NOVA ANTIGA MODA
Tatuatges per oblidar una cicatriu
Especialistes en cirurgia i tatuadors expliquen als seus clients els avantatges i els inconvenients dels dibuixos sobre la pell de cesàries i cremades
tattoo04
Que el món dels tatuatges s’ha estès exponencialment és una veritat com una casa. Però aquí parlem del fet d’acolorir la pell per oblidar una cicatriu. Una possibilitat que fa unes setmanes arribava en forma de notícia des de la Xina: l’estudi Samurai Tattoo de Xangai va fer una campanya per realitzar gratuïtament un dibuix a l’abdomen de joves mares que havien tingut un nadó mitjançant cesària.
ALY SONG / REUTERS
Un artista de l'estudi Samurai de Shanghai mesura la cicatriu de la cesària de Wang Ruoyu, de 37 anys, que va ser mare als 21.
El propietari de l’estudi, Shi Hailei, de 32 anys, es va inspirar en l’artista brasilera Flavia Carvalho, que ofereix tatuatges a dones que han sigut marcades per la violència domèstica. La fotògrafa Aly Song en va fer centenars de fotos, algunes de les quals il·lustren aquest reportatge. Però la qüestió era comprovar si aquesta idea també s’està practicant al nostre país.
Juanma Zoombie, un veterà artista de Logia Barcelona, un estudi on es publiciten aquesta classe de tatuatges, afirma que aquesta «no és una pràctica d’ara, sinó de fa anys». Zoombie, que està cobert de tattoos, està adscrit a la línia new school, un estil que imita el còmic. Fa més de 20 anys que està en la professió i per això acostuma a encarregar-se d’aquesta mena de clients, que no són gaires: «Quatre o cinc persones a l’any» recorren a ell per «dissimular o tapar cicatrius de cesàries, cremades o estries».
«Hi ha més dones que homes. I mentre que aquests hi van dient: ‘Em vull tatuar i així aprofito per tapar-me la cicatriu», les primeres confessen: «No vull cap tatuatge, però així em taparé aquesta cicatriu que em fa sentir lletja».
AUTOESTIMA
ALY SONG / REUTERS
Wang Jing, de 46 anys i amb una filla de 20, espera a ser tatuada per l'artista Shi Hailei.
En efecte, «una cicatriu és una marca que afecta l’autoimatge, l’autoestima d’una persona», explica el doctor Javier Herrero, cirurgià plàstic de renom. «I ja no en parlem quan hi ha l’amputació d’un pit o una cremada», afegeix. «I si aquella persona s’implanta una imatge personalitzada i única, transforma una cosa negativa que no es veu (la cicatriu) en una cosa positiva que es veu (el tatuatge) i és bonica».
El doctor Herrero recorda que «els tatuatges, en altres cultures i races, tenien un significat, un llenguatge amb una base profunda, que en cultures primitives representaven la seva comunitat davant d’altres». En canvi, en les cultures occidentals, el que va començar com una moda, va passar a ser un llenguatge. «Des de fa uns anys tatuar-se va començar a ser un acte de transgressió, de ruptura amb la generació anterior».
QÜESTIÓ DE PSICOLOGIA
ALY SONG / REUTERS
L'artista Shi Hailei tatua el ventre de Shi, una dona de 32 anys, davant la mirada de la seva filleta.
Així, si abans «als especialistes en cirurgia estètica ens venien perquè els esborréssim tatuatges, ara és una postura estètica que comença a implantar-se en la societat, i cada vegada es veu més gent molt o extremadament tatuada», detalla. I què fa un tatuador quan li va algú amb una cicatriu: «S’hi ha d’aplicar la psicologia», explica Zoombie. «¿Què és més important, la marca en si o que, a més a més, portis un tatuatge per a tota la vida, com a solució emocional que, igual, tampoc hi ajuda? El dibuix pot dissimular una miqueta la cicatriu, però segueix sent-hi i la gent potser et mirarà més la zona», raona.
El doctor Manel Romaní, que va ser vocal i vicepresident de la Societat Catalana de Cirurgia Plàstica Reparadora i Estètica durant uns quants anys, apunta que «fer-se un tatuatge sobre una cicatriu ni és bo ni és dolent; sinó una opció estètica». I adverteix que «un tatuatge, per molt xulo que sigui, és per a tota la vida».
SENSIBILITAT AL DOLOR
ALY SONG / REUTERS
Grace Yuan mostra el tatuatge realitzat sobre la seva cesària.
Romaní recorda que «una cicatriu sempre serà una cicatriu; si en el postoperatori s’ha fet bé, la cicatriu ha de ser plana i fina i tendeix a dissimular-se amb l’edat; en cas contrari, mitjançant la cirurgia estètica es pot millorar».
UNA OPCIÓ ESTÈTICA
ALY SONG / REUTERS
Tatuatge sobre la cicatriu de la cesària de Kiki, una jove de 25 anys, mare d'un nen de 5.
El doctor Herrero també apunta que «abans d’emboscar la cicatriu amb un tatuatge» prefereix valorar una possible solució mèdica. Però si l’hi pregunta un pacient i no hi ha cap contraindicació, fins i tot li recomana «el tatuador més adequat».
Polèmica sobre l'epidural
Hi ha una certa polèmica sobre la possibilitat que un especialista es negui a aplicar una injecció epidural sobre una esquena tatuada. El doctor Romaní ignora si hi ha "literatura científica seriosa sobre els tatuatges a la zona lumbar, que és la que s'usa per a les anestèsies regionals, de la mena epidural i intradural". En tot cas, "amb l'agulla podries empènyer molècules de tinta cap al sistema nerviós central, dins del líquid cefalorraquidi; i no sabem quins efectes podria tenir una molècula de pigment allà dins". Per ell, "existeix aquest perill", que en tot cas, "no és aplicable a un tatuatge sobre la cicatriu d'una cesària". "Fer-se un tatuatge a la panxa és igual. O en una mastectomia. No són zones on se sol aplicar una anestèsia”, afegeix. Per la seva part, el doctor Herrero apunta: “Que un anestesista es negui a punxar una epidural si es té un tatuatge a l'esquena és una 'llegenda urbana'. Faltaria més. M'estranyaria molt que algun dels anestesistes que conec no la volgués posar. No té cap sentit”, afirma rotund.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia