ARQUITECTURA REVOLUCIONÀRIA
Benvinguts al primer poble construït amb ampolles de plàstic
En una paradisíaca illa panamenya un canadenc consolida una ecoaldea amb un milió d'envasos PET
El canadenc Robert Bezeau impulsa en una illa del carib la construcció de la primera ecoaldea construïda amb ampolles de plàstic reciclades. /
"Tot el planeta està saturat de plàstics… ¿Tot? ¡No! Una ecoaldea poblada per irreductibles recicladors resisteix encara i sempre als envasos PET". Amb aquest lema per bandera, l'Astèrix-canadenc Robert Bezeau, està aixecant el primer poble construït íntegrament amb ampolles de plàstic a la paradisíaca illa caribenya de Bocas del Toro. Un somni verd per demostrar al món que sí, sí es pot, reduir la contaminació dels nostres mars. El seu projecte, de moment, 'retirarà de la circulació' més d'un milió d'ampolles tòxiques.
Bezeau va arribar fa uns quants anys a l'illa. Des del 2012 encapçala un grup de voluntaris encarregats de netejar les platges de tota la porqueria que porten les onades. "Es calcula que hem recollit més d'un milió d'ampolles durant el període d'1,5 anys durant el qual hem recol·lectat les ampolles", assegura l'ideòleg del projecte en un vídeo penjat a Vimeoque pots veure més avall. El programa de reciclatge va ser una glopada d'aire fresc per als residents de les illes i molts turistes que les visiten anualment.
RESISTENTS, LLEUGERES I VERDES
'Plastic Bottle Village' està aixecant 120 edificis amb parets d'ampolles de plàstic. Amb estructures de ferro buides per acollir els envasos i el formigó, es posen a punt murs ecològics, tan resistents com lleugers, i a prova de terratrèmols.
Una vivenda de 100 metres amb dos dormitoris recicla la increïble xifra de 14.000 ampolles i, a més, aconsegueix una excel·lent temperatura interior 17 graus més freda que l'exterior.
Els arquitectes que treballen amb Bezeau han dissenyat tres models de vivendes, que s'entreguen amb tota la instal·lació de lampisteria i electricitat. ¿El preu? Entre 149.000 i 300.000 dòlars (entre 137.000 i 275.000 euros).
Les obres van vent en popa en una superfície de 83 acres de terra verge amb muntanyes, valls i rius. El nucli residencial també tindrà un petit alberg, jardins i un pavelló per practicar ioga, per exemple.
PROJECTE PIONER
És la primera vegada que un poble sencer es basa en aquest concepte, si bé a Hondures també s'han utilitzat ampolles per a la construcció de cases, escoles i fins i tot parades d'autobús.
I A MÉS... UNA ESCOLA
Notícies relacionadesBezeau també ha posat en marxa un centre educatiu on transmetre la seva particular tècnica de construcció. "Estarem vivint a dins del que hem consumit i llençat. Aquestes ampolles reciclades podrien neutralitzar l'efecte negatiu de la seva vida a la Terra, i vostè podrà deixar les seves 'empremtes' amb aquest gest d'ajuda al planeta".
"Vull que el món s'adoni que podem reutilitzar les ampolles de plàstic en moltes altres opcions. A més de com a aïllament de la llar, poden servir per a refugis temporals després d'un desastre natural, granges per a animals, piscines, drenatge de terrenys, graners, cellers, carreteres...", assegura aquest visionari.
1978, la primera ampolla de PET
Les persones consumeixen una mitjana de 15 ampolles de plàstic al mes. Si vas néixer després del 1978 i vius fins als 80 anys, per exemple, hauràs deixat un rastre d'un mínim de 14.400 ampolles en aquest planeta. Aquests envasos triguen centenars d'anys a descompondre's en petits trossos i centenars més a desaparèixer completament. La majoria dels residus són consumit per peixos i ocells, i això els provoca la mort.
- ASSUMPTES PROPIS Cristina Fallarás : "No puc comptar quantes vegades m’han violat"
- Violència en l’esport L’exgimnasta olímpic Gervasi Deferr, acusat d’abús sexual
- Tanca el Casi, l’últim bar sense turistes en la ruta del parc Güell
- Centenars d’ovelletes pels carrers de BCN
- Quatre morts en l’accident d’un bus que tornava a BCN