Audiència Provincial de Madrid
Carlo Ancelotti serà jutjat dimecres per un frau fiscal de més d’un milió d’euros
La fiscalia demana per a ell quatre anys i nou mesos de presó i una multa de més de 3 milions d’euros per dos delictes fiscals que considera que va cometre durant la seva primera etapa com a entrenador del Reial Madrid

La Secció 30 de l’Audiència Provincial de Madrid té previst jutjar dimecres l’entrenador del Reial Madrid, Carlo Ancelotti, per un presumpte frau a l’erari públic d’1.062.079 euros presumptament comès durant els exercicis fiscals del 2014 i 2015. La fiscalia demana per a ell quatre anys i nou mesos de presó i una multa de 3.186.237 euros. El deute tributari que se li atribueix va ser cobrat per l’Agència Tributària mitjançant embargament; va ascendir a 1.217.958 euros amb un recàrrec de constrenyiment de 243.593 euros i 47.298 d’interessos.
El ministeri públic, que imputa a l’acusat dos delictes contra la Hisenda Pública, considera que, malgrat que va confirmar la seva condició de resident a Espanya a efectes fiscals i que va reflectir que el seu domicili era a Madrid, només va consignar en les seves declaracions de la renda les retribucions de treball personal percebudes del Reial Madrid i va ometre el rendiment corresponent a l’explotació dels seus drets d’imatge, perquè fictíciament va pretendre haver-lo cedit a altres entitats.
L’escrit d’acusació recorda que el 4 de juliol del 2013 Ancelotti va firmar un contracte de treball com a entrenador del Reial Madrid per al període entre el 5 de juliol del 2013 i el 30 de juny del 2016, «fixant-se i especificant-se en la seva remuneració per a aquell període, a més d’uns rendiments del treball, uns rendiments derivats de la cessió dels drets d’imatge al club».
L’acusat va passar a treballar i residir a Espanya, però va cessar de forma anticipada la seva relació professional amb el club un any abans del previst, el 25 de maig del 2015. La fiscalia destaca que des que va arribar i fins aproximadament l’octubre aquell any va disposar de la vivenda que havia arrendat i era Espanya «el seu centre principal de relacions personals i interessos econòmics i professionals». Va obtenir 14.867.622 euros del Reial Madrid només en concepte de rendiments deltreball, «devent per tant tributar per la seva renda universal al nostre país també en aquest exercici 2015».
El ministeri públic afirma que per eludir la tributació pels rendiments dels esmentats drets d’imatge que rebia del club o d’altres marques per participar en alguns esdeveniments va canalitzar el seu cobrament a través d’«un complex i confús entramat de fideïcomisos i societats interposades». Va simular la cessió dels seus drets d’imatge a entitats «carents d’activitat real i de capacitat d’explotació,» i que estaven domiciliades fora d’Espanya, «perseguint així l’opacitat de cara a la Hisenda Pública espanyola i l’ocultació del beneficiari real dels rendiments procedents de l’explotació dels seus drets d’imatge». Amb això ni ell ni cap de les esmentades societats haurien de tributar a Espanya o a l’estranger.
Cessió aparent
La cessió dels drets d’imatge s’inicia, segons l’escrit fiscal, amb un contracte privat de data 1 de juliol del 2013, en què Ancelotti «aparentment» cedia els seus drets d’imatge a l’entitat Vapia Limited per un període de 10 anys i per un preu de 25.000.000 euros, «que hauria de romandre pendent un préstec lliure d’interessos, amb obligació de reemborsament pel comprador a petició del venedor». L’endemà la societat nomena com a apoderat l’entrenador del Reial Madrid «atorgant-li els màxims poders d’actuació per gestionar els drets d’imatge aparentment cedits en virtut del contracte anterior, amb una remuneració per aquest apoderament d’1 euro».
L’escrit d’acusació afegeix que «posteriorment», sense precisar la data, es va formalitzar un annex a l’acord de venda d’1 de juliol del 2013, que modificava el mateix a l’extrem que el termini de durada de la relació contractual passava a ser de 10 a tres anys i el preu de compravenda dels drets d’imatge es reduïa a un milió d’euros anuals davant els 25 milions previstos. sense que l’entrenador rebés cap indemnització malgrat aquests canvis tan substancials i en el seu perjudici.
De forma paral·lela a la seva firma del contracte de treball com a entrenador, el 4 de juliol del 2013, es va atorgar contracte privat de cessió de drets d’imatge en què Ancelotti es presentava en el seu propi nom i representació i en el d’una societat innominada i no determinada per explotar aquests drets. El contracte amb l’entitat blanca preveia la cessió del 50% d’aquests drets d’imatge a l’entitat esportiva entre el 5 de juliol del 2013 i el 30 de juny del 2016, «recollint-se que la identificació i comunicació al club d’aquella societat sense nom que explotava els seus drets d’imatge, s’hauria de produir en un termini de tres mesos».
La comunicació al Reial Madrid de la societat en qüestió es va produir gairebé un any després en un escrit sense data que indicava que Vapia LLP era el titular dels drets d’explotació d’imatge de l’obligat tributari fins al 30 de juny del 2023. Per a la fiscalia, l’acusat es va valer d’aquesta entitat perquè es presentés formalment davant del club com a titular dels drets d’imatge, malgrat que ni tan sols formalment els tenia atribuïts, ja que el contracte de cessió referit d’1 de juliol del 2013 ho era amb Vapia Limited.
L’acusat va presentar en termini les declaracions-autoliquidacions corresponents a l’impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF) dels exercicis 2014 i del 2015, en les quals, a més d’afirmar la seva condició de resident a Espanya a efectes fiscals i de reflectir com a domicili el lloc a Madrid, va consignar únicament les retribucions de treball personal percebudes del Reial Madrid, «però, amb ànim d’eludir injustificadament les seves obligacions amb la Hisenda Pública,. va ometre tot rendiment corresponent a l’explotació dels seus drets d’imatge».
Devolució per Hisenda
Notícies relacionadesD’aquesta manera va aconseguir declaracions amb quotes negatives i fins i tot va obtenir de l’Agència Tributària (AEAT) devolucions pel suposat excés en la seva tributació, mostrant un saldo negatiu de 39.575,17 euros en l’exercici del 2014 i de 529.078,41 euros el del 2015. I això quan la fiscalia precisa que els rendiments derivats de la cessió dels drets d’imatge van suposar uns ingressos per import de 1.249.590 euros el 2014 i 2.959.768 el 2015 sense que Ancelotti o les altres dues entitats (Vapia Limited i Vapia LLD) hagin tributat per aquestes quantitats.
El ministeri públic afegeix que el tècnic madridista també va ometre en les seves declaracions la titularitat en propietat de dos béns immobles ubicats a l’estranger. Hisenda va calcular el perjudici sofert pel no pagat i el retornat incorrectament en 1.062.079 euros (386.361 en l’exercici 2014 i 675.718 en l’exercici 2015).
- Fenomen controvertit La venda de pisos ocupats prolifera a Barcelona i alimenta un ‘negoci’ paral·lel de desocupacions pagades
- MotoGp Marc Márquez demostra el seu enorme poder als EUA
- Almenys tres ferits per una allau a Naut Aran
- Obituari Mor als 90 anys l’actor Richard Chamberlain, famós pel seu paper a ‘El pájaro espino’ i ‘Shogun’
- Catalunya ultima un pla per fitxar científics dels EUA
- Pòdcast José Elías ho deixa clar: en què invertir per tenir rendibilitat sense riscos
- Projecte audiovisual El nou canal de TVE en català començarà a emetre l’11 de setembre
- Debut apoteòsic del ‘protegit’
- Marc Márquez cau i cedeix a Àlex el testimoni en el Mundial
- «Si veus aquest Barça és l’ADN Flick»