#MeTooFISIO

Les fisioterapeutes exploten contra el masclisme i formen el seu #MeToo: tocaments, faltes de respecte i assetjament

Desenes de dones narren com els seus pacients es despullen, els toquen el cul, els falten el respecte o les assetgen

treatment-1327811 1920

treatment-1327811 1920

6
Es llegeix en minuts
Mamen Hidalgo
Mamen Hidalgo

Periodista

ver +

Pacients que es treuen fins i tot la roba interior, que demanen el telèfon o busquen el seu fisioterapeuta a Facebook. Homes que els toquen el cul, que tenen ereccions i demanen "ajuda per solucionar-ho", que tracten les dones amb condescendència, que les infravaloren i que fan broma sobre les coses que faran als seus nòvios. Infinitat de situacions masclistes que les dones no estan disposades a aguantar. 

Les fisioterapeutes han explotat, i han convertit les xarxes socials en el seu refugi, el lloc on desfogar-se amb les seves companyes de professió i denunciar les pràctiques dels homes quan s’ajeuen a les seves lliteres. A través d’un #MeTooFISIO, han narrat infinitat de situacions masclistes durant la seva feina.

Tot va començar amb unes vinyetes de Bibiana V., en les quals plasmava diferents situacions que viu en la seva professió, com ara tocaments, bromes i peticions de fer massatges sota dels calçotets.

La Berta va recollir el guant i va plantejar fer un #MeToo de fisioterapeutes, començant amb una història personal en la qual narra com en la seva primera feina no va saber reaccionar quan un home li va tocar el cul. Una cosa que desgraciadament és habitual. 

Només calia veure l’inici de les reaccions a aquests missatges per veure la magnitud del que s’estava tractant.

I, és clar, hi ha moltes maneres de justificar aquestes accions dels masclistes sense que sigui masclisme... 

A la Berta se li van anar sumant diferents testimonis. No només de pacients, sinó dels mateixos companys o caps. Com a l’Elena, a qui un company directament li va dir que les especialistes en sol pelvià devien "follar de puta mare". 

Totes elles coincideixen que quan eren més joves es van veure en situacions que mai podien imaginar, i contra les quals és difícil reaccionar. Sí que ho va fer Ana León quan encara era estudiant i un pacient es va despullar. 

També pateixen el masclisme de l’esport, i de les entrevistes de feina. ¿No tindran problemes aquestes fisioterapeutes a treballar en vestidors plens d’homes? La resposta és clara:

Les fisioterapeutes també es queixen de la invisibilitat en el seu sector, de com malgrat que elles són majoria en les carreres, els llocs els ocupen homes... I els experts són homes, una cosa que s’ha anat denunciant en diferents àmbits. 

Tornant als pacients, hi ha diferents situacions que han afrontat, de més o menys gravetat. Per començar, les nombroses bromes masclistes que creuen que tenen gràcia. 

O l’actitud assetjadora d’alguns homes, que no només es queden despullats, sinó que directament assetgen la treballadora. Fins que senten por. 

Notícies relacionades

I després de totes aquestes vivències, elles es veuen soles. Perquè tenen por d’explicar el que els passa, i perquè quan ho fan no només no senten comprensió o suport, sinó que es veuen totalment exposades. Fins i tot amb els seus caps.

O els mateixos companys.