19 crits de gol per al gol del 19

Lamine y Raphinha celebran el primer gol contra el Benfica. /
La raó de ser del futbol és el gol, després de la qualitat. En aquest cas, el gol de Lamine Yamal abraçava les dues entitats, el bon joc i el gran gol, aquest immens cacau que li va valer a Lluís Flaquer, en la seva interpretació imperiosa del gol en la retransmissió de la SER, el crit múltiple de la seva alegria. Dinou crits, dinou, per celebrar davant el micròfon el que era deliri a la graderia.
Durant anys vaig sentir els murmuris amb els quals Miguel Ángel Valdivieso o José Félix Pons remarcaven els difícils gols del Barça a l’estranger; vaig sentir de noi, fins i tot, i no me n’oblido, el gol que quan el futbol tan sols es radiava va destrossar l’equip blaugrana davant els mateixos colors que ahir a la nit van amenaçar de desviar la il·lusió de guanyar que ara acompanya el Barça.
Aquell desastre de Berna era llavors l’abraçada trista a una oportunitat perduda. I ahir, contra el Benfica que llavors ens va posar de cara a la paret de la mala sort, el Barça de Pedri (i de Lamine, i de Frenkie de Jong, i de Raphinha, i de tants d’altres) va demostrar que el seu joc es concentra en aquesta metàfora que va fer cridar tantes vegades, "¡¡¡golàs, golàs, golàs!" a l’hereu d’aquells mestres murmuradors de la ràdio que llavors trigaven tardes i tardes fins a dir gol com si el crit fos una cendra.
Ara el FC Barcelona de Flick el del Miracle pot permetre’s el crit com a part essencial, i de qualitat, de la seva alegria. Va ser un partit fet per a la solemnitat i la reivindicació, un partit de futbol rere una cortina solemne en record d’un home, el doctor Carles Miñarro, la mort del qual va omplir de dolor els que van ser els seus companys del vestidor i el camp.
El Barça ha viscut moltes nits de dolor i de foc, de frustració i de trencament. Però ara viu entrenant-se per guanyar, no per resignar-se o perdre. Per això el gol, aquest cacau que semblava una bengala en honor de qui ja no hi és per estimar-los i cuidar-los, va ser rebut amb el coll ple de passió d’una afició que Lluís Flaquer va interpretar com un músic del futbol.
Dinou cops aquell crit, com el dorsal del més jove de tots, el que espera que el futur el porti a exhibir, potser, la Copa d’Europa.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Famosos El canvi radical d'Antonio Orozco després de pesar 127 quilos: "El meu metge em va dir que em podien passar cinc coses"
- Operació de la Guàrdia Civil Desmantellada una xarxa de ciberestafes a tot Espanya que dirigia un estudiant de 19 anys des de Terrassa
- Educació El TSJC dicta que el castellà també ha de ser llengua vehicular i habitual a l’escola catalana
- Documental «Com un tipus de bona família acaba en una guerra que no és la seva?» ‘Mercenario’, el català que va sobreviure a la guerra a Ucraïna
- A la capital del maresme Detinguts quatre menors més per nous disturbis a Mataró