Perfil

El tècnic que promou el model del ‘futbol sapiens’ a l’Arsenal

Mikel Arteta

L’entrenador donostiarra implanta a l’Arsenal «una cultura i una capacitat per adaptar-se a qualsevol context» i acaba de reciclar Mikel Merino com a davanter davant les necessitats de l’equip per les lesions. L’exdeixeble de Guardiola s’enfronta al seu primer gran repte a la Champions.

El tècnic que promou el model del ‘futbol sapiens’ a l’Arsenal
3
Es llegeix en minuts
Fermín de la Calle

A Mikel Arteta li agrada exposar els seus jugadors a situacions límits, treure’ls de la seva zona de confort i obligar-los a trobar solucions analitzant el context a què s’enfronten. Li agrada fer-los pensar. No fa gaire, durant un sopar de l’equip, el basc va contractar uns carteristes perquè sostraguessin els telèfons i les carteres a alguns dels seus futbolistes. Finalitzada la vetllada va demanar als seus jugadors que es buidessin les butxaques per veure la reacció d’aquests al descobrir que havien sigut robats. Aquell dia van aprendre que sempre cal estar alerta.

El primer nom que va posar a la seva llista de fitxatges quan va arribar a l’Arsenal no va ser el de cap futbolista, va ser el d’un francès d’origen alemany, Nicolas Jover, un especialista en l’estratègia que està considerat com "el guru de la pilota aturada" a la Premier. Mikel el va enrolar a l’staff de Pep Guardiola al Manchester City després de convèncer-lo perquè deixés el Brentford, una cosa que va aconseguir convidant-lo a passar un cap de setmana a la seva casa de Mallorca.

Nous sistemes

Nicolas va cursar una llicenciatura en esports a la Universitat de Sherbrooke, al Quebec, on va estudiar els grans esports nord-americans i va extreure suculents ensenyaments tàctics del futbol americà que després va aplicar al Montpeller, club que tenia un acord amb la seva universitat i que el va fitxar com a analista de vídeo. Els occitans van guanyar el primer títol de la Lliga de la seva història amb Jover, que el 2013 es va convertir en analista de vídeo de Croàcia. Després es va mudar a la Premier per posar els seus estudis de les dinàmiques de joc del futbol americà al servei del Brentford. Avui, un terç dels gols dels gunners neixen a la seva pissarra.

Arteta ha implantat en l’entranyable "boring Arsenal" de Hornby el futbol sapiens, un model de joc que incita els seus jugadors a pensar, a desxifrar el context a què s’enfronten i a identificar les solucions que demana l’enfrontament. Mikel els ofereix recursos, com la pissarra de Jover, i ells els utilitzen buscant resoldre els problemes que els plantegen els rivals. Un dels jugadors especialment valorats pel basc és el belga Leandro Trossard: "Leandro és la intel·ligència futbolística. Entén a l’instant el que requereix el partit i ho executa. És un exemple per a tothom perquè és intuïtiu i analític. Aquests són els futbolistes que vull, els que es paren a llegir el que tenen davant i entenen què demana el partit".

L’estiu passat Arteta portava a l’Emirates un altre jugador avalat per la seva intel·ligència i versatilitat: l’espanyol Mikel Merino. El pamplonès és un futbolista inusual que col·lecciona experiències vitals que prioritza als desafiaments esportius. Això l’ha fet passar ja per la Bundesliga (on es va enrolar amb 18 anys al Dortmund), per la Premier (va arribar el Newcastle amb tot just 22 anys) i per la Lliga (Reial Societat).

Un futbolista de desafiaments

Notícies relacionades

Durant la seva etapa a Newcastle, va aprendre que "a la Premier tots els jugadors van al màxim pel que fa a contacte els 90 minuts. Si tenen oportunitat de deixar-te un encàrrec i que tu notis la seva presència, ho fan. També vaig aprendre en l’aspecte tàctic, que els equips del top 6 tenien més rigor tàctic amb pilota i els agrada tenir la possessió. La resta t’espera en bloc a baix per sortir a la contra. I això t’obliga a buscar solucions en partits molt tancats". Avui Mikel s’enfrontarà al Madrid. I ho farà jugant de davanter. Les lesions de Gabriel Jesús i Havertz han obligat Arteta a inventar-se una alternativa i Merino ha acceptat el desafiament.

Arteta és minuciós a l’hora de preparar els seus jugadors. "En un partit hi ha la part predictible del que passarà normalment i la part impredictible que no pots plantejar a la pissarra. Això no es pot entrenar. Ho podem parlar o intentar predir, però és part del joc i són els jugadors els que han de reconèixer-ho i reaccionar de la millor manera". Molts jugadors corren igual que a l’Arsenal, però pocs pensen tant com ells.