ART ECOLÒGIC
Un mar de palletes contra el plàstic d'un sol ús
L'artista canadenc Benjamin Von Wong agita consciències amb una obra gegant feta amb residus que acaben contaminant els mars
Amb una imponent estructura coberta per més de 168.000 palletes de plàstic utilitzades, l’artista canadenc Benjamin Von Wong intenta remoure les consciències dels vietnamites i recordar la ingent quantitat de residus de plàstic que acaben contaminant els seus rius i mars.
Batejada com ‘La separació del mar de plàstic’, amb referència a la divisió bíblica de les aigües del mar Roig, Wong explica que amb aquesta obra, de 3,3 metres d’alt, exposada en un centre comercial de Ho Chi Minh (antiga Saigon) fins al pròxim 24 de març intenta "crear una cosa bonica i única a partir d’una tragèdia mediambiental".
L’estructura atreu l’atenció de gairebé tots els passejants, que s’hi fan fotos, fan un cop d’ull al vídeo explicatiu sobre el procés de creació i recorren amb curiositat el passadís format entre les dues onades de palletes.
Conscienciació
"Volia crear una cosa tan gran que no pogués ser ignorada per ningú que la veiés. Vaig triar les palletes com a símbol perquè és un objecte que és fàcil deixar d’utilitzar, no suposa cap sacrifici. La conscienciació ha de començar en algun lloc i les palletes són una porta d’entrada accessible", indica Wong.
El projecte va fer els seus primers passos el maig passat, quan Julia Mesner, fundadora de la plataforma ecologista Saigon Zero Waste, es va posar en contacte amb Wong per crear una obra d’art impactant que cridés l’atenció sobre el problema del plàstic al Vietnam.
Després de decidir-se per les palletes com a símbol, desenes de voluntaris reclutats per Saigon Zero Waste van recollir durant dos mesos milers de palletes utilitzades, que el mateix Wong va ajudar després a netejar abans de col·locar-les sobre l’estructura de fusta actual.
Al projecte també s’hi va sumar la cadena de cafeteries Starbucks, sovint criticada per grups ecologistes per la quantitat de rebutjos de plàstic que genera a tot el planeta.
"Ens van ajudar amb punts de col·lecta de palletes utilitzades als seus establiments i també ens van donar ajuda financera. Ara a Starbucks Vietnam –diu Mesner– les palletes estan amagades i són els consumidors els que han de demanar-les si les volen".
"És un gran canvi, perquè al Vietnam el normal és que s’entregui una palleta, tot i que es demani només un vas d’aigua", afegeix la fundadora de Saigon Zero Waste, que en el seu any i mig de vida ha convençut més de cent establiments de la ciutat que utilitzin palletes ecològiques de plàstic, metall o bambú.
Aquesta jove francesa i el seu marit, Michael Burdge, es van decidir a fundar Saigon Zero Waste quan en una excursió per un paratge proper a la ciutat es van trobar un grup de mones salvatges rosegant bosses de plàstic i es van adonar de la magnitud del problema del plàstic al Vietnam.
Vuit milions de tones a l’any
Un informe de la revista ‘Science’ del 2015 situava aquest país com el quart del món que més plàstic abocava al mar, amb vuit milions de tones anuals.
Una altra investigació de la Universitat de Tecnologia de Ho Chi Minh, en col·laboració amb l’Institut Francès de Recerca i Desenvolupament, el 2018 va descobrir que la concentració de microplàstics als rius i canals de la ciutat era mil vegades més gran que en rius europeus.
"La gent al Vietnam sempre s’assegura que el carrer davant de casa seva estigui net, però ho tiren tot per la claveguera i pensen que se soluciona el problema, no s’adonen que el plàstic acaba a la cadena alimentària", diu Wong.
No obstant, assegura que el país indoxinès "no difereix gaire de la resta del sud-est asiàtic" en aquesta qüestió i recorda que "la conversa sobre el plàstic és també nova a Occident". "Hem començat a parar-hi atenció els últims cinc o deu anys", afegeix.
Més plàstic que peixos
Desconcertat per estadístiques que preveuen que el 2050 hi haurà més plàstic que peixos als oceans, prefereix posar l’accent en petites accions que poden crear un canvi global i destaca la mentalitat positiva que ha trobat en molts joves vietnamites durant la realització de la seva obra.
Notícies relacionades"Veig que a les noves generacions els importa el problema, molts joves han dedicat molt temps i esforç a ajudar-nos en aquest projecte. És una cosa molt motivadora i inspiradora", remarcaa.
Segueix Extra a Facebook
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- Les dones generen el 20% dels beneficis del món del ciclisme
- Les rialles de Laporta i Joaquín