RETORN A LA CHAMPIONS

L’‘Excel’ de Flick: la gestió de la fatiga del Barça

Lewandowski, tras el final del Barça-Betis en Montjuïc que acabó en empate en Montjuïc (1-1).

Lewandowski, tras el final del Barça-Betis en Montjuïc que acabó en empate en Montjuïc (1-1). / Ap

4
Es llegeix en minuts
Marcos López
Marcos López

Periodista

ver +

Fa setmanes que Hansi Flick ho mesura tot. Fins i tot el temps de son de cadascun dels seus jugadors. Ja fa setmanes que el tècnic alemany xerra més amb Julio Tous,Pepe Conde i Rafa Maldonado, els seus preparadors físics, que amb els seus altres ajudants, tots ells alemanys com Marcus Sorg,Toni Tapalovic i Heiko Westermann.

Ja fa setmanes que l’‘Excel’, aquest full de càlcul universal, marca moltes de les decisions del tècnic blaugrana, obligat a gestionar la fatiga d’un grup de jugadors que viu cada partit com si fos l’últim de la seva vida sense deixar-se ni un gram d’esforç a la gespa.

Fa setmanes que Flick fa rotacions al seu Barça –canvia tres o quatre peces, com a mínim, en cada onze– per minimitzar l’impacte d’un calendari extenuant, amb quatre partits en nou dies (victòries contra l’Osasuna, el Girona i l’Atlètic, empat contra el Betis) abans d’entrar en la frontera maleïda dels quarts de final de la Champions aquest dimecres contra el Dortmund.

Hansi Flick, el tècnic del Barça, intenta calmar Raphinha al final del duel contra el Betis. /

Afp

Flick fa setmanes que està dibuixant aquest escenari. Així s’entén la rotació copera amb Lewandowski, a qui protegeix. O el mim que ha tingut amb Raphinha, sacsejat emocionalment després del seu pas amb la selecció brasilera, a qui ha volgut cuidar les seves cames sent només titular en un dels quatre últims partits.

Un pla idèntic va traçar quan anava retirant, una a una, les peces que marcaven la creativitat del seu equip dissabte passat davant del Betis sense que li importés el resultat (1-1). No es va deixar emportar per l’escenari de la Lliga, amb la possibilitat de col·locar-se a sis punts del Madrid després de la seva derrota al Bernabéu amb el València.

Però Flick ni es va immutar. Va retirar primer Frenkie de Jong i Ferran Torres (m. 58), després va prescindir de Balde i Pedri (m. 75). L’alemany no va esgotar els cinc canvis, però sí que es va ajustar al que marcava el seu Excel.

Menys càrrega d’entrenaments

La fatiga física i, per descomptat, mental resulta evident. Per això que l’entrenador, i dins d’aquesta planificació, hagi reduït la càrrega d’entrenaments, entre altres raons perquè va de partit en partit. Dimecres; el Dortmund a Montjuïc; dissabte, el Leganés a Butarque; dimarts, el Dortmund a Alemanya.

No obstant, el tècnic maneja amb tacte els recursos de la plantilla, que ha anat elevant en aquests tres primers mesos del 2025 en què jugadors com Eric Garcia, Fermín, Gavi i Gerard Martín han anat adquirint més rellevància. El cas de Ferran Torres és el més evident.

Hansi Flick amb Lamine Yamal en el duel de Copa contra l’Atlètic al Metropolitano, /

Dennis Agyeman / Afp

D’agost a desembre, Flick amb prou feines introduïa canvis substancials en la seva alineació, més enllà de la massiva i fracassada rotació a El Sadar, que li va costar la derrota. La seva primera derrota a la Lliga. Però en els primers 25 partits tan sols va fer un canvi en l’onze respecte a l’equip anterior en nou partits. O sigui, un 36%, prova que necessitava imposar la seva idea tàctica. De gener a abril, el Barça ha sigut molt més coral, amb només una ocasió en què amb prou feines va tocar la seva estructura. O sigui, el 4%.

Tot perquè Flick maneja informació privilegiada sobre l’estat físic dels seus jugadors, que han patit un desgast molt superior al de la temporada passada.  Dels vuit intocables (Kounde, Pedri, Raphinha, Lamine Yamal, Lewandowski, Pau Cubarsí, Balde i Iñigo Martínez) n’hi ha sis que estan per sobre, molt per sobre alguns, del registre de minuts que van jugar en el total de la temporada passada.

Kounde es lamenta d’un error en el Barça-Betis de Montjuïc. /

Ap

Només el defensa francès (va jugar el 85% de minuts amb Xavi; el 92% amb Flick) i el davanter polonès (79% i 79%) es mantenen en un escenari similar. I Koundé és un exemple de constància física impressionant. Ha jugat, entre el Barça i la selecció francesa, 100 partits consecutius. El seu últim descans data del novembre del 2023.

Notícies relacionades

Per als altres, el canvi ha sigut brutal. Iñigo Martínez, que va ser reservat dissabte passat contra el Betis, ha passat del 34% al 75%; Cubarsí del 57% al 79%; Lamine Yamal, del 61% al 82%; Raphinha, del 40% al 84%; Pedri, del 42% al 86%. 

Lamine Yamal durant el Barça-Betis a Montjuïc. /

Afp

Tot això és el que està gestionant amb extraordinari tacte Flick, sempre pendent d’aquest «equip d’experts», com va qualificar Tous, Conde i Maldonado, entre d’altres. Són ells els que mesuren la càrrega que suporten aquestes cames que han volat durant aquests primers vuit mesos per plantar-se en plena primavera amb opcions de guanyar-ho tot.