Feminisme digital
L'emoji de la menstruació per a WhatsApp arriba amb polèmica: "Podria indicar que t'ha caigut tomàquet al cuinar"
Unicode introdueix una gota de sang, demanda històrica de l'oenagé Plan International contra el tabú de la regla
Dones i col·lectius ho celebren però creuen que ha sigut conservador perquè la gota podria representar altres coses
whatsapp-image-2019-02-13-at-101122
El passat 6 de febrer Unicode, el consorci encarregat d’estandarditzar emojis, anunciava la creació de desenes d’emoticones totalment noves que responien a les demandes que s’havien produït durant mesos per diferents col·lectius.
Un gos guia, un audiòfon o una cadira de rodes s’introduïen en aquesta selecció creada per a WhatsApp. Una de les incorporacions del servei de missatgeria més celebrades va ser la menstruació, amb un emoji desitjat i sol·licitat des de fa pràcticament dos anys per organitzacions internacionals, que consideren que sent el llenguatge universal ajudaria a acabar amb el tabú de la regla a molts països.
La incorporació d’una emoticona que representés la regla es va iniciar el maig de 2017, quan l’oenagé Plan International va proposar diferents elements per representar-la.
Una compresa, calcetes o un calendari tacats de sang... O simples gotes de sang que expressen emocions. El més votat va ser el de les calcetes, i així l’hi van traslladar al consorci.
Però entre les diferents opcions que hi havia, Unicode ha decidit que el període estigui representat per una simple gota de sang que podria ser de qualsevol cosa, des de la donació de sang fins a una sagnia de nas.
I així ho han manifestat públicament diferents dones i col·lectius, que celebren aquesta incorporació tot i que la consideren conservadora.
Opiniones sobre el #periodemoji:
— Gemma Candela (@Gemma_Candela) 12 de febrero de 2019
-La gota de sangre es inofensiva y muy 'polite'
-Hubiera sido fantástica una compresa con unas gotas de sangre, pero somos los primeros que cuando hacemos un anuncio no retratamos la sangre como es
-Puede significar también la donación de sangre https://t.co/3GpiLY6rsJ
Recibimos el #periodemoji con alegría contenida. Poco a poco se va ganando terreno a los tabúes y al estigma de la menstruación y eso es para celebrar, aunque queda mucho camino por recorrer. https://t.co/MqJlz3Hy2o
— Menstruación Digna (@Menstrua_Digna) 12 de febrero de 2019
"Los señores del Unicode han pensado que una braga manchada podía herir la sensibilidad de los chateadores del mundo."
— HermanasDelDesorden (@hnasdesorden) 10 de febrero de 2019
De @yodominguez https://t.co/feOTZEE7h0 #Mujeres #menstruation #señoros #emoji #menstruationmatters #menstruación #tabú
Sangre azul en las compresas, emojis como una preciosa gota de sangre o decir que se está "mala".Está visto que no hay manera de romper los tabués sobre la menstruación.
— RVL 🔻 (@RuthVl) 12 de febrero de 2019
¿Coño que la mayoría la tenemos cada 28 días!#periodemoji pic.twitter.com/Qo27EFftAG
L’activista visual i feminista Yolanda Domínguez anava més enllà: "Podria ser el tomàquet que et cau al cuinar”.
Lo mismo puede servir para indicar que toca lavadora de color como que se te ha caído tomate al cocinar... ¿Qué opináis del nuevo emoji para retratar la regla del WhatsApp? https://t.co/kZFAanB470
— Yolanda Domínguez (@yodominguez) 10 de febrero de 2019
La pedagoga menstrual Erika Irusta, escriptora del manifest 'Yo menstrúo', conclou que això és precisament un exemple de la visibilització del tabú.
Per què és necessari
La inclusió de l’emoji que representés la menstruació es va iniciar amb l’objectiu de trencar així amb el tabú i els estigmes i "permetre la comunicació entre diferents idiomes i cultures".
Notícies relacionadesPlan International assenyalava així que la meitat de les noies d’entre 18 i 34 anys trobarien més fàcil parlar amb la seva parella d’això si tinguessin una icona.
"L’emoji és avui el nostre llenguatge universal. Té sentit utilitzar-lo perquè la regla deixi de ser el tabú que és a tot el món. A l’Àfrica hi ha estigma i falta d’accés a productes o sanejament que suposen l’abandonament escolar", explicava Emilia Sánchez, directora d’incidència política de Plan International en una nota de premsa, on assenyalen que el 48% de les nenes de l’Iran i el 10% de l’Índia creuen que la menstruació és una malaltia.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- El PPE mostra la seva "preocupació" per l’estat de dret a Espanya
- Feijóo i el risc de recolzar Mazón
- Sánchez lloa el socialisme de Page tot i les seves diferències
- Isabel Rodríguez: "Sense allotjaments turístics, l’augment de l’oferta contindrà els preus"
- Alexia salva el Barça de l’empat en l’últim minut a Bilbao