Feminisme digital
L'aplaudit missatge d'Aitana i la lluita en xarxes contra el tabú de la regla
La cantant va tornar a normalitzar la regla amb un missatge que les dones li agraeixen a Twitter
No és la primera jove amb influència que parla obertament de la regla.
regla
Amagar la compresa o tampó perquè no es vegi, eufemismes per evitar posar-li nom, anuncis en què la sang no és vermella... La regla es viu amb vergonya perquè continua sent tabú. Per això, en meitat del silenci, que la cantant Aitana normalitzi el seu mal d’ovaris és molt aplaudit.
Els usuaris de Twitter demanaven fotos, com sol fer habitualment, i ella deia que pecava de sinceritat: "Ha estat el meu primer dia de regla i he optat per no anar a la piscina. No vaig poder fer foto, estava adolorida".
(ATENCIÓN, vengo a pecar de sinceridad😉) Hola, hoy ha sido mi primer día de regla y he optado por no ir a la piscina. Lo digo porque como me pedís foto, no pude, estaba dolorida 🤓
— Aitana (@Aitanax) 20 de junio de 2018
No és la primera vegada que Aitana utilitza la seva influència per provar d’eliminar aquest tabú. En el programa 'Viva la vida', va explicar com va parar una firma de discos dient que sortia cinc minuts a canviar-se perquè tenia la regla. "Crec que avançarem quan algú digui que té la regla i ningú s’escandalitzi", va dir.
Les joves comencen a desposseir-se de l’estigma, i la representació 'millennial’ ho corrobora. Aitana no és l’única dona influent al parlar de la regla amb total comoditat. La ruptura es va produir quan Instagram va censurar aquesta foto.
Mundialmente célebre por su censura en Instagram. Lee a @rupikaur_ en #OtrasManerasDeUsarLaBoca @ESPASAesPOESIA pic.twitter.com/0fD7AXjzGh
— elenarari (@elenarari) 10 de febrero de 2017
"Sagno cada mes per ajudar la humanitat, el meu úter és una llar del diví, una font de vida. Però la majoria de les societats eviten aquest procés natural. La violència i degradació de les dones és això. Menstruem i ho veuen com una cosa bruta", deia.
Des d’aleshores, nombroses dones han fet un pas endavant a les xarxes socials, fins i tot a través de l’art. Per exemple, amb el hashtag #manchoynomedoyasco
My project #manchoynomedoyasco #zinteta pic.twitter.com/17tOnu4e3Z
— zinteta (@cintatort) 14 de septiembre de 2017
O la ‘youtuber’ Yuya, que va explicar la seva experiència amb la copa menstrual en un vídeo que han vist més de set milions de persones.
⭐️Toda mi experiencia con la COPA MENSTRUAL 😰✨Mira todo por aquí: https://t.co/hR0E9U6QeL pic.twitter.com/UFh5aADLOY
— Yuya (@yuyacst) 18 de enero de 2017
"Està envoltada de mites"
Lluny queden les expressions com "ha vingut el meu oncle" o "la meva amiga Inés, la que ve cada mes" que s’utilitzaven anys enrere, quan la regla no només era tabú, sinó que semblava que no existia. Ara ens fa mal la panxa, estem malaltes o ens trobem malament.
És el que detecta Erika Irusta, pedagoga que imparteix cursos per eliminar aquests conceptes de la societat. "Hi ha desinformació i pudor", va explicar en aquesta entrevista a EL PERIÓDICO. "No intenti parlar amb una adolescent sobre la regla, perquè provarà d’evitar-ho. Encara avui és un tabú, una cosa negativa que cal ocultar, i que roman envoltada de mites".
Notícies relacionadesMites com el que proporciona la publicitat, on és notícia que una marca de compreses utilitzi el color vermell per representar la sang.
An advert for sanitary towels has replaced blue liquid with red 'blood' to fight taboos surrounding periods. https://t.co/wKDuL4qz6Q pic.twitter.com/W8026JonZj
— BBC (@BBC) 22 de octubre de 2017
Per això, el gest d’Aitana ha estat tan aplaudit a les xarxes socials. "Estem sincronitzades, amiga", li deia una usuària, a la qual se li van sumar d’altres tantes per explicar les que estaven en aquell moment amb la regla.
Estamos sincronizadas, amiga mía, te entiendo.
— MartaMartin8 🥝 (@maarrta15) 20 de junio de 2018
DIOS QUE PUTISIMA AMA EN SERIO
— carmen ruiz (@carmenruizdp) 21 de junio de 2018
Eres mágica. 💛 TE QUEREMOS MUCHÍSIMO, NO CAMBIES NUNCA @Aitana_ot2017
— CLUB DE FANS (@cfaitanax) 21 de junio de 2018
- Successió Els fills d’Andic avancen en la gestiódel futur de l’empresa
- La llei reorganitza la justícia i l’expandeix per tot el territori
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Educació farà una "avaluació emocional" dels professors