A LA PICOTA L'1 DE MAIG

El xef Jordi Cruz esclata "fart de sentir burrades!"

El cuiner presumeix d'equip amb una foto a Twitter i tanca la polèmica sobre la feina dels becaris als restaurants Michelin

 

  / TWITTER

4
Es llegeix en minuts

Després de convertir-se en un dels protagonistes a Twitter del Primer de Maig per defensar que els becaris treballin gratis, el cuiner Jordi Cruz ha respost a través de la mateixa xarxa social fart de ser el blanc de totes les crítiques. Amb una foto amb el seu equip de l'Àbac, ha esclatat: "Fart de sentir burrades!".

La resposta de Cruz, que aquest dimarts segueix sent 'trending topic', ha sumat més de 300 retuits i 1.300 'likes'. La polèmica continua oberta.

Aquest mateix dilluns, els sindicats van contestar que treballar entre 14 i 16 hores en una cuina sense cobrar ni un euro és explotació laboral, "diguin el que diguin els grans xefs". Així es va pronunciar Gonzalo Fuentes, secretari de Política Institucional de Serveis de Comissions Obreres (CCOO). "A un jove que va a un restaurant se li ha d'aplicar el seu protocol formatiu, que inclou un màxim de vuit hores, amb una part pràctica i una altra de teòrica, i els seus dies de descans. Tenir-los integrats a la cuina com un més, amb la mateixa exigència i pressió que la resta, és un abús, tant me fa que sigui un hostal o un tres estrelles Michelin", va dir.

També aquest dimarts, en declaracions a RAC1, el xef ha assegurat que és una pràctica habitual on no hi ha cap mena d'explotació, sinó que es tracta d'un intercanvi beneficiós per a les dues parts. "No utilitzem els estudiants en pràctiques com a mà d'obra. Ens nodrim d'ells i ells es nodreixen de nosaltres", ha assenyalat.

"ALLOTJAMENT I DIETES"

El xef ha defensat que els convenis donen l'opció de pagar o no als estudiants en pràctiques i que ell ha decidit no fer-ho i, a canvi, donar-los "allotjament i dietes". Cruz ha puntualitzat que té un 10% de persones amb conveni de pràctiques, a qui ofereix allotjament i dietes. Així mateix, Cruz ha explicat que el restaurant té un equip que fa la feina però ha assegurat que tenir aprenents és una manera de "triar la gent i capturar el talent".

Cruz també ha explicat que aprendre al costat de grans xefs compensa encara que no estigui remunerat. "Fer un màster de cuina amb Joan Roca és un privilegi. Dir això no és una tonteria", ha dit.

En relació amb un tuit que ha fet el líder d'Izquierda Unida, Alberto Garzón, en què ha criticat que justificar el treball no remunerat és "un salt cap enrere, concretament cap a l'esclavitud", el xef de l'Àbac ha replicat: "Això sí que és una tonteria. Estem barrejant treball precari amb formació. No té res a veure".

RESPOSTA SINDICAL

Aquest mateix dilluns, els sindicats van contestar que estar entre 14 i 16 hores treballant en una cuina sense cobrar ni un euro és explotació laboral, "diguin el que diguin els grans xefs". Així es va pronunciar Gonzalo Fuentes, secretari de Política Institucional de Serveis de Comissions Obreres (CCOO). "A un jove que va a un restaurant se li ha d'aplicar el seu protocol formatiu, que inclou un màxim de vuit hores, amb una part pràctica i una altra de teòrica, i els seus dies de descans. Tenir-los integrats a la cuina com un més, amb la mateixa exigència i pressió que la resta, és un abús, tant me fa que sigui un hostal o un tres estrelles Michelin", va dir.

La polèmica es va començar a cuinar fa uns dies amb un reportatge d''El Confidencial' amb el titular: 'La misèria de ser becari d'Adrià, Muñoz o Berasategui: 16 hores a cops i sense cobrar'. El diari ha seguit aquest 1 de maig amb les reaccions d'alguns gurus de la gastronomia. Els xefs consultats asseguren que a les seves cuines "no hi ha abusos" i equiparen la feina dels 'stagier' (aprenents de cuina) amb un màster.

"ÉS UN PRIVILEGI"

"Em molesta que es parli de la feina de l'‘stagier’ com una cosa negativa, com si fos un abús o una mala pràctica", sosté Cruz, xef del restaurant Àbac de Barcelona, amb dues dues estrelles Michelin. Jo mai he fet una estada i em fa molta enveja quan veig que algú ve d'estar a la cuina de Martín Berasategui, per exemple. Estàs aprenent dels millors en un ambient real, no et costa ni un duro i et donen allotjament i menjar. És un privilegi. Imagina't quants diners et costaria això en un màster en un altre sector", argumenta Cruz.

Segons l'article, a la cuina del seu restaurant Àbac de Barcelona la meitat dels aprenents no cobren. “Un restaurant Michelin és un negoci que, si tota la gent a la cuina estigués en plantilla, no seria viable. Només podria tenir 12 cuiners contractats i el servei seria excel·lent, però si en puc tenir 20, serà fins i tot millor. Les dues parts hi guanyen. És un ‘tu em dones les teves mans i jo t'ensenyo”, afegeix.

Notícies relacionades

Per la seva part, el seu col·lega a 'Masterchef', Pepe Rodríguez, al capdavant de les cuines del Bohío, afegeix: "A mi m'encantaria tenir-los a tots donats d'alta a la Seguretat Social, però no puc tenir 20 nòmines a la cuina, és una burrada".

Les declaracions de Jordi Cruz han causat molt enrenou a Twitter, on el grup Los Chikos del Maíz s'ha volgut sumar a la polèmica recordant una altra notícia recent: "Jordi Cruz i la seva nòvia es compren un palauet per tres milions d'euros".