Xarxes socials

Les set grans llegendes urbanes que mai moren a Internet

La melmelada de Ricky Martin, la congelació de Walt Disney o l'ingredient de la Coca-Cola no s'esborren de la memòria

zentauroepp44655324 icult ricky martin180813185920

zentauroepp44655324 icult ricky martin180813185920

3
Es llegeix en minuts
María Aragón

Les boles  són cada vegada més freqüents gràcies a les xarxes socials i la capacitat de diferents plataformes o webs per fer que s’expandeixin missatges amb més o menys veracitat.

Les cadenes de whatsapp són altres de les amenaces per a la realitat, però, sens dubte, és la necessitat humana de compartir aquestes llegendes la que fa que siguin eternes. Si no, no s’explicaria per què n’existien ja algunes abans que existissin les mateixes xarxes socials. 

Aquestes són les set llegendes urbanes que continuen en la memòria dels internautes, tot i que siguin plenament conscients que són falses.

Ricky Martin i el pot de melmelada.

Durant anys va córrer per la xarxa la idea que el cantant va acudir a un dels programes més exitosos dels anys 90, ‘Sorpresa, sorpresa’ presentat llavors per Concha Velasco, i que al sortir d’un armari per sorprendre una fan es va trobar un gos llepant l’entrecuix de la noia, a la qual havien untat mermelada. Ningú en té proves i diversos directius de la cadena on s’emetia, Antena 3, ho van desmentir en diferents ocasions, començant per la mateixa presentadora. Dues dècades després, la gran pregunta és com es va iniciar la primera gran bola sense xarxes socials.

L’ample de les locomotores.

¿Qui no ha escoltat alguna vegada que les vies dels trens són diferents de les franceses per evitar una invasió com la napoleònica del segle XIX? La realitat és que el denominat ‘ample ibèric’, que es troba a la Península a Espanya i Portugal, buscava augmentar la velocitat sense comprometre l’estabilitat de la màquina. La diferència respecte a l’ample habitual a Europa va generar tota mena d’especulacions.

La loteria del rei.

Durant anys van circular per les xarxes imatges del rebut de loteria de Nadal que rebia sa majestat. La teoria que circulava per Internet atorgava el número 00000 al monarca de forma gratuïta, una cosa que la mateixa Loterías y Apuestas del Estado va haver de desmentir. Era un rumor sense fonament.

La criogenització de Walt Disney.

La mort d’un dels grans protagonsitas del segle XX, creador de Mickey Mouse i fundador d’una de les empreses gegants de la cultura mundial, va donar lloc a tota mena d’invencions. Però la que va quedar en la ment de milions de persones és que el seu cos va ser congelat esperant que la ciència, algun dia, pugui tornar-li la vida.

Sobre ell també pesa una altra gran llegenda, la que hauria nascut a Mojácar i hauria sigut entregat en adopció als Estats Units.

La gran muralla xinesa no es veu des de l’espai.

Ho deus haver escoltat en infinitat d’ocasions, però el cert és que la fortificació amb prou feines té cinc metres d’amplada i és complicat que es vegi a tanta distància, per molt que s’estengui a més de 20.000 quilòmetres.

L’orina és eficaç contra les picades de medusa.

Per molt que ho veiessis fins i tot en la ficció, a través de moments còmics en pel·lícules o sèries –com ara Friends–, la realitat és que l’orina no té cap efecte positiu sobre una d’aquestes picades. Pot ser que durant un moment notis alleujament, però no serà precisament per l’efecte de l’orina.

Notícies relacionades

La clau de la Coca-Cola: l’ingredient secret.

A finals del segle XIX la fulla de coca s’utilitzava en la preparació d’aquest refresc ensucrat, però el 1929 aquest ingredient va ser eliminat de la recepta. Durant dècades es va difondre que en realitat era cocaïna el que feia que es tornés tan addictiva, una cosa que no passaria cap control sanitari.