Camp de batalletes
El precoç rellotge de cucut suís que se’n va anar amb Déu
Johan Vonlanthen es va convertir en l’Eurocopa del 2004 en el golejador més jove de la història de la competició. La seva carrera prometia, però se li van creuar tercers homes al camí
SUIZA VS. TURQUÍA /
Harry Lime, el personatge d’‘El tercer home’, recita: «No siguis malastruc. Recorda el que va dir no sé qui: a Itàlia, en trenta anys de dominació dels Borgia, no hi va haver més que terror, guerres, assassinats, vessament de sang... Però també van sorgir Miquel Àngel, Da Vinci i el Renaixement. A Suïssa, al contrari, van tenir 500 anys d’amor fraternal, democràcia i pau. ¿I quin en va ser el resultat? ¡El rellotge de cucut! Fins després, Holly».
Bé, la frase que descriu el país de la Creu Roja i els bancs foscos com un lloc on mai passa res sona molt taxativa en la veuassa d’Orson Welles, però queda lluny de la realitat. Ni la història d’aquest territori ha sigut sempre tan plàcida ni el rellotge del puntual ocellet cantaire es va inventar allà, sinó a Alemanya.
Òrfena de genis
La Suïssa futbolística, en canvi, sí que concorda una mica més amb el diagnòstic del sòrdid Harry Lime. Assossegada i sense grans emocions, òrfena de genis. De fet, aquests quarts de final que es juga amb Espanya són terreny inexplorat, mai a les seves cinc Eurocopes havia arribat tan lluny (i en Mundials el seu sostre és el mateix, el 1954 i edicions anteriors). Hi ha una plata olímpica el 1924 com a més gran collita. No sembla massa, però tampoc és cosa de posar-se-li a ballar a la cara com va fer Pogba abans d’hora.
El que sí que té Suïssa és una petita parcel·la al pedestal dels casos únics de l’Eurocopa. En l’edició del 2004, un noi anomenat Johan Jarlín Vonlanthen Benavídez es va convertir en el golejador més jove en la història del torneig, amb 18 anys i 141 dies. Des d’aleshores, ningú de menys edat ha marcat, i dels que ara queden en lliça, només podria batre el seu rècord l’anglès Jude Bellingham, prodigi púber que va arribar a la majoria d’edat dimarts.
Vonlanthen, a més, presenta una biografia molt particular. Fill d’uns adolescents colombians, convivia en un apartament amb 11 familiars més a la caribenya Santa Marta, i va arribar a Europa als 12 anys, quan la seva mare es va casar amb un suís que es va enamorar d’ella durant unes vacances. No coneixia el seu pare biològic.
El sagrat dissabte
Tot i que es va iniciar com a porter perquè adorava l’excèntric estil d’Higuita, va destacar de seguida com a davanter a les files del Young Boys de Berna, i allà ja va mostrar signes de la seva addicció a la precocitat: va debutar en Primera Divisió als 15 anys i va marcar un gol abans que ningú, dos rècords nacionals. Després va fer un salt a una lliga major i va anar al PSV Eindhoven, on va conèixer les emocions de la Champions League al costat d’exblaugrana com Cocu, Van Bommel i Affelay.
Aprovechando que juega Suiza 🇨🇭 recordemos el único colombiano en jugar una Eurocopa. Johan Vonlanthen, nacido en Santa Marta. ¿Lo recuerdan? pic.twitter.com/fvMSiOsysT
— Carlos Bahoque (@Carlos_Bahoque) 28 de junio de 2021
No obstant, un llibre li va canviar la vida. Per a la majoria de la gent, sol ser el llibre de família. Per a Vonlanthen, va ser la Bíblia. Llavors van començar a alterar-se les metes del que se suposava un molt encoratjador traçat esportiu. La religió es va interposar en un aspecte determinant, en què no va voler transigir: «Em vaig assabentar que el dissabte bíblic és el dia de repòs. Cada vegada se’m feia més difícil, sabia que feia malament quan jugava o treballava dissabte», va afirmar llavors a la revista colombiana ‘Cromos’. Com vestir-se de curt en un dia tan futboler li torbava l’ànim, la carrera se li va anar fent naturalment estreta, i després de donar voltes per diversos equips el 2011 va optar per tornar al seu país natal.
La reaparició del pare
Notícies relacionadesVolia respectar les sagrades escriptures i, a més de Jesucrist, se li va creuar un tercer home, el seu pare, que va donar senyals de vida al saber de les proeses del fill futbolista, una reaparició entre sospites d’oportunisme. Va fitxar per un club modest, l’Itagüí, que li va permetre no jugar els dissabtes, tot i que amb prou feines va durar mitja dotzena de partits.
Al cap de dos anys, ja amb una fe negociable i els assumptes familiars més o menys en ordre, va voler reincorporar-se a l’alta competició. Va tornar a Suïssa, al Grasshopper, però una lesió a un genoll va truncar el propòsit; va esgotar els seus dies de futbol en el Wil, de Segona Divisió. Vonlanthen va ser l’home que va preferir una pau de rellotge de cucut a la terrible, borgiana i poc misericordiosa elit.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- El PPE mostra la seva "preocupació" per l’estat de dret a Espanya
- Feijóo i el risc de recolzar Mazón
- Sánchez lloa el socialisme de Page tot i les seves diferències
- Isabel Rodríguez: "Sense allotjaments turístics, l’augment de l’oferta contindrà els preus"
- Alexia salva el Barça de l’empat en l’últim minut a Bilbao