ADEU A L'ÒXID MENTAL

¿Vols tenir memòria d'elefant? Aquí van 10 trucs infal·libles per a les teves neurones

Les 'rajoles' també poden sortir al cervell: només cal entrenar la ment amb els exercicis que proposen Miguel Ángel Vergara i José María Bea, dos campions a recordar-ho tot

24917130 59

24917130 59

2
Es llegeix en minuts
Laura Estirado
Laura Estirado

Periodista

Especialista en Gent, Reialesa, Moda, Tendències, Estil y Xarxes

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Rocky Balboa entrenava  els seus músculs a l’entrada del Museu d’Art de Filadèlfia abans del combat amb el seu gran rival, Apollo Creed. De la mateixa manera, l’agent de la Policia Nacional Mi-guel Ángel Vergara es treballa els  bíceps del cervell per recitar d’una tirada El Quixot. «Qualsevol ho pot fer», diu aquest manxec instal·lat a Catalunya, i ell s’hi posa de dilluns a dissabte des de fa un any.

De com aconseguir aquesta capacitat mental superlativa i d’altres tècniques per recordar-se’n de números de telèfon, la llista de la compra o el nom d’algú que ens acaben de presentar va el llibre que aquest campió del món en memòria ràpida ha escrit a mitges amb José María Bea, informàtic i subcampió d’Espanya de memòria de fons. A Consiga una memoria de elefante (Planeta) tots dos donen «trucs infal·libles» per entrenar la ment. Només cal «persistència i tècnica». Aquí van 10 consells per combatre «l’òxid mental».

1. SILENCI 

«Ens hem convertit en ordinadors multitasca: a la vegada que s’estudia, es té l’orella posada en les notificacions del Whatsapp, es mira Facebook, es parla per telèfon, es menja alguna cosa, es posa música…». Però per memoritzar cal concentrar-se; es necessita silenci.

2. EVITEU ‘PUNXAR EL GLOBUS’

Intentar assimilar molta informació en poc temps és perjudicial. «S’ha de tallar la sessió quan encara es tenen els nivells d’atenció alts, per quedar-se amb ganes de més». 

3. VISUALITZEU

Per gravar-nos alguna cosa al cervell cal implicar-hi tots els sentits. Penseu en una «raqueta», en la seva forma, l’olor, quin soroll faria, quin gust tindria... 

4. ¡VISCA L’ABSURDITAT!

Un exemple del llibre: per retenir les paraules «gos» i «autobús», podríem pensar en un ca vestit de xòfer i saludant amb un «Bon bub-bub». 

5. SUBSTITUÏU

Per memoritzar un concepte [per exemple, setembre] «hem de procurar que l’inici de la paraula substituta sigui semblant a la d’origen» [per exemple, serp].

6. ¡ACCIÓ!

La creació visual del gos xòfer serà més vívida si se’l posa a girar en una rotonda.

7. EXAGEREU

Al mateix símil del bus caní s’hi poden afegir altres gossos passatgers arrossegant sorollosament trineus perquè la imatge se’ns fixi millor al cervell.

8. PALAU MENTAL O ‘LOCI

El truc del retòric i pedagog hispanorromà Marc Fabi Quintilià que es fa servir des de fa 2.000 anys. «A un itinerari de llocs o estances s’hi han d’associar els diferents elements del discurs que cal memoritzar». Els romans recorrien al propi domicili i als carrers del voltant. 

9. CARES I NOMS

Notícies relacionades

Per evitar el tràngol de no posar nom a una cara, primer cal entendre bé el nom i repetir-lo interiorment i en veu alta diverses vegades. També serveix exagerar algun detall de la cara o la roba. 

10. CONVERSIÓ ALFABÈTICA

Per poder recordar amb facilitat fórmules matemàtiques, símbols, matrícules i noms impronunciables, s’acostuma a fer servir l’alfabet fonètic OACI. Famosíssimes en són les primeres parelles: A: Alpha / B: Bravo / C: Charlie...

Temes:

Animals Llibres