Masclisme
La impactant campanya per desconstruir el masclisme als carrers
Una associació càntabra genera un gran debat sobre els estereotips de gènere
cantabria
Converses de WhatsApp comparteixen espai amb el pes dels treballadors de la llar o els estereotips de gènere. 'Deconstrucció' narra visualment el masclisme del dia a dia amb missatges concisos i imatges impactants. Promoguda perl’Associació Cultural Octubre a Torrelavega (Cantàbria), aquesta ‘performance' ha sigut molt aplaudida a les xarxes socials.
A través d’un mòbil gegant, veiem una pantalla de WhatsApp. Uns quants joves parlen sobre la seva última festa. "Follant-nos-en una entre cinc", celebren. És el grup de ‘La manada’ En una altra conversa privada, dos homes parlen sobre la relació d’un d’ells amb una dona. "Les dones són així. Si et diu que no, en realitat vol dir que sí", i el seu amic li respon: "Que escalfabraguetes, no haver començat". Dos missatges habituals en les converses d’aquesta aplicació, exposades com a punta de l’iceberg del masclisme quotidià que pateixen les dones.
Hoy han puesto esto en mi ciudad y me parece importante. pic.twitter.com/1LIPr7fMeO
— ✘Claudia✘ (@gottabeClau) 16 de junio de 2018
En una altra imatge, un nen penja de la seva mare, que alhora sosté una rentadora, la planxa i diferents estris de cuina. S’arrossega davant la càrrega que porta sobre les seves espatlles. Aquesta escultura és la més simbòlica de la ‘performance’, amb la dona com a centre de tot el treball domèstic i les cures.
Brutal eh?? con los trabajos del hogar y los cuidados a cuestas!
— gema 🍀 #CloversForAssange#FreeAssange (@veranoaz) 16 de junio de 2018
Muchas gracias por vuestro compromiso y participación, una vez más, en las calles de Torrelavega.
Asociación Cultural Octubre pic.twitter.com/PLuqVP7Oz6
Al voltant, els carrers parlen contra el masclisme. "Aquest plat s’ha d’escalfar", "tu no saps el que és pencar, guanyes menys perquè no et mereixes més", "no sé per què estudies tant". Frases plasmades en enormes cartells sobre el terra, que indiquen el camí cap a l’estàtua de la dona mestressa de casa.
Quien camine hoy por #Torrelavega recorrerá calles que hablan contra el #machismo. Enhorabuena a la Asociación Cultural Octubre Rojo por esta ambiciosa y trabajada #performance que busca despertar conciencias. #igualdad #Cantabria #Spain #violenciadegénero #violenciamachista pic.twitter.com/npyoimvIZK
— Jose Luis Urraca ❤ (@JoseLuisUrraca) 16 de junio de 2018
Els missatges continuen. "Ets la meva princesa, jo soc el teu rei”, “pago jo, només faltaria”, "¿Estàs amb la regla?” “Estàs insuportable", "Qui és i de què el coneixes".
Notícies relacionadesFrases masclistes que són maltractament. "En el fons sé que t’agrada, no puc controlar-me", "a mi em fa més mal que a tu", "com l’hi diguis a algú ja veuràs què passa".
Ahora, en #Torrelavega
— Ruth Ruiz Toraño (@RPGGRL) 16 de junio de 2018
La Asociación Cultural Octubre deconstruye el machismo
(acá alguna de sus imágenes) pic.twitter.com/4CegvNggXJ
Aquesta desconstrucció ha sigut molt aplaudida a les xarxes socials. La reflexió amb prou feines ha estat unes hores exposada als carrers de Torrelavega, però manté el seu esperit idebat a través de les xarxes socials.
Gran instalación sobre la violencia de género y la educación. Cualquiera podría pensar que es Madrid u otra ciudad grande pero no, es TORRELAVEGA. Asociación cultural Octubre pic.twitter.com/26T5fleEGM
— lucio Marcos (@luciomarcosp) 16 de junio de 2018
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Es trenca el tabú dels sacerdots enamorats
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"