La invasió agita el Palau
La presència d’aficionats lituans a diverses zones de la grada va generar la protesta dels grups d’animació, que van abandonar el seu lloc. Els seguidors visitants van comprar les entrades que no van adquirir els seguidors culers. La normativa prohibeix al club restringir la venda lliure.

L’abandonament de la grada dels grups d’animació del Palau Blaugrana va revelar un problema que niava al vell pavelló: els aficionats visitants aconsegueixen fer-se sentir i sentir a la catedral blaugrana. La protesta va posar en relleu un punt de desafecció que interpel·la la directiva, però també els seguidors barcelonistes: hi havia centenars d’entrades lliures a la venda que no van ser adquirides per culers.
La invasió del Palau en els dos últims partits de l’Eurolliga desperta els culers de la indiferència cap a l’equip, la puixant etapa del qual era irregular fins fa poc, i que ha afrontat dues cites crucials que requerien el suport massiu de l’afició. No obstant això, el més rellevant ha passat a ser la notòria presència d’aficionats rivals.
Hi va haver un primer avís en el partit amb el Partizan de Belgrad. Els aficionats serbis van aparèixer escampats a diversos enclavaments de la grada i es van fer notar. Alguns van protagonitzar incidents i se’ls va ressituar.
El detonant es va produir davant el Zalgiris Kaunas. De nou es van observar seguidors lituans repartits en diferents zones del pavelló, al marge de les desenes que formen el grup oficial que adquireix les entrades a través del club visitant i que s’ubica a la grada superior, sota les samarretes retirades, en un espai reservat.
Apel·lació a la seguretat
Els grups d’animació del Palau, quan amb prou feines havia començat el segon quart, van marxar dels seus seients i van retirar pancartes i banderes. Va ser un senyal de protesta per la presència de fans lituans a diverses zones. Dos socis del Barça es van plantar davant la llotja i van increpar els dirigents blaugrana. Des de la cantonada superior on s’ubiquen Sang Culé-Cor Català, Dracs 91 i PB Meritxell es va fer el silenci; la resta del Palau va compensar la falta de càntics per apaivagar els bàltics.
"El que ha passat al Palau és inadmissible. Els aficionats delZalgiris disseminats per tot el Palau han provocat una situació insostenible que algun dia farà que passi una cosa greu. La seguretat dels nostres jugadors i aficionats ha de ser prioritat absoluta", deia el comunicat de Sang Culé-Cor Català, que afegia: "Exigim al club que prengui mesures immediates! No podem permetre que situacions així es repeteixin". El grup justificava la seva reclamació perquè es preservi "un Palau segur per a tothom".
El club consultarà la Conselleria d’Interior de la Generalitat perquè gestioni la declaració de partits d’alt risc al bàsquet. La competència pertany a la Comissió Estatal contra la violència, el racisme, la xenofòbia i la intolerància en l’esport. El dispositiu de seguretat al Barça el dissenya el seu màxim responsable, Xavier Porcuna, excomissari dels Mossos d’Esquadra.
El Palau Blaugrana té un aforament que supera les 7.000 localitats. Els abonats al bàsquet no arriben als 4.000 seients. La resta de butaques està a la venda, més les que alliberen els socis amb el Seient Lliure.
Millor ple que buit
El Barça, segons la normativa existent, no pot limitar ni condicionar la compra lliure d’entrades. Va preguntar al respecte, i l’Eurolliga, en particular, a més, prohibeix aquesta pràctica. Si accedeixen al pavelló blaugrana els fans del rival de torn és perquè els seguidors propis no han mostrat interès per adquirir entrades.
El club, d’altra banda, no es planteja suprimir la venda. Podria donar-se el cas que el pavelló presentés un aspecte pobre de concurrència, potser mitja entrada. Una imatge que l’entitat no es pot permetre i que els jugadors no desitgen. Prefereixen un camp atapeït, tot i que advers, abans que buit. A part que el Barça no pot renunciar a qualsevol ingrés que obtingui que pal·liï el dèficit de les seccions.
Soroll inicial
Notícies relacionadesDavant el Partizan de Belgrad, la setmana passada, només hi va haver 170 socis del Barça que van adquirir entrades; la resta van ser aficionats que van accedir a la web del club. Poc més de 800 eren fans serbis. Una xifra similar es va detectar de seguidors del Zalgiris, més sorollosos als voltants del Palau i en els compassos inicials del partit, quan el seu equip guanyava en el primer quart (16-20). Els preus contra el Bayern de Múnic, dimarts vinent, oscil·len entre els 14 i els 310 euros, es llegeix a la web del Barça. Preus per a tots els públics. De les economies més precàries als que desitgen els màxims privilegis, entre ells, el càtering i la cadira a peu de pista.
Serà el penúltim partit de la lliga regular de l’Eurolliga. Quedarà el tancament davant del Bolonya, que tindrà lloc l’11 d’abril.
- Previsió meteorològica Una vintena de comarques, inclosa la de Barcelona, en avís groc per intensitat de pluja
- Nous títols i temporades Les 11 sèries que no et pots perdre aquest abril
- Investigació científica L’Hospital del Mar descobreix per què el càncer de pàncrees és tan agressiu
- Futbol El Barça no tornarà a l’Spotify Camp Nou per al Gamper i espera poder tornar per començar la Champions
- Indemnització rècord El Suprem eleva fins als 3 milions més interessos la indemnització pel dany neurològic causat per negligència mèdica en un part
- Recuperació editorial El conte de Vargas Llosa que dona les claus de la seva ruptura amb Isabel Preysler
- Turisme Els jubilats amb les pensions més baixes podran viatjar amb l’Imserso per una tarifa plana de 50 euros
- Relació entre empresa i societat La pime, el 99,8% del teixit empresarial, reclama més atenció pel seu pes i impacte local.
- El repte de les empreses: generar riquesa, però també guanyar reconeixement
- Efecte en cadena Els grans grups empresarials subratllen el seu paper com a motor econòmic i social