FUTBOL

L’atac del Barça es consagra com el més golejador d’Europa

Lamine Yamal, Lewandowski i Raphinha van coincidir per tercera vegada marcant els gols. Les dues anteriors ocasions van ser contra el Madrid. Una davantera de nits grans.

Els 82 gols del trident blaugrana superen el del Bayern (65) i el Reial Madrid (64)

El trio fa una mitjana de 3,2 gols a la Champions per partit, un rècord històric

L’atac del Barça es consagra com el més golejador d’Europa
3
Es llegeix en minuts
Joan Domènech
Joan Domènech

Periodista

Especialista en Futbol, Barça, Esports.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Davant les opinions, les dades. L’atac del Barça és el millor d’Europa. El més eficaç. El més golejador. Ja ho era amb els números a la mà, i ha quedat ratificat a ulls de tot el món en la primera jornada dels quarts de final de la Champions amb l’actuació de la davantera que formen Lamine Yamal, Lewandowski i Raphinha.

No es troba entre els vuit que segueixen en disputa el Liverpool, eliminat a vuitens pel París Saint-Germain, i que va ser el millor conjunt de l’ampliada lligueta en la reformada Champions. Només va perdre l’últim partit, contra el PSV Eindhoven, amb el primer lloc i una menció històrica garantits. Segon va ser el Barça, que a la derrota inaugural a Mònaco va acabar amb una inofensiva raspadura final contra l’Atalanta.

«La realitat»

Ja llavors el Barça juvenil de Hansi Flick havia deixat de ser una sorpresa. «Som una realitat», deia Alejandro Balde per reivindicar que els aficionats «puguin somiar en el triplet». També ho fan ells, però no poden dir-ho.

El Barça va tancar la lligueta com la millor davantera de la competició amb 28 gols en 8 partits (la barbaritat de 3,5 gols per partit), però la tensió de les eliminatòries no ha soscavat l’encert del seu atac: va vèncer el Benfica a Lisboa (0-1) i a Montjuïc (3-1) i el Borussia Dortmund va sortir esquilat amb una altra golejada (4-0) que convida a anunciar la classificació blaugrana, tot i que el vestidor va guardar prudència.

La monstruosa dimensió del trident es constata amb les xifres. Superior fins i tot al que van formar Messi, Suárez i Neymar del 2015, any de l’última Champions que va entrar al museu. Lamine Yamal, Lewandowski i Raphinha han estat implicats en 37 gols en aquesta Champions entre els gols i assistències. L’MSN de Luis Enrique es va tancar en 35.

La mitjana del trio actual (36 gols en 11 partits) es manté per sobre dels tres gols per partit (3,2), cosa que converteix el Barça de Flick en l’equip amb millor mitjana de la història de la Champions. Emparentat amb el Bayern de Flick del 2020.

Lamine Yamal, Lewandowski i Raphinha van reunir els quatre gols. La curiositat és que era el tercer partit en el qual van coincidir tots tres com a golejadors en el mateix enfrontament. El que crida més l’atenció és veure quins van ser els dos anteriors. Diu molt. Els dos contra el Reial Madrid. El de la pallissa de Lliga del Bernabéu (0-4) i la final de la Supercopa d’Espanya (2-5).

La frontera del cent

Lewandowski s’ha disparat fins als 40 gols en 45 partits, com quan era un nano. Als 36 anys ha rejovenit, i ha superat les xifres de les seves dues campanyes anteriors amb el Barça: 33 i 26 gols, respectivament. La suma situa el davanter polonès amb un total de 99 gols, a la frontera dels cent que pot traspassar a Leganés excepte que Flick li doni un respir.

Raphinha ha firmat 28 gols, però el seu cas no ha sigut un lífting sinó una transformació completa. Havia marcat 10 gols en cada un dels cursos anteriors. El seu rendiment al camp ha operat una metamorfosi espectacular respecte al que va oferir amb Xavi Hernández. Això de Lamine Yamal ve a ser l’evolució pròpia del geni que s’intuïa quan l’anterior tècnic el va fer debutar amb 15 anys i el va convertir en titular amb 16. Ha aportat 14 gols. En seran molts més.

Més enllà de la galàxia

Notícies relacionades

Els 82 gols del trident del Barça són una substancial diferència respecte al del Bayern de Múnic (65) que formen Harry Kane (34), Musiala (18) i Olisé (13). Cap d’ells va marcar en l’ensopegada contra l’Inter de Milà a casa, sinó el vell Thomas Müller, a qui han comunicat que no renovarà.

Pitjor ha sigut el trist paper dels galàctics del Reial Madrid, que van passar per Londres amb més pena que glòria, sense ni tan sols aconseguir reaccionar contra l’Arsenal. Kylian Mbappé (32 gols) lidera la producció blanca, com era d’esperar, per davant de Vinicius (19) i Jude Bellingham (13), que es pot considerar la tercera pota del trio madridista per tal com Rodrygo no és un titular fix per a Carlo Ancelotti. Són 18 gols menys (64) que la menyspreada davantera del Barça.