Xavier Pujol: "El nostre torneig emociona, la tradició i la proximitat ens diferencien de la resta"

Xavier Pujol: "El nostre torneig emociona, la tradició i la proximitat ens diferencien de la resta"
5
Es llegeix en minuts
Raúl Paniagua
Raúl Paniagua

Periodista

ver +

Passen els anys, però sempre se sent una cosa especial quan arriba la gran cita del tennis de Barcelona. ¿Com viu vostè el compte enrere?

En realitat, nosaltres comencem a treballar l’endemà d’acabar el torneig. Ja llavors estem pensant en la pròxima edició. Recopilem dades i analitzem l’informe de l’ATP, en el qual vam obtenir la millor puntuació l’any passat de tots els tornejos del circuit 500. També fem entrevistes i enquestes als patrocinadors i al públic que participa activament. Reunim tota aquesta informació al maig, al setembre s’incrementa l’activitat i a partir de l’hivern ja arriben quatre mesos intensíssims. Però ho afrontem amb molta il·lusió perquè els resultats ens acompanyen. Són excel·lents.

¿Què distingeix el Barcelona Open Banc Sabadell de la resta?

El factor diferencial i únic és conjugar tradició amb modernitat. Vaig ser a Austràlia amb el CEO del Grand Slam i em parlava d’aquest reconeixement del circuit i del públic en general. Tenim un torneig organitzat per un club amb més de 125 anys d’història i que compleix ja la seva 72a edició. És un esdeveniment que transmet emoció gràcies als col·laboradors del club que treballen tot l’any i el senten molt seu, i també a tots els socis involucrats molt activament en la gestió i el desenvolupament amb els seus fills, els seus nets i ells mateixos.

¿Quant públic esperen i quin impacte econòmic tindrà la cita?

Esperem una afluència d’uns 100.000 espectadors. L’impacte econòmic a la ciutat va ser de 55 milions d’euros l’any passat. En aquesta edició confiem a arribar als 60 milions.

Es compleixen cinc anys de la pandèmia. ¿Han aconseguit recuperar els números previs a la covid?

Hem incrementat un 60% els ingressos respecte a l’època precovid. És veritat que tots els esdeveniments esportius estan tenint pautes similars, tot i que no tan extraordinàries com la nostra. Hem aprofitat fins a l’última cantonada de l’espai del tennis per incrementar l’hospitalitat i l’impacte en els patrocinadors. Aquí hem crescut una barbaritat amb cinc nous patrocinadors. La gent que va al torneig es manté una mitjana de cinc hores diàries a les instal·lacions i no només vol veure tennis. Busca altres activitats addicionals. Per això, és vital millorar la zona d’hospitalitat per als espònsors que dediquen més inversió a l’esdeveniment, però també per als jugadors i la fan zone.

El torneig també és una referència en l’àmbit de la sostenibilitat i la tasca social. ¿Quines novetats hi ha en aquests apartats?

Nosaltres vam ser pioners en la gestió de l’aigua, amb una inversió de més d’un milió d’euros en tres dipòsits. La utilització d’energia verda, il·luminació led o un torneig sense fum són altres iniciatives que hem potenciat. En aquesta edició hem dedicat més esforços en l’àmbit de l’accessibilitat. Era una assignatura pendent. Hem invertit 300.000 euros perquè qualsevol persona que tingui una limitació física pugui accedir a qualsevol racó del torneig. En l’hospitalitat, hem fet un ascensor que comunica la planta 1 amb la 2, i hem ampliat el nombre de seients per a espectadors amb limitació de mobilitat. Ara tenim 19 seients a la pista 1 i 51 a la central. D’altra banda, tenim moltes activitats en el pla social, com la Raqueta Solidària. Amb l’ONCE organitzem una exhibició oberta al públic perquè vegin el sacrifici de persones amb discapacitats practicant tennis, fem un minitorneig en cadira de rodes, un clínic de Special Olympics, tenim una col·laboració molt estreta amb l’Hospital de Sant Joan de Déu i amb la fundació del club. També destacaria la col·laboració amb la Fundació Aura, que promou la inclusió social de persones amb discapacitat intel·lectual, que també tindrà presència en el torneig.

¿Com se les enginyen cada any perquè el torneig continuï sent competitiu? ¿Ha sigut clau Banc Sabadell en aquesta estabilitat?

Sense el suport incondicional de Banc Sabadell durant aquests 17 anys no hauria sigut possible consolidar aquest torneig. Ens van recolzar en un moment molt difícil el 2008. També parlaria de dos factors clau: l’equip i l’esperit autocrític. Ens comparem amb tots els tornejos, no només amb els 500. També amb els millors.

¿És difícil mantenir la competitivitat respecte a Madrid sent tornejos de categoria diferent?

Com a país és un luxe tenir aquests dos tornejos. No competeixen, són totalment compatibles i sinèrgics. Tenim molt més a compartir que a competir. El nostre és una boutique en la qual es personalitza el servei fins a límits insospitats. Els jugadors ho veuen. La proximitat dels jugadors al públic és impossible que la tingui Madrid. Allà tot és molt més impersonal.

En aquesta edició Alcaraz lidera un elenc molt atractiu amb sis tennistes al top 12 del rànquing, com Ruud, Tsitsipas o Rune.

Cal felicitar David Ferrer i el seu equip tècnic. Han fet un treball extraordinari i molt meritori perquè aquest any ens ha sortit un nou competidor en la setmana. Múnic passa de 250 a 500. Barcelona és molt atractiva per als jugadors. El nostre torneig emociona, la tradició i la proximitat ens diferencien de la resta. El quadre s’ha reduït a 32 jugadors, des de dilluns es veuran partits dels top 10, cosa que hem detectat en la corba de la compra d’entrades.

El grec Tsitsipas, precisament, va assegurar que si algun dia organitzava un torneig al seu país prendria Barcelona com a model. ¿Com valora aquest elogi?

Crec que dels piropos que ens han dedicat aquest ha sigut el millor. Aquest factor de proximitat és el que volem que defineixi el nostre torneig. Vaig fer una abraçada a Tsitsipas. Vaig haver de pujar a un tamboret, però vaig voler agrair-li personalment aquest gran detall.

Notícies relacionades

Serà la primera edició després de l’adeu de Nadal, que va guanyar 12 títols entre el 2005 i el 2021. ¿Es trobarà molt a faltar l’astre balear?

El Rafa ho ha sigut tot per a nosaltres. Li estem molt agraïts per la seva lleialtat. Només va faltar per lesions. Ens va donar un punt més d’excel·lència. El millor jugador del món es mereixia el millor torneig del món en la seva categoria. És soci del nostre club i tenim una il·lusió enorme per fer-li l’homenatge que es mereix. No serà aquest any, ell vol centrar-se en l’homenatge de Roland Garros, però algun dia ho farem.