Triomfa a Facebook
Menstruita, un projecte feminista per conèixer el cos de la dona
A través de divertides il·lustracions, prova d'oferir educació sexual i menstrual
La majoria de seguidors masculins de Facebook s'ho prenen de broma
menstruita1
Menstruita s’autodefineix com un projecte feminista per canviar el món a través d’una educació sexual i menstrual per a nens i nenes. La falta de materials d’aquesta assignatura pendent, un assumpte tabú, va posar en alertaCristina Torrón, que a través d’il·lustracions busca explicar coses bàsiques com la menstruació o el descobriment del mateix cos.
— Noa VG 🔻🇪🇭 (@noahendrix) 21 de septiembre de 2018
Ahí esta, el autocoñocimiento. pic.twitter.com/WoMoXzl3dl
— Noa VG 🔻🇪🇭 (@noahendrix) 21 de septiembre de 2018
Ho fa "d’una forma natural" i a través de continguts que li proporciona la seva germana Marta, fisiosexòloga i experta en sòl pelvià. "El projecte neix de la necessitat de material per compartir amb els meus fills, que tenen vuit i sis anys", explica la mateixa Cristina a EL PERIÓDICO, envoltada de col·laboradores com Imma Rabasco, Xusa Sanz o Marta León per tractar el cos de la dona "d’una forma més integral".
Menstruita triomfa a Facebook i Instagram, amb milers de seguidors, però no només entre el públic inicial, sinó entre adults. "M’he adonat de la falta que fa quel’educació sexual sigui també per a les generacions que encara avui no saben situar el seu clítoris, viuen el dolor en silenci, normalitzen coses com pèrdues d’orina i un llarg etcètera. M’arriben centenars de consultes que podrien tractar amb un professional, i això demostra que hi ha temes que ens continuen fent vergonya, que callem, que no preguntem al nostre metge".
A través de divertides il·lustracions, acosta el coneixement del cos de la dona des d’una perspectiva molt feminista, oferint informació que és tabú i perpetua un "sistema fal·locèntric", en què el cos de la dona importa "més aviat poc".
"Si coneixes el teu cos, saps el que t’agrada i el que no, si aprens a gestionar emocions des de la infantesa... seràs més lliure", afegeix la Cristina, que considera que l’aprenentatge és més fàcil amb aquestes vinyetes i amb el poder de les xarxes socials, on les dones poden veure que els passen les mateixes coses.
Notícies relacionades"És informació que ens reconcilia amb el nostre cos", diu. "Et sorprendria saber quantes persones pensen que tenen algun problema amb el seu fluix vaginal perquè de vegades pot destenyir la roba interior, i no es tracta de res més que del PH àcid que protegeix la seva vagina i que indica un bon estat de salut".
Tot i que l’objectiu inicial del projecte era adreçar-se a nenes i nens, Menstruita ha tingut una gran acollida entre adults. Però, ¿com han reaccionat els homes? "La majoria de seguidors masculins de Facebook s'ho prenen de broma", lamenta la Cristina. "Fan acudits fàcils i ens donen lliçons paternalistes a nosaltres. Espero que canviï. I si no, continuaré centrant-me en nosaltres, que som les que podem canviar coses".
- Tomé tensa la selecció
- NENS TUTELATS El Govern va adjudicar cent milions a dit en centres de menors del 2016 al 2020
- Reis del boca a boca Restaurants de culte de BCN fora del radar dels ‘influencers’
- La xacra de la corrupció Sánchez desafia Aldama a presentar proves i titlla de "fals" el seu relat
- DE COPES Còctels de qualitat sense necessitat d’efectes especials
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- BAGES Construir amb llistons de fusta solidaris
- ANOIA Jorba celebra un mercat de productes de proximitat
- Ruta per la DO EMPORDÀ Perelada, temple del vi
- AGENDA DE BARCELONA Barcelona contra la violència masclista