121È ANIVERSARI DEL NAIXEMENT

Ángela Ruiz Robles, protagonista a Google per ser la precursora del llibre electrònic

L'espanyola va inventar l'enciclopèdia mecànica, i la base fonamental del seu treball va ser la innovació en els àmbits de la pedagogia i la didàctica

angela-ruiz-robless-121st-birthday-5664007455244288-hp

angela-ruiz-robless-121st-birthday-5664007455244288-hp

1
Es llegeix en minuts
MARINA TALTAVULL / BARCELONA

Ángela Ruiz Robles va néixer a Lleó un dia com aquest 28 de març però de l'any 1895. És considerada la inventora i precursora del llibre electrònic, i per això Google li ha volgut dedicar el seu 'doodle' a retre-li homenatge el dia del seu aniversari. Aquest dilluns fa 121 anys del seu naixement.

LA SEVA CARRERA

Ángela Ruiz Robles va impartir classes de taquigrafia, mecanografia i comptabilitat mercantil, i va arribar a ser docent i directora a l'escola de Gordón, a Lleó, i més tard gerent de l'Escola Nacional de Nenes de l'Hospici. Després de la seva jubilació, escriu, fa conferències, edita i reedita la major part de la seva obra científica.

ELS SEUS INVENTS

Ángela va dur a terme diversos projectes, com l'atles cientificogramatical, que tenia la finalitat de donar a conèixer Espanya amb gramàtica, sintaxi, morfologia, ortografia i fonètica, i la màquina taquimecanogràfica.

Notícies relacionades

Però el més important per la seva transcendència va ser l'enciclopèdia mecànica. Segons explicava Ángela, la va idear perquè creia necessari fer més atractiu l'aprenentatge i així poder adaptar l'ensenyament al nivell de cada estudiant. A més de ser portàtil i de poc pes, oferia la possibilitat d'adaptar-se a alumnes de tots els nivells i als que tinguessin fins i tot problemes de visió, al recolzar l'aprenentatge amb sons.

PREMIS I RECONEIXEMENTS

Donada la seva destacada tasca social i les seves innovacions pedagògiques, Ángela Ruiz Robles va ser homenatjada en diverses ocasions, entre les quals destaca la Medalla d'Or i Diploma a la primera Exposició Nacional d'Inventors Espanyols el 1952, el Llaç de l'Orde d'Alfons X el Savi, concedit pel Ministeri d'Educació Nacional el 1956, la Medalla de Bronze per les novetats pedagògiques de Brussel·les el 1958, el nomenament com a gestora delegada dels Inventors Espanyols per a la Regió de Galícia el 1959 i el nomenament com a cap provincial de la Federació Politècnica Científica de la Inventiva Internacional el 1973.