ASTRONOMIA

L'Estació Espacial Internacional passa just per sobre de Barcelona

La ISS s'ha pogut veure especialment lluminosa a les 19.17 hores

L’estació espacial, només un punt de llum a més de 400 quilòmetres d’altura. / SONIA GUTUÉRREZ

1
Es llegeix en minuts
Sonia Gutiérrez
Sonia Gutiérrez

Periodista

ver +

Un puntet molt lluminós ha travessat veloç el cel de Barcelona aquest dilluns entre les 19.13 hores i les 19.18 hores. Era l'Estació Espacial Internacional (ISS, en les sigles en anglès), que en aquest moment es trobava just a la vertical, o el zenit, de la capital catalana. El moment ha pogut ser observat a simple vista des del carrer i malgrat la contaminació lumínica de la ciutat, ja que les condicions eren excepcionalment bones.

El fenomen ha sigut avançat des del seu compte de Twitter per l'astronauta Ignazio Magnani.

La ISS es pot veure des de la Terra amb freqüència, ja que està fent voltes al planeta contínuament, com un fil de llana formant una troca. Triga gairebé 90 minuts a fer una volta completa al planeta. L'excepcionalitat del moment és que aquest dilluns ha passat just a la vertical de Barcelona, i que per l'hora en què ho ha fet (quan ja s'ha post el sol) ha sigut molt visible.

NASA

Imatge des de l'Estació Espacial Internacional quan passa per sobre de Barcelona.

De fet, l'estació espacial s'ha pogut veure aquest dilluns també des d'altres punts de Catalunya i de la Península, però ha passat exactament per sobre de Barcelona (en un trajecte en què abans havia passat per Gibraltar i València).

NASA / ESA

Mapa que monitoritza el recorregut de l'Estació Espacial Internacional, en el moment en què passa per sobre de Barcelona.

Notícies relacionades

La lluminositat de l'estació provenia del sol, i els que n'han seguit el recorregut hauran vist que en un moment donat desapareixia. Això és degut al fet que ja havia traspassat la zona de visibilitat (concretament ja era a la vertical de Gènova).

La ISS viatja a 27.000 quilòmetres per hora, a una altitud de 407 quilòmetres.

Temes:

Astronomia