4 DE FEBRER, DIA CONTRA EL CÀNCER

Els cinc vídeos virals de la lluita contra el càncer

Malalts, metges i cantants mostren una energia desbordant en videoclips per conscienciar de la necessitat de fer donacions

video cancer

video cancer

2
Es llegeix en minuts
Reyes Susín
Reyes Susín

Periodista

ver +

Nens i càncer haurien de ser termes antagònics. Mai s'haurien de trobar. Per suportar el pitjor dels malsons, malalts, familiars i professionals sanitaris es confabulen en optimistes vídeos que visualitzen el coratge de nens i adolescents per afrontar una malaltia que és la principal causa de mort a tot el món. Aquest dissabte se celebra el Dia Mundial contra el Càncer.

El 2020 es diagnosticaran a Espanya 246.713 casos nous. Dos de cada tres homes i una de cada tres dones patiran un càncer al llarg de la seva vida, segons dades de la Societat Espanyola d'Oncologia Mèdica (SEOM).

Pares, malalts, metges, investigadors i artistes mostren un optimisme desbordant en campanyes per conscienciar i promoure les donacions per investigar una malaltia caracteritzada per la multiplicació ràpida de cèl·lules anormals que s'estenen més enllà dels seus límits habituals.

LES DIFERENTS PRIORITATS  

L'Associació espanyola d'Adolescents i Adults joves ha commogut més de vuit milions de persones amb l'impactant vídeo "Les respostes d'aquests joves amb càncer us canviaran la manera de veure la vida". El format és molt senzill: una persona sana separada per un biombo d'un malalt o per un dels seus familiars. Primer els sans expressen els seus desitjos, i després, els afectats. El vídeo no ho ensenya, però tots els participants del grup dels sans acaben molt emocionats. El vídeo és obra de la fotògrafa barcelonina Paola Calasanz, de l'agència Dulcinea Studios

EL XAMPÚ I LA QUIMIOTERÀPIA

Un altre vídeo d'adolescents que ha tingut molt èxit és l'elaborat per la Fundació sueca del càncer infantil i publicitat al metro d'Estocolm. Ja té més de 12 milions de visualitzacions. A partir de la idea d'un espot del xampú que mostra el moviment dels cabells de la model quan el comboi entra a l'andana, els creatius van idear un altre anunci en el qual Linn, una adolescent de 14 anys, perdia els cabells per la quimioteràpia.

MÚSICS COMPROMESOS

Macaco, Fito Cabrales i Pau Donés són tres exemples de generositat amb les famílies. Seguint l'estela de 'Planta 4a' i 'Polseres vermelles' d'Albert Espinosa, els cantants Macaco i Fito han publicat vídeos de gran èxit.

El videoclip del cantant barceloní Macaco va sorgir de Paula, una nena ingressada a l'hospitalSant Joan de Déu, a Barcelona. Treballadors, pacients i familiars de la planta 8 ballen i canten en un vídeo que té per finalitat aconseguir donacions. La idea supera els 12 milions de visites i et convida a contribuir a la web de l'hospital

Una idea similar és la que va portar a terme Fito Cabrales i 'La Cuadri del Hospi', un grup de pares de nens amb càncer de l'hospital de Cruces-Barakaldo (Biscaia). A més, el cantant bilbaí va recaptar 129.520 euros per a l'associació en la subhasta de la seva Harley Davidson. El vídeo supera els tres milions de visualitzacions.

HABITACIONS QUE SÓN ESTACIONS LUNARS

Notícies relacionades

Una de les iniciatives més recents ha sigut la de la Fundació Juegaterapia, que juntament amb l'Hospital Gregorio Marañón, ha publicat un emocionant vídeo de les dues habitacions de la zona d'aïllament de l'hospital convertides en una estació lunar.

Pau Donés també col·labora amb Juegaterapia amb un divertit vídeo que busca recollir consoles, portàtils i tauletes perquè el joc ajudi els nens a evadir-se del tractament. Però el líder de Jarabe de Palo va anar més enllà i va oferir dos concerts la recaptació dels quals, 70.000 euros, va donar a l'Hospital de la Vall d'Hebron, on va ser tractat d'un càncer. El cantant i l'oncòloga Elena Élez van mantenir una conversa a EL PERIÓDICO carregada d'energia i optimisme.