La ronda catalana
L’etapa reina de la Volta es converteix en un caos
Els corredors es van negar a competir per culpa del fort vent en el recorregut alternatiu proposat per l’organització. Només es van disputar 24 quilòmetres, sense prendre’s els temps, per la qual cosa la victòria final es decideix aquest diumenge a Barcelona entre Juan Ayuso i Primoz Roglic.

Varios ciclistas hablan con Roglic (con publicidad de Red Bull Bora), en la salida de Berga.Geraint Thomas, a la derecha, /
Més que una etapa reina va ser un desastre. Els elements van jugar un malson a la Volta, amb un vent al Berguedà, com en altres punts de Catalunya, que convertia qualsevol ascens a les muntanyes en un perill imminent. Si divendres va caure Pradell del guió de la ronda catalana, aquest dissabte se’n van anar en orris la resta de cims i la jornada més important de la ronda catalana es va convertir en un caos de tot just 24 quilòmetres, on no van comptar els temps, i només va servir perquè el nord-americà Quinn Simmons, un ‘trumpista’ convençut, estrenés el palmarès.
Hi havia pla B; una etapa amb tres ports, tot i que amb l’absència de Pradell. Els qui van pujar a primera hora del matí al cim de Queralt, on hi havia la meta inicial, van començar a avisar que tot es movia, que amb prou feines podien mantenir-se drets per la força del vent i que fer l’arribada al cim era una amenaça per a esportistes i aficionats. Es va anul·lar i es va decidir arribar en pla, al centre de Berga. El pla B a fer punyetes.
Reunions i trucades
De seguida es va preparar un tercer recorregut. Trucades als mossos, continu seguiment dels radars per mirar de veure com es mouria el vent durant les hores previstes de l’etapa. Els ciclistes anirien pel terreny pla, més protegits. Es va preparar un circuit de 146quilòmetres, amb un pas intermedi a Berga. Rubèn Peris, el director de la prova, no parava de parlar i de trucar per telèfon. Els Mossos prendrien la decisió final i es va donar el vistiplau. Pel pla els ciclistes estarien més protegits. Se salvaria l’etapa reina, tot i que fos descafeïnada i amb un previsible esprint.

Els corredors, reunits, a la sortida de Berga. /
A les 13.55 hores, ciutat de Berga, ja hi havia els corredors als llocs de sortida. Només feia falta donar l’ordre de partida quan van arribar els ciclistes de l’Ineos amb Omar Fraile i Geraint Thomas al capdavant. Entenien els corredors del conjunt britànic que l’etapa, tot i que fos per la zona plana, seria un perill per a la seva integritat. Van mirar de convèncer els companys. Primoz Roglic havia de ser determinant com a principal figura internacional apuntada a la Volta. L’eslovè no estava decidit a anar-se’n a Barcelona i deixar aparcada la sentència definitiva de la prova a les rampes de Montjuïc, entre bonificacions, i amb Juan Ayuso líder, tot i que amb un segon de diferència.
Discussions en carrera
Van arribar els directors. La majoria se’n rentava les mans. «És cosa dels corredors», deien. Peris ja estava dels nervis. Els comissaris, que, de fet, són els que manen, buscaven una solució intermèdia i es va proposar que la primera volta, prop de 70 quilòmetres, es faria estil cicloturista, estil primavera blava, i si no hi havia vent, en la segona part del circuit baixaria la bandera de la competició.
Discorria l’etapa com una sessió de cine avorrit, com la pel·lícula més dolenta que pugui projectar qualsevol plataforma televisiva. Els micròfons de les motos de carrera van captar el crit de Juanpe López, el corredor sevillà que va ser líder en el Giro del 2022. «Arribarem de nit, de matinada canvien l’hora i a les 9 del matí hem d’estar a la sortida de Barcelona».

Rubèn Peris, director de la Volta, d’esquena, parla amb els portaveus del pilot. /
Va haver de ser Roglic, amb l’afany competitiu al cap i les cames, convençut que pot contrarestar el segon que li treu Ayuso. Es va acostar als cotxes dels comissaris quan portaven una trentena de quilòmetres de passeig en bici –uns paraven per orinar i els altres menjaven llaminers les barretes energètiques– i va dir que no podia ser, que calia competir.
Discussions en carrera, uns que ho veien clar, d’altres que desitjaven seguir amb el sainet ciclista i es va prendre una decisió: l’etapa reina, la que va haver de pujar al colós de Pradell, es convertiria en la més curta de la història de la Volta, salvant les contrarellotges. Serien tot just 24 quilòmetres de competició, vist i no vist, com si fos una carrera d’infantils.
L’any que ve, sense vent
A sobre els temps es prendrien a 5 de la meta; una jornada desaprofitada, un caos per un pilot que mai s’aclareix i desunit fins a la sacietat. Tot va acabar amb el triomf de Simmons, un corredor que en la penúltima campanya electoral als Estats Units va prendre partit en favor de Donald Trump i va ser suspès pel seu equip a causa d’uns tuits que van considerar ofensius.
Notícies relacionadesVa ser una pena, un horror per a l’organització de la Volta. L’únic bo és que l’any que ve la carrera tornarà a Pradell i companyia. Que llavors no bufi el vent, sisplau.