El desafiament de LaLiga
Espanya no té un teixit industrial tan ampli i diversificat com el d’Alemanya, on els clubs pràcticament doblen els espanyols en ingressos per patrocini només recolzats en empreses locals.

El futbol espanyol juga en desavantatge en molts fronts. I el més evident és el que estem en una de les grans potències europees, sí, però on la mida de l’economia, la població i la renda per càpita és inferior a la del Regne Unit, Alemanya, França i Itàlia. Aquesta situació afecta directament el core del negoci de l’esport, ja que la major part del negoci es genera en l’àmbit domèstic i, com més escala, més capacitat de facturar. I és la raó per la qual avui LaLiga encara segueix molt per darrere, especialment de competicions com la Premier League anglesa i Bundesliga d’Alemanya, quant a negoci comercial i matchday.
"No hauríem d’estar per sota de més del 15% del que obtenen la Bundesliga o la Premier League, i actualment estem 600 milions per sota", m’explicava fa uns dies Javier Tebas, president de la competició espanyola, en el transcurs de la cimera de clubs del pla Impuls. Tot i que el creixement en aquestes dues àrees està sent especialment rellevant.
Concretament, el conjunt dels equips de Primera i Segona Divisió va aconseguir superar, per primera vegada en la seva història, els 1.200 milions d’euros de facturació comercial en la temporada 2023-2024, segons es desprèn de LaLiga Commercial Report de 2025, elaborat per Intelligence 2P.
¿Els condicionants que hi ha aquí? El primer i més clar: Espanya no té un teixit industrial tan ampli i diversificat geogràficament com el d’Alemanya, on els seus clubs pràcticament doblen els espanyols en ingressos per patrocini només recolzats en empreses locals.
El segon, i potser menys evident per a molts: la legislació del país va tapar fa dos anys el patrocini de les apostes, que encara greixa els pressupostos de la Premier.
El tercer: ser la segona lliga més vista del món té molt mèrit, però fa que moltes marques prefereixin la primera si es tracta d’invertir per obtenir visibilitat global.
¿Es pot capgirar la situació? Sí, amb inversió. La venda d’espais en l’equipament té un límit obvi, de manera que les experiències a l’estadi i utilitzar la força emocional del futbol per connectar empreses és una gran oportunitat.
Notícies relacionadesJaime Blanco, director de l’oficina de clubs de LaLiga, assegura que en un any ha crescut la xifra de 21 a 30 equips que compten amb una plataforma com aquesta.
El valor dels patrocinis construïts sobre aquesta base és que el retorn pot arribar a ser més tangible si un ven els seus serveis a altres socis del club. I què hi ha més rellevant per a una nova marca el fet de tenir un club de futbol fent-li els leads corporatius per vendre el seu producte.
- Nadons de 80 països ja mosseguen fruites i verdures de cautxú creades per dues germanes barcelonines
- El 2030 IMATGES | Així seran les noves estacions de l’L8 de FGC a l’Eixample
- Previsió meteorològica Arriba la borrasca Olivier amb fortes pluges: així afectarà Catalunya
- Sentència inèdita Un jutge de Madrid veu errors en la loteria de Nadal del 2021: números cantats que no van constar en la llista de premis
- Literatura llatinoamericana Jaime Bayly retrata les misèries sexuals de Vargas Llosa i García Márquez a ‘Los genios’
- El Govern ultima la norma contra els "megacentres" de menors migrants
- ERC i els Comuns ja negocien amb Illa un altre suplement de crèdit
- El PSOE acota els atacs a Alegría a una estratègia d’"assetjament" de la dreta
- Montoro afirma que l’única operació Catalunya que coneix és el FLA
- Ábalos rebat al Suprem les tesis de l’UCO sobre les seves propietats