'doodle' reivindicatiu
Dia Internacional de la Dona: 13 dones arraconades per la història
Google recorda aquest 8 de març Frida Kahlo, Cecilia Grierson i altres pioneres que van destacar en diferents àmbits
kahlo-olmeca
El Dia Internacional de la Dona, que se celebra el 8 de març, ha propiciat que Google se sumi a la festivitat amb un 'doodle' reivindicatiu'. El buscador ha volgut recordar 13 dones que van destacar en diferents àmbits de la societat però amb les quals la història ha sigut injusta.
El 'doodle' presenta aquestes dones a través d'una nena que, escoltant una història que li explica la seva àvia, visita amb la força de la seva imaginació les 13 pioneres. Algunes no són "noms familiars, però cada un va deixar empremta a la seva manera", explica Google. De fet, totes havien aparegut anteriorment en 'doodles' individuals, encara que sovint només als seus països d'origen.
Aquestes són les 13 dones que reivindica el ‘doodle’ del Dia Internacional de la Dona:
CECILIA GRIERSON
Aquesta metge, nascuda a Buenos Aires el 1859, va ser la primera dona que va estudiar medicina a l'Argentina. El seu exemple i la seva lluita per causes socials la van convertir en una activista referent a favor dels drets humans. També va ser la primera persona que va suggerir que els vehicles de servei mèdic haurien de fer sonar una sirena.
FRIDA KAHLO
Pintora i activista mexicana, va néixer el 6 de juliol del 1907 a Ciutat de Mèxic. Durant la seva vida, va lluitar per la justícia per a les dones, els llatins i els treballadors. Les seves pintures són conegudes per desprendre una gran personalitat. Encara que va ser una artista valorada pels seus companys en vida, en alguns cercles es va imposar una visió folklòrica sobre la seva obra fins al punt que el gran reconeixement internacional no li va arribar fins després de la seva mort.
LOTFIA AL-NADI
Va ser la primera pilot femenina d'Egipte. El 1933, Al-Nadi es va convertir en la primera dona egípcia que va pilotar un avió des del Caire a Alexandria. "Vaig aprendre a volar perquè m'encanta ser lliure", va dir.
IDA WELLS
Aquesta periodista i editora nord-americana, nascuda el 1862, va denunciar a través dels seus articles la desigualtat. Google commemora el seu compromís inequívoc amb l'avanç de les llibertats civils.
LINA BO BARDI
Nascuda a Itàlia el 1914, aquesta arquitecta modernista va passar gran part de la seva vida al Brasil. Al país sud-americà va dissenyar molts edificis emblemàtics, com el Museu d'Art de São Paulo. Bo Bardi veia l'arquitectura com una expressió de la vida de les persones. Més enllà de la seva carrera arquitectònica, també va ser editora, professora i activista política.
OLGA SKOROKHODOVA
Va ser una de les investigadores soviètiques més prolífiques en el camp de la comunicació per a sords i cecs. Als cinc anys, una malaltia li va provocar ceguesa i sordesa. Al llarg de la seva vida, i a través de la seva experiència, les seves investigacions van aconseguir grans avenços en aquest àmbit.
MIRIAM MAKEBA
La cantant i activista Miriam Makeba va néixer el 1932 a Johannesburg (Sud-àfrica). Amb només 18 dies va ingressar a la presó acompanyant la seva mare. En la dècada de 1950 va començar a fer-se un nom en el món musical fins que l'‘apartheid’ la va portar a abandonar Sud-àfrica. Un cop als EUA va aconseguir un premi Grammy el 1965. Durant tota la seva vida va lluitar per les causes humanitàries i va denunciar l'opressió de l'‘apartheid’.
SALLY RIDE
Va ser la primera dona nord-americana que va viatjar a l'espai. Els EUA la van agafar com un símbol de la nació i com a bandera de la lluita per la igualtat de les dones. Ride també va escriure diversos llibres sobre ecologisme i el canvi climàtic.
HALET ÇAMBEL
Aquesta arqueòloga turca va ajudar amb els seus descobriments a entendre més bé la història del nostre planeta. Çambel va lluitar per l'avanç de l'arqueologia i va ajudar a preservar alguns dels enclavaments arqueològics més importants de Turquia. Çambel també va ser una gran atleta i, de fet, va ser la primera dona musulmana que va competir en uns Jocs Olímpics, en esgrima el 1936.
ADA LOVELACE
L'anglesa Augusta Byron King, comtessa de Lovelace, va ser una matemàtica i escriptora britànica. Lovelace és considerada la primera programadora en la història de les computadores. Nascuda el 1815, entre els seus estudis hi ha el que es considera el primer algoritme destinat a ser processat per una màquina.
RUKMINI DEVI
Aquesta ballarina i coreògrafa índia nascuda el 1904 va popularitzar el Bharata Natyam, una dansa tradicional del seu país. Devi va modernitzar aquesta mena de ball oblidat a l'Índia. Aquesta ballarina també va destacar com a activista dels drets dels animales.
LEE TAI-YOUNG
Notícies relacionadesLee Tai-young va ser la primera advocada a Corea.. El 1952 va aprovar l'examen per a l'advocacia i uns anys més tard es va convertir en la primera dona jutge al país. Tai-young va revisar les lleis nacionals sobre igualtat i va ajudar les coreanes a millorar els seus drets i igualar-los als dels homes.
SUZANNE LENGLEN
Suzanne Lenglen va ser una tennista francesa que va dominar el tennis femení en la dècada del 1920. El 1914 es va convertir en la campiona més jove del tennis internacional. Va trencar barreres a través del seu joc apassionat, va lluitar contra les formalitats de l'esport i, amb la seva influència, va aconseguir democratitzar el tennis.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Es trenca el tabú dels sacerdots enamorats
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"