ICONA LGTB

Un carrer, una placa i una estàtua per a La Veneno

Associacions i fans de la carismàtica vedet 'trans' proposen que se la recordi a Madrid i al seu poble natal, Adra

Aquest diumenge a la tarda està previst un homenatge a Chueca

homenajelaveneno

homenajelaveneno

2
Es llegeix en minuts
Laura Estirado
Laura Estirado

Periodista

Especialista en Gent, Reialesa, Moda, Tendències, Estil y Xarxes

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L'entitat LGTB Arcópoli ha demanat a l'Ajuntament de Madrid un carrer per a la vedet Cristina Ortiz, coneguda com 'La Veneno'i una placa commemorativa al Parque del Oeste, després de la seva mort el 9 de novembre. És precisament en aquest parc on La Veneno va començar a exercir la prostitució i on més d'una vegada va dir que va ser més feliç. Va ser allà precisament, treballant, quan una nit del 1996, la van gravar i Pepe Navarro la va fer famosa al seu 'late show' 'Esta noche cruzamos el Mississipi'. 

"La nostra proposta seria canviar el nom de qualsevol dels personatges homòfobs que inunden la nostra guia de carrers", han explicat des de la mateixa associació. "Els proposem tres possibles opcions que segueixen sent un insult per al col·lectiu LGTB: els dos metges que durant el segle XX i de forma oficial van fer curacions a homosexuals amb electroxocs i fins i tot lobotomies com van ser Juan José López Ibor (Districte de Tetuán) i Vallejo Nájera (Arganzuela). La tercera opció seria Sancho Dávila (districte de Salamanca), falangista que va donar una pallissa homòfoba a Miguel de Molina. Seria un gran homenatge de la ciutat de Madrid i un simbòlic canvi l'actualitzar el nom de qualsevol dels tres per la figura de Cristina", demanen des del col·lectiu, que vol reivindicar la figura de Cristina Ortiz com a "dona transsexual orgullosa, valenta i visible, transmissora d'optimisme i orgull a finals del segle XX, quan molt poques persones eren visibles per ser LGTB".

COP AL CAP

'La Veneno' va morir el 9 de novembre després de passar gairebé quatre dies en coma a la Unitat de Cures Intensives (UCI) de l'Hospital La Paz de Madrid, on va arribar després de ser trobada a casa seva amb un cop al cap.

"Cristina ni era 'normal' ni pretenia ser-ho i va intentar ser feliç, encara que hagués de creuar les fronteres del que és políticament correcte i el que era normatiu a la televisió de fa 20 anys", reivindica Arcópoli. "Ella mai va amagar l'assetjament i les agressions que va patir des de la seva infància a la seva localitat d'origen -el poble d'Adra, a Almeria- ni la dura situació familiar que va viure, posant nom i cognoms al 'bullying'".

PETICIÓ A CHANGE.ORG

És precisament a la seva localitat de naixement, on tant se la va criticar i fins i tot humiliar, on un seguidor de la transsexual vol que se li rendeixi un homenatge en forma d'estàtua. Per a això està recollint firmes a la plataforma Change.org

Notícies relacionades

"Perquè de llegenda ha passat a ser un mite, la millor manera de recompensar Cristina Ortiz, àlies 'La Veneno', per la seva trajectòria professional i personal a Espanya seria commemorant-la amb un monument a la seva persona. Per això, demanem a l'Ajuntament d'Adra la creació d'aquest fomentant així el turisme local. Descansa en pau Cristina", diu la petició, que ja supera les 1.800 rúbriques.

A més de tots aquests homenatges, aquest mateix diumenge, 20 de novembre, l'associació Arcópoli ha organitzat un acte a Chueca per recordar Cristina i on també es vol recordar Rita Hester, la dona transsexual assassinada el 1998, que va servir per a la creació del Transgender day of Remembrance.