Feminisme digital

L'aplaudit missatge d'Aitana i la lluita en xarxes contra el tabú de la regla

La cantant va tornar a normalitzar la regla amb un missatge que les dones li agraeixen a Twitter

No és la primera jove amb influència que parla obertament de la regla.

regla

regla

3
Es llegeix en minuts
María Aragón

Amagar la compresa o tampó perquè no es vegi, eufemismes per evitar posar-li nom, anuncis en què la sang no és vermella... La regla es viu amb vergonya perquè continua sent tabú. Per això, en meitat del silenci, que la cantant Aitana normalitzi el seu mal d’ovaris és molt aplaudit.

Els usuaris de Twitter demanaven fotos, com sol fer habitualment, i ella deia que pecava de sinceritat: "Ha estat el meu primer dia de regla i he optat per no anar a la piscina. No vaig poder fer foto, estava adolorida".

No és la primera vegada que Aitana utilitza la seva influència per provar d’eliminar aquest tabú. En el programa 'Viva la vida', va explicar com va parar una firma de discos dient que sortia cinc minuts a canviar-se perquè tenia la regla. "Crec que avançarem quan algú digui que té la regla i ningú s’escandalitzi", va dir.

Les joves comencen a desposseir-se de l’estigma, i la representació 'millennial’ ho corrobora. Aitana no és l’única dona influent al parlar de la regla amb total comoditat. La ruptura es va produir quan Instagram va censurar aquesta foto.

"Sagno cada mes per ajudar la humanitat, el meu úter és una llar del diví, una font de vida. Però la majoria de les societats eviten aquest procés natural. La violència i degradació de les dones és això. Menstruem i ho veuen com una cosa bruta", deia.

Des d’aleshores, nombroses dones han fet un pas endavant a les xarxes socials, fins i tot a través de l’art. Per exemple, amb el hashtag #manchoynomedoyasco

O la ‘youtuber’ Yuya, que va explicar la seva experiència amb la copa menstrual en un vídeo que han vist més de set milions de persones.

"Està envoltada de mites"

Lluny queden les expressions com "ha vingut el meu oncle" o "la meva amiga Inés, la que ve cada mes" que s’utilitzaven anys enrere, quan la regla no només era tabú, sinó que semblava que no existia. Ara ens fa mal la panxa, estem malaltes o ens trobem malament.

És el que detecta Erika Irusta, pedagoga que imparteix cursos per eliminar aquests conceptes de la societat. "Hi ha desinformació i pudor", va explicar en aquesta entrevista a EL PERIÓDICO. "No intenti parlar amb una adolescent sobre la regla, perquè provarà d’evitar-ho. Encara avui és un tabú, una cosa negativa que cal ocultar, i que roman envoltada de mites".

Notícies relacionades

Mites com el que proporciona la publicitat, on és notícia que una marca de compreses utilitzi el color vermell per representar la sang.

Per això, el gest d’Aitana ha estat tan aplaudit a les xarxes socials. "Estem sincronitzades, amiga", li deia una usuària, a la qual se li van sumar d’altres tantes per explicar les que estaven en aquell moment amb la regla.