EL FLIRTEIG A TRAVÉS DE LES APLICACIONS DE MÒBIL

'Apps' per lligar: ¿una revolució sexual?

EL PERIÓDICO estudia com han canviat les maneres de conèixer gent

olerin38662048 barcelona 24 01 2014 adolescentes utilizando telefono  movil170729202959

olerin38662048 barcelona 24 01 2014 adolescentes utilizando telefono movil170729202959

2
Es llegeix en minuts
Sonia Gutiérrez
Sonia Gutiérrez

Periodista

ver +
Eli Vivas
Eli Vivas

Periodista de dades

ver +

Si Casanova hagués nascut ara en lloc de fer-ho al segle XVIII el seu mòbil trauria fum. Seria un mestre de les ‘apps’ per lligar. El flirteig és tan antic com la humanitat, però cada època té les seves pròpies eines. I ara el que s'està estenent són les aplicacions per a ‘smartphones’ per conèixer gent. Tinder, Meetic, Happn, Badoo i tantes altres acumulen desenes de milions de descàrregues a tot el món. Per conèixer fins a quin punt aquesta nova eina està canviant la manera de lligar, EL PERIÓDICO ha realitzat una enquesta entre usuaris de ‘dating apps’ i els ho ha preguntat directament a ells.

Una de les respostes més interessants és la que es refereix a l'alternativa del flirteig tradicional (al bar, la discoteca, el gimnàs...): sis de cada 10 enquestats diuen que no lliguen fora d'internet. Si les primeres webs de serveis de ‘dating’ ja van suposar un gran canvi, el salt al mòbil l'ha catapultat. “Gairebé un 70% del trànsit de Meetic prové del mòbil”, afirma María Capilla, responsable de Màrqueting de Meetic a Espanya i Portugal.

Sis de cada 10 usuaris d'aplicacions de 'dating' enquestats no lliguen fora d'internet

El procés de lligar, en si mateix, no ha variat tant a com es feia abans, coincideixen tots els experts consultats, però les opcions per flirtejar s'han multiplicat, tant perquè hi ha més volum (es pot contactar amb moltíssima més gent nova) com perquè tot és més ràpid.

EL PERIÓDICO va fer un petit experiment a Tinder amb sis perfils falsos, Ariadna i Àlex, de diferents edats i orientacions sexuals (si un altre usuari parlava amb ells sempre se'ls informava que eren periodistes). Els sis perfils van donar ‘m'agrada’ al màxim de persones que permetia l'‘app’, es van esforçar igual, però van tenir un èxit dispar. Les que més contactes van aconseguir van ser les Ariadnes heterosexuals, seguit de l'Àlex homosexual. I, a una distància abismal, els homes heterosexuals i la dona lesbiana. Un joc que sembla apuntar al fet que també a les ‘apps’ es reprodueixen vells clixés (les dones que busquen home ho tenen més fàcil per lligar).

Risc d'addicció

Notícies relacionades

Pel que fa a la freqüència d'ús, la majoria d'enquestats per EL PERIÓDICO es connecten a aquestes apps’ entre una i dues vegades per dia i asseguren que pel fet d'usar-les no presten menys atenció als amics, a la feina o a les aficions. Gairebé el 6% d'ells, però, sí que reconeixia sentir ansietat o irritabilitat al desconnectar-se'n. La psicòloga especialista en addiccions Montse Gómez explica alguns senyals d'alarma que poden indicar que algú és addicte a les xarxes socials: treure temps de son per xatejar (dormir menys de cinc hores al dia), la disminució del rendiment acadèmic o laboral, sentir una necessitat urgent de connectar-se o els comentaris de familiars i amics íntims sobre el temps que passen a internet.

“En la pràctica clínica s'observa en els últims anys un increment de les addiccions a les TIC (internet, xarxes socials, mòbil…), especialment arran de l'arribada dels telèfons intel·ligents”, afirma Gómez. La psicòloga, però, recalca que “no tothom que consulta les xarxes socials desenvolupa una dependència emocional” i que si s'usen amb moderació poden ser un instrument més per conèixer gent. “Però sempre és important mantenir un equilibri entre l'opció virtual i presencial”, recalca.