DEL 2011 AL 2017

Morir per un 'selfie': 259 persones han mort per voler tenir la foto més original

La majoria d'autoretrats fatídics van passar en cims, gratacels, llacs i amb algun mitjà de transport pel mig

La mitjana d'edat de les víctimes va ser de 22 anys, i el 50% tenia entre 20 i 29 anys, i el 36%, entre 10 i 19 anys

asset-3986094viki-odintcova alta

asset-3986094viki-odintcova alta

4
Es llegeix en minuts
Laura Estirado
Laura Estirado

Periodista

Especialista en Gent, Reialesa, Moda, Tendències, Estil y Xarxes

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El desig de fer-se el ‘selfie’ més extrem ha portat fins a la tomba un total de 259 personesentre el 2011 i el 2017, segons acaba de revelar un estudi global realitzat per investigadors de la Biblioteca Nacional de Medicina dels Estats Units, que recomana, a més, intervenir en l’afer i delimitar "zones sense autofotos" en llocs perillosos per reduir les víctimes d’aquesta epidèmia mil·lenista. 

Sense anar més lluny, el cap de setmana passat una turista portuguesa va morir al Panamà després que una ratxa de vent li fes perdre l’equilibri i caigués des d’un 27è pis quan provava de fer-se un ‘selfie’ asseguda a la barana del balcó.

La majoria de ‘selfies’ mortals han passat en cims de muntanyes, edificis alts i llacs i amb algun mitjà de transport pel mig, recull l’informe que porta per títolSelfies:  ¿una bendidicón o una perdició?

Només informes en anglès

Els autors de l’estudi s’han basat en les informacions publicades en la premsa i en recerques d’aquest tipus de morts accidentals a Google. Es pot destacar que només s’han tingut en compte els reportatges en anglès i que s’ha diferenciat aquests casos d’altres morts degudes a smartphones, per exemple, si una persona s’ha electrocutat amb el telèfon a la banyera.

"Tot i que el nostre estudi ha inclòs el major nombre de morts i incidents d’autofotos fins ara, això només és la punta de l’iceberg. Molts casos no arriben a reportar-se. La limitació del nostre estudi és que hem inclòs només informes de notícies en anglès. Per tant, els informes de notícies en l’idioma local s’han perdut. No hi ha informes de casos de morts per ‘selfie’ a l’Índia. Per tant, certes morts degudes a ‘selfies’ poden ser reportades com a accidents de trànsit o d’altres, cosa que comporta una quantificació insuficient d’un gran nombre de casos"

Des de l’octubre del 2011 fins al novembre del 2017 s’han produït 259 morts al fer clic en ‘selfies’ en 137 incidents. La sinistralitat ha anat creixent "exponencialment" des d’aleshores, i, sobretot, els últims anys "degut a l’augment de l’ús dels telèfons mòbils, a les funcions millorades d’autofotos alssmartphones,  a la disponibilitat més gran de pals de ‘selfies’, i també a la promoció del fenomen de les autofotos a través de concursos "al millor ‘selfie’": el 2011, es van reportar 3 morts; el 2013, 2; el 2014, 13; el 2015, 50; el 2016, 98; el 2017, 93.

Retrat demogràfic 

L’edat mitjana de les víctimes va ser de 22 anys, amb un rang d’entre 10 i 68 anys. Al voltant del 72,5% (153) del total de morts van ser homes i el 27,5%,dones. Així mateix, l’estudi destaca que aproximadament el 50% (106) del total de morts per ‘selfies’ extrems van passar en el grup d’edat de 20 a 29 anys, seguit pel 36% de les morts en el grup d’edat de 10 a 19 anys.

Mapamundi de les morts per ‘selfies’ registrades del 2011 al 2017. / BIBLIOTECA NACIONAL DE MEDICINA DELS EUA

La majoria d’incidents amb ‘selfies’ han tingut lloc al’Índia  (¡159, més de la meitat!), seguida per Rússiaels Estats Units el PakistanEspanya se situa en el pilot del mig, amb 4 morts provant de ser original a Instagram. Els autors de l’estudi assenyalen que el cas de l’alta sinistralitat a l’Índia es deu que els agrada molt fer-se ‘selfies’ extrems en grup.

Les causes finals de les morts van ser per ofegaments (gent engolida per les onades o barques que es van tombar), accidents amb mitjans de transport (persones que se la van jugar plantant-se davant d’un tren marxa), i caigudes (d’edificis alts, ponts, penya-segats i cims muntanyosos).

Per exemple, el juliol passat va morir un jove de 19 anys, Gavin Zimmerman, mentre es feia una foto en un penya-segat a Nova Gal·les del Sud, Austràlia.

A començaments del 2017, la top Viki Odintcova, ex del pilot Fernando Alonso, es va jugar la pell per un grapat de likes, pujant a un gratacel de Dubai de 300 metres per fer-se una sessió de fotos que va causar polèmica a mig món, ja que hi va haver més imprudents que van seguir el seu exemple.

El 2016 també va ser molt sonada la trista història d’un turista alemany de 51 anys, Oliver Pats, que va perdre la vida mentres’autofotografiava des d’un cingle al Machu Picchu.

L’informe també recull altres ‘selfies’ fatídics , en què hi havia armes de foc involucrades, i aquests gairebé sempre s’han localitzat als Estats Units. 

Finalment, els autors assenyalen que les conductes més arriscades a l’hora de fer-se una foto passen tres vegades més en homes que en dones.

Recomanacions

Notícies relacionades

Els autors conclouen que, "en general, els joves i els turistes pateixen les conseqüències d’aquests ‘selfies’ extrems a causa del desig de ser cool, coolpublicar fotos a Instagram, Facebook, Instagram o Twitter i obtenir com més likes millor. Els 'selfies’ –declarats "paraula de l’any pelDiccionari Oxford el 2013– "no són nocius en si mateixos, però el comportament humà que els acompanya pot ser molt perillós".

Segueix Extra  a Facebook