DIA MUNDIAL CONTRA LA CENSURA A INTERNET
Snowden: "Et vigilen i et graven encara que no facis res dolent"
L'exempleat de la CIA apareix en una campanya d'Amnistia Internacional contra la censura dels governs a la xarxa

snowdenok
Edward Snowden-l'exempleat de la CIA més buscat pels EUA després de publicar la filtració més gran de la història d'informació confidencial del país amb Wikileaks- és una de les cares estrella de la campanya que ha començat aquest dissabte Amnistia Internacional amb motiu del Dia Mundial contra la Censura a Internet. "Et vigilen i et graven encara que no facis res dolent", adverteix Snowden.
La iniciativa també compta amb la participació d'altres activistes. "Sense llibertat d'expressió el món modern no existeix; només existeix la barbàrie", afirma l'artista xinès Ai Weiwei en el seu missatge per a l'oenagé. "Les autoritats no només emmanillen i detenen persones, també ataquen els mitjans de comunicació", assegura per la seva part el grup de punk-rock rus Pussy Riot.
Amnistia Internacional -que també transmet missatges de víctimes de la censura d'internet a Corea del Nord- aprofita per denunciar que els governs "busquen amb avidesa el poder de controlar més que mai importants aspectes de la comunicació 'on line".
#WDACC #CyberCensorship Avui, Dia Mundial contra la Censura a #Internet https://t.co/wRfV6ZS6Ky pic.twitter.com/URkNbO0Drs
— Amnistia Internacional Catalunya (@AmnistiaCAT) 12 de marzo de 2016
"Mentre uns governs intenten aprovar lleis que facultin les autoritats per vigilar massivament i censurar el que la gent veu a internet, altres intenten aconseguir tecnologies que els permetin espiar la gent, manipular il·legalment els seus equips o censurar la llibertat d'expressió a la xarxa", denuncia l'oenagé.
VIGILÀNCIA ORWEL·LIANA
Segons dades d'Amnistia Internacional, el 2015, Dinamarca, Finlàndia, França, els Països Baixos, el Pakistan, Polònia i Suïssa van intentar aprovar legislació sobre els serveis d'intel·ligència per espiar les comunicacions dins i fora dels seus territoris. La Xina i Kuwait van aprovar lleis que penalitzaven o restringien certes formes d'expressió a internet.
A més, en més de 16 països es van fer detencions de persones per expressar-se a la xarxa: des d'activistes polítics kazakhs que van ser condemnats per publicacions a Facebook fins a periodistes i activistes marroquins jutjats per ensenyar a utilitzar una aplicació sobre periodisme ciutadà per a telèfons intel·ligents.
Notícies relacionades"Alguns estats arriben a nivells orwel·lians en les seves pràctiques de vigilància, i se centren especialment en la vida i la feina de les persones que defensen drets humans: advocats, periodistes i activistes pacífics. La innovació constant dels mètodes de repressió en resposta a una connectivitat cada vegada més gran és una greu amenaça per a la nostra llibertat d'expressió", afirma Salil Shetty, secretari general d'Amnistia Internacional.
L'organització, per últim, demana a les empreses relacionades amb internet que resisteixin la pressió dels governs per debilitar la privacitat i la llibertat d'expressió en línia, i que en canvi desenvolupin i adoptin tecnologies, com l'encriptació de dades, dirigides a reforçar els drets en el món digital.
- El Mundo Today | Cada cop més catalans caminen de matinada per carrerons foscos per poder sortir a 'Crims'
- Club d’estil Cristina Tamborero, dissenyadora: "Es porten molt els vestits de núvia dos en un"
- Els multireincidents se’n van a l’Hospitalet per la pressió policial
- Final d’un pontificat Un conclave amb molts 'papables', però sense candidat clar
- FUTBOL Així és l’acord que el Reial Madrid va tancar amb Xabi Alonso fa mesos per lligar la seva arribada
- En la Pasqua de Francesc: pare, germà, amic… i profeta de l’Evangeli
- Al Senat Puente nega que la baixa execució pressupostària a Catalunya es degui a "la falta de voluntat política"
- Judici crucial Els Estats Units demanen la desintegració de Google per acabar amb el monopoli
- MACROECONOMIA L’FMI revisa a l’alça la previsió de creixement d’Espanya el 2025 fins al 2,5% malgrat els aranzels i la incertesa global
- Inauguració Neix Casa Abacus amb la voluntat de ser útil «a la cultura, a la societat, a Barcelona, el país i la llengua»