#FaceAppChallenge

FaceApp, l'últim repte viral per veure com envellim (i que recopila milions de dades)

La polèmica aplicació torna dos anys després a les tendències de descàrregues

Milers d'usuaris estan compartint el canvi físic a les xarxes socials

donomar

donomar

2
Es llegeix en minuts
María Aragón

FaceApp torna a estar de moda. L’aplicació, que el 2017 ja va fer la seva tasca retocant fotografies perquè veiéssim una aproximació del nostre físic en la vellesa, torna amb força aquest estiu a través d’un nou repte viral: #faceappchallenge, en què els usuaris de les xarxes socials publiquen no només les seves divertides fotos retocades, sinó les de diferents famosos que no s’han prestat a això.

El seu mecanisme és molt simple: puges una fotografia, li poses un filtre per veure com series de vell, i demanes un duplicat per veure com és l’abans (o l’ara) i el després. Els filtres també poden canviar característiques, trets facials o fins i tot el gènere. Però el que ha convertit en tendència aquesta aplicació, que està entre les més descarregades en els últims dies, són els canvis físics dels famosos com Messi, Justin Bieber o Kim Kardashian. 

L’‘app’, que utilitza intel·ligència artificial per reconèixer i modificar les cares, busca el resultat d’una foto realista amb petits canvis. El creador és el rus Yaroslav Goncharov i la utilització de les dades està darrere d’aquesta proposta.

A l’acceptar les condicions, assimiles que l’empresa pugui compartir la teva informació a altres empreses del grup així com dades d’ubicació, una cosa polèmica cada vegada que es converteix en tendència, ja que hi ha els que adverteixen que la proliferació d’aquest tipus de jocs tenen com a objectiu entrenar algoritmes de reconeixement facial per a grans empreses tecnològiques.

Milions de dades en mans d’uns quants. Malgrat això, alguns famosos s’han atrevit a utilitzar-la per generar un debat amb els seus seguidors. 

Polèmica racista

"L’aplicació m’ha blanquejat la pell i m’ha fet el nas europeu". La queixa era de Terrance AB Johnson, un usuari de Twitter que va identificar un dels grans problemes de FaceApp quan va sortir a la llum: era racista.

A més d’envellir o rejovenir, l’aplicació tenia una opció en la qual modificava faccions del rostre per fer-te "més guapo".

En el seu cas, va veure com s’eliminaven trets característics de la seva raça, una cosa que va criticar i que el creador va haver de modificar. El CEO es va disculpar en declaracions a Newbeat: "Lamentem profundament aquest problema". 

Objecte de mems

Notícies relacionades

Ara ha tornat amb força, i com no podia ser de cap altra manera, el ‘boom’ dels duplicats de fotografies a través de Twitter també ha donat lloc a nombrosos mems. 

Tot i que sempre hi ha algú a qui se li resisteix la intel·ligència artificial.