Laporta.

Un pis de Sant Andreu acull el "líder mundial en connectivitat" del Barça
6
Es llegeix en minuts
Francisco Cabezas
Francisco Cabezas

Cap d'Esports d'EL PERIÓDICO

ver +

Les telecomunicacions en el futur Spotify Camp Nou i l’explotació de part dels seients VIP de l’estadi –per tant, també les inscripcions dels futbolistes Dani Olmo i Pau Víctor– depenen d’una xarxa engendrada oficialment en un coworking de treball compartit a l’emirat de Ras al-Khaimah, i en un domicili particular de 85 metres quadrats al barri de Sant Andreu, sobre la perruqueria Amigos, a la rambla Onze de Setembre. Una senyora en davantal obre la porta. Està fent el dinar i no pot atendre aquest diari. No sembla que allà s’estigui cuinant el futur del club en matèria de telecomunicacions. "Al Barça pocs saben el que realment passa. Ni tan sols els directius", admeten fonts internes de l’entitat blaugrana preguntades per EL PERIÓDICO davant el procedir del govern de Joan Laporta.

Immoble a Sant Andreu on està domiciliada la seu espanyola de New Era, ‘partner telecom’ del Barça. /

New Era Visionary Group FZ-LLC és el nom de l’empresa constituïda pel ciutadà moldau Ruslan Birladeanu, que apareix també com a administrador de la filial espanyola que va començar les seves operacions el febrer del 2024 (New Era Visionary Group Iberia SL, inscrita en el registre d’operadors de telecomunicacions de la CNMC) junt amb un ciutadà espanyol (Francisco Maza; és el seu nom el que apareix a la bústia del domicili del barri de Sant Andreu junt amb el de María Cruz Guerrero).

Capital social de 3.000 euros

Es va constituir amb un capital social de 3.000 euros, cosa que no va impedir, primer, que es convertís el mes de novembre passat en "el nou official telecom operator" del Barcelona fins al 31 de desembre del 2030; i després en un d’aquells canvis de registre inaudits tan propi en els últims temps, en l’empresa que va avançar el 3 de gener passat 28 milions d’euros dels 70 en els quals el Barça va valorar un dels seus paquets d’explotació dels seients VIP. L’altre paquet el va col·locar Joan Laporta a la societat Forta Advisors Limited, un dels instruments sobirans d’inversió qatariana de la família Al-Thani.

Va ser el periodista Marcos Lamelas, d’El Confidèncial, qui va poder acreditar els noms de les dues empreses que el Barça no va voler revelar públicament –ni en els seus comunicats ni en la compareixença pública de Joan Laporta del 14 de gener passat–, i amb les quals l’entitat blaugrana va tancar l’acord dels seients VIP que van aclarir el panorama per a Dani Olmo i Pau Víctor. Així es va facilitar la inscripció cautelar concedida pel Consell Superior d’Esports, que té fins al pròxim 7 d’abril per acabar de resoldre l’assumpte i sentenciar si els dos jugadors poden acabar la temporada amb el Barça. Però, més enllà de l’aspecte esportiu, el que ha traslladat LaLiga de Javier Tebas al CSD són els dubtes que li transmet la societat New Era quant a la seva viabilitat.

Departament comercial

New Era Visionary Group, que el Barça va catalogar el 21 de novembre passat com a "líder mundial en connectivitat i integracions d’infraestructures", va aconseguir el preuat partner de telecomunicacions del club per als pròxims cinc anys. Diverses fonts mantenen que aquest contracte no va passar pel departament comercial de l’entitat. El Barça, preguntat per aquest diari, no respon a aquest aspecte. Segons el comunicat emès llavors, el Barcelona va parlar d’una "aliança" de New Era amb Orange per crear una OMV (operadora de telefonia mòbil virtual) sota el nom de Barça Mobile. "Oferirà tot el seu ventall de serveis a tota l’afició, així com a altres persones que hi puguin estar interessades, com tarifes mòbils, serveis de dades i fibra òptica, entre d’altres", va comunicar l’entitat blaugrana.

Contactada per aquest diari, Orange ha preferit no oferir declaracions. Però fonts coneixedores de l’operació expliquen que Orange va guanyar el concurs de licitació convocat per Limak a Telefónica i Cellnex per muntar la infraestructura de la xarxa 5G a l’Spotify Camp Nou.

Orange, la marca del Grupo MasOrange, va assegurar mitjançant un comunicat emès el 21 de novembre passat que New Era actuaria "com a integrador de sistemes, supervisant el disseny i la implementació d’aquesta infraestructura d’avantguarda". I va afegir: "New Era utilitzarà la xarxa 5G d’Orange per al desenvolupament de Barça Mobile".

Telefonia mòbil virtual

No obstant, i segons ha pogut saber aquest diari, Orange encara no ha arribat a cap acord amb l’empresa New Era per cedir-li la xarxa que hauria de permetre la creació de l’esmentada operadora de telefonia mòbil virtual que el Barcelona havia donat per feta. És a dir, la funció de New Era en les comunicacions del futur Camp Nou encara és una incògnita.

Tant com el paper de Ruslan Birladeanu, CEO de New Era Visionary Group, que, davant la sorpresa del sector, serà un dels ponents al Mobile World Congress de Barcelona el pròxim 4 de març. Serà present en la sessió de l’Sports Tomorrow Congress dedicada al Futbol Club Barcelona. En la nota confeccionada pel Mobile World Congress per presentar Birladeanu es parla de les seves "associacions clau amb el Barcelona i Orange", i de la seva experiència a "millorar la rendibilitat de les propietats a través d’una anàlisi exhaustiva i la implementació de solucions tecnològiques d’avantguarda, optimitzant tant la infraestructura física com la connectivitat digital".

Fonts internes del club blaugrana asseguren que Birladeanu podria haver intervingut en altres negocis amb el club, cosa que aquest diari no ha pogut acreditar. No és senzill seguir-li el rastre. Així ho assumeix Denis Dermenji, periodista moldau i director d’IPN Press Agency, que respon a EL PERIÓDICO a través de correu electrònic per assumir: "Hi ha sis entitats jurídiques a Moldàvia en les quals Birladeanu figura com a fundador o administrador. No obstant, sembla com si s’hagués esfumat de l’escena pública, ha desaparegut aparentment de l’espai informatiu".

Un controvertit passat

I s’explica Dermenji: "Birladeanu va ser vicepresident del Partit Socialdemòcrata de Moldàvia. El 2013, els mitjans de comunicació moldaus van informar que va ser acusat de frau, i es va enfrontar a dues causes penals". El director d’IPN Press Agency es refereix al que va passar amb la constructora Housing for All (Vivenda per a Tothom). "Va recaptar diners d’inversors i després va fer fallida misteriosament. Com a resultat, els inversors –persones normals que esperaven comprar apartaments a la capital– es van quedar sense res més que un clot excavat".

Birladeanu no només va esquivar qualsevol pena, fins i tot la presó, sinó que en va sortir més fort. Continua Dermenji: "L’Ajuntament de Chisinau [la capital de la República de Moldàvia] també es va veure afectat per allò. El 2021, l’alcalde, Ion Ceban, va declarar que Vivenda per a Tothom havia demandat l’Ajuntament i guanyat el procediment de fallida, i que rebria per part de l’Administració al voltant d’un milió d’euros. La cronologia exacta no queda clara, però en algun moment entre el 2010 i el 2013, Birladeanu va abandonar el Partit Socialdemòcrata i va iniciar el moviment Choice of Moldova, que advocava per l’adhesió de Moldàvia a la Unió Duanera Rússia-Bielorússia-el Kazakhstan. No obstant, aquesta idea no va ser aprovada per la Comissió Electoral Central moldava".

Notícies relacionades

Mentrestant, a la rambla Onze de Setembre de Barcelona, a la filial espanyola del New Era Visionary Group, "líder mundial en connectivitat i integracions d’infraestructures", la dona del davantal s’afanya a acabar de cuinar.

El Barça contesta a aquest diari: "Res a dir".