NEGOCI A L'ALÇA
Pagar per trencar coses, la teràpia antiestrès de moda a Pequín
Els clients es desfoguen destrossant televisors, teclats, maniquins i telèfons a cop de bats i vares metàl·liques
La majoria de la clientela del nou local Smash són dones, d'entre 20 a 35 anys
La icònica paciència oriental s’ha acabat. Ara, els estressats pequinesos poden alliberar tensions pagant un mòdic preu per tancar-se en una sala amb multitud d’objectes com televisions i telèfons i destrossar-los amb bats, vares metàl·liques o maces.
Situat al popular districte artístic 798 de Pequín, Smash (‘destrossa’, en anglès) és, des del setembre passat, l’únic establiment en tota la Xina que ofereix aquesta poc ortodoxa teràpia antiestrès, i ja compta amb una mitjana d’uns 600 clients al mes.
"Pequín és una ciutat molt enfeinada, tenim molt estrès. És un lloc perfecte per a un establiment com aquest", explica Jin Meng, cofundadora de Smash.
Sembla un negoci rendible: cada mes gasten fins a 15.000 iuans (2.230 dòlars, 1.950 euros) en objectes per trencar, i al desembre la facturació va ser de 130.000 iuans (19.290 dòlars o 16.900 euros).
78 euros per mitja hora
En la seva visita a les instal·lacions –tres sales en total–, va coincidir amb un grup de cinc persones que va pagar 600 iuans (89 dòlars, 78 euros) per mitja hora de destrosses.
Estèreos, màquines de coure arròs o maniquins, els clients poden elegir l’objecte que més ràbia els faci i pagar per destrossar-lo; el més car és un televisor de pantalla plana que costa 500 iuans (74 dòlars, 65 euros).
Això sí, un cartell aclareix que es tracta de reciclar tot el que sigui possible d’entre la ferralla resultant.
Material d’oficina
De tota manera, el que més demana la gent són monitors, telèfons i teclats, una cosa que confirma quina és la principal raó per la qual la gent ve: "Últimament, la seva preocupació més gran és la feina", diu Jin.
"L’economia xinesa està baixant (el 2018 va créixer al ritme més baix en 28 anys) i la gent guanya menys o perd la feina. També hi ha problemes de relacions de parella", afegeix.
Una altra de les particularitats d’aquesta iniciativa és el perfil mitjà del client: "Entre un 60% i 65% són dones de 20 a 35 anys", revela Jin.
"A la Xina els homes prefereixen resoldre els seus problemes sols, no els comparteixen amb d’altres. Les dones són més obertes, quan tenen problemes proven de buscar maneres de resoldre'ls", apunta la jove emprenedora.
Dones estressades
Jin detalla que les dones xineses s’enfronten a més estrès que els homes a causa de les dificultats per conciliar la vida professional en la qual, afegeix, cobren menys tot i que facin la mateixa feina que un home– amb les nombroses càrregues familiars que se’ls imposen.
De fet, en el grup de cinc persones que, enfundades en granotes taronges i blaves, rebentaven objectes a l’arribada a Smash, quatre són dones.
Zhang Zheng, venedora d’assegurances, és qui ha proposat als companys de feina que s’hi apuntin, i a Zhao Juan li va agradar tant la idea que fins i tot hi ha portat la filla perquè es desestressi abans dels exàmens.
"Vinc aquí per relaxar-me. Quan trenco les coses és com si trenqués els meus problemes", explica Zhang, que diu que té un caràcter "tancat" i que sol guardar-se per a si l’estrès laboral que suporta, però ara, amb un bat metàl·lic a la mà, ha trobat la manera de desfogar-se.
Zhao és aquí "per curiositat i per diversió", però celebra l’existència d’aquesta "teràpia". "És millor que fer-te mal a tu mateix o fer-ne als altres", assegura.
Les dues retreuen a Lu Jun, l’únic home de la colla, que tingui massa força: "¡No ens estàs deixant res a les altres!".
Però a ell se'l veu emocionat, com si celebrés que hagi aparegut un lloc com Smash. "La gent de vegades beu alcohol per solucionar els problemes, però ara poden venir aquí amb els amics. És un progrés", afirma.
Més feliços
Llavors, ¿serveix de veritat trencar coses per desfer-se de l’estrès? Jin assegura que sí, que "quan acaben, la gent riu i se la nota més feliç. Tots diuen que se senten molt bé. Els ajuda molt".
Els seus clients li donen la raó. Amb un somriure a la cara, Zhao i Zhang asseguren que tornaran i que ho recomanaran a les seves amistats, mentre que Lu sentencia: "Abans em quedava amb els problemes dins del cor. Ara tinc una manera de solucionar-los i em sento genial".
Jin Meng: "Trencar coses ajuda a millorar l’estrès, ajuda molt. Després de trencar coses, la gent riu i se la nota més feliç quan surten de l’habitació. Tots diuen que se senten molt bé. Els ajuda molt".
Zhao Zheng: "Quan veig les coses trencades, també és com si veiés el meu estrès trencat. Em sento millor".
Notícies relacionades
Segueix Extra a Facebook
- Col·lisió entre Broncano i Motos per Jorge Martín
- Cada cop més menors incompleixen el règim de visita després d’un divorci
- Vivas reclama al PP que negociï amb l’Executiu
- Urbanisme La nova ronda de Sant Antoni provoca embussos d’autobusos
- NENS TUTELATS El Govern va adjudicar cent milions a dit en centres de menors del 2016 al 2020
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- Shopping ¿Busques un smartwatch? Aquests són els millors amb descompte del Black Friday
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- ERC busca la via per recuperar militants
- El testimoni d’Aldama deixa al TS l’opció d’investigar el Govern