Vist a Twitter
La policia que denuncia el masclisme dels seus propis companys a comissaria
Sonia Vivas narra episodis de "complicitat" d'altres policies amb detinguts per violència masclista
Explica com es riuen de les víctimes, qüestionen els seus testimonis i, fins i tot, les humilien
zentauroepp18256115 barcelona 09 02 2012 coche patrulla de la policia nacional 181023085704
Sonia Vivas està farta de la "complicitat" entre els seus companys policies cada vegada que hi ha violència masclista pel mig, fins i tot amb els agressors. Rialles entre ells, qüestionament de les víctimes... Una infinitat de situacions que han provocat que aquesta policia que treballa en una comissaria de Palma es converteixi en una icona feminista en el seu àmbit.
Malgrat les dificultats i conseqüències que això li ha portat durant els 14 anys de professió, Sonia no calla davant de les injustícies que veu al seu voltant.
En els últims dies, amb l’auge de Vox i el qüestionament de la Llei contra la Violència de Gènere, ha tornat a posar el focus en el que viu constantment. Ho ha fet a través de diferents missatges a Twitter, en què ha posat de manifest la necessitat d’educar les Forces i Cossos de Seguretat en igualtat.
Ser mujer policía es tener que aguantar que muchos compañeros compadreen con los agresores machistas detenidos. Es venir toda removida de hablar con la mujer víctima que está destrozada por los golpes y escucharles reírse juntos como si estuvieran en un bar.
— Vivas (@SoniaVivasRive3) 9 de enero de 2019
La reacció no va trigar a arribar, fins i tot per part de companys de professió. Alguns testimonis per donar-li la raó i narrar-li més episodis similars i parlar dels que anomenen “‘polimachitos’ insensibles".
Policías me escriben por privado para contarme sus experiencias con los machistas de sus compañeros. Otros, en cambio, berrean a pulmón lleno viendo como el pedestal en el que están sentados comienza a tambalearse porque algunas como yo estamos ahí,azuzando. pic.twitter.com/OVAukfi5Nm
— Vivas (@SoniaVivasRive3) 13 de enero de 2019
A l’article 'Cossos d’inseguretat feminista i l’alè del cromanyó', publicat per la mateixa agent al Diario 16, explica com ser dona, feminista, lesbiana i policia en actiu i parlar d’aquest masclisme la porta a un lloc complex. "En un espai de confrontació gairebé perillós en el qual, a causa de les teves impressions, la violència de tot tipus comença a travessar-te".
A més, hi explica que aquesta identitat és patriarcal i "masclista en essència", per la qual cosa "obre la veda perquè els ‘machirulos’ amb placa avalats per una milícia de desesperades companyes que no volen sota cap concepte ser titllades de feministes, comencin a torpedinar-te amb expedients administratius i processos interns per aconseguir tapar-te la bocassa". Una sensació que, insisteix, no prova de generalitzar, sinó de parlar de cultures i pilars sobre els quals es construeix una col·lectivitat.
Arran d’aquest missatge, ha anat explicant situacions concretes que ha viscut en aquests anys de professió. Com quan els seus companys van qüestionar si una prostituta podia ser violada.
Una prostituta subió con un cliente a un piso,dentro la abordó un tercero que le arrancó la ropa y ambos la forzaron. Gritaba desnuda en la calle en invierno.Tiraron su ropa a un patio y dijeron no conocerla de nada. La duda era si una puta podía ser violada.
— Vivas (@SoniaVivasRive3) 11 de enero de 2019
O quan van fer broma sobre la possibilitat de fer una fel·lació sense desitjar-la.
Una mujer salió sola a pasear el perro de madrugada, un tipo la metió a la fuerza entre dos coches obligándola a que se la chupara. Pocos policías entendían cómo se podía hacer una felación sin desearla.Luego, en el cuartel,los chistes en corrillo no faltaron
— Vivas (@SoniaVivasRive3) 14 de enero de 2019
També va narrar la situació que ha viscut "mil vegades" quan una dona és agredida i acudeix a la caserna. La humiliació de la víctima, posar-la en el mateix espai que als agressors.
Notícies relacionades"Las víctimas se llevan en el coche que haya disponible". Como policía lo he escuchado mil veces cuando hay que llevar a una mujer apalizada al cuartel a poner denuncia.Verlas subir y bajar del cubículo trasero en el que se mete a los agresores lo dice todo
— Vivas (@SoniaVivasRive3) 8 de enero de 2019
En definitiva, està farta d’aquests grupets en què es posa en dubte la versió de la víctima, una cosa que –diu– no succeeix quan hi ha altres delictes pel mig.
Catorce años de policía en ejercicio y harta de escuchar a compañeros en corrillos poner en duda la versión de la mujer víctima. Los robos no se discuten,las agresiones a mujeres muchísimas veces en policía sí.#FelizSábado
— Vivas (@SoniaVivasRive3) 5 de enero de 2019
I, finalment, fa un qüestionament: assegura que el delicte més comú pel que ha vist que es retira una arma és precisament perquè les seves dones els han denunciat per violència de gènere. I demana dades sobre això.
Catorce años de policía y creo humildemente que el delito más común por el cual se retira arma y se suspende a policías temporalmente es porque sus mujeres los denuncian por violencia de género. Me gustaría que se facilitarán estos datos.#FelizSábado
— Vivas (@SoniaVivasRive3) 5 de enero de 2019
- Melania Trump, la discreta primera dama
- Els consells de Maria José Valiente, psicòloga i col·laboradorada de SanaMent Sis eines per tornar a la normalitat després de les festes de Nadal
- Juan y Medio inaugura avui la sisena temporada de ‘Lo de Évole’
- Exuberant ball català a NY
- Milo J: aquí hi ha artista