55 ECOLOGISTES ASSASSINADES
Adriana Ugarte i Juana Acosta s'uneixen a Oxfan Intermón per les dones colombianes
Les actrius Adriana Ugarte i Juana Acosta s’han unit en la campanya d’Oxfam Intermón ‘Juntas som Victoria’, que denuncia la violència que pateixen dones que defensen el medi ambient i els drets de la població rural a Colòmbia.
Mitjançant un nou i sorprenent programa de realitat virtual, els rostres de Juana Acosta (Cali, Colòmbia, 1976) i Adriana Ugarte (Madrid, 1985) es fonen amb el de Victoria, una dona imaginària que representa totes les defensores assassinades a Colòmbia i que és el símbol de la iniciativa.
«Em dic Juana Acosta», diu l’actriu i ex del també actor Ernesto Alterio. «Soc colombiana i em sento afortunada perquè jo sí que puc parlar, però hi ha moltes dones a Colòmbia que no tenen la mateixa sort». Un missatge similar és el que transmet Adriana Ugarte, que actualment podem veure en l’acabada d’estrenar sèrie‘Hache’, a Netflix: «Estan sent amenaçades i assassinades per defensar la terra i el medi ambient».
Càstig als verds a Colòmbia
Colòmbia és ja el segon país més perillós del món per a les i els defensors mediambientals. Per això aquesta campanya,l’objectiu de la qual és que el president de Colòmbia, Iván Duque, prengui mesures de prevenció i protecció per posar fi als atacs i amenaces.
També s’han afegit a la campanya artistes de diferents àmbits. Raquel Riba Rossy ha il·lustrat a través del seu personatge Lola Vendetta el lema de la campanya #JuntasSomosVictoria, en un cartell i en samarretes de comerç just els beneficis del qual es destinaran a les organitzacions colombianes que participen en la iniciativa. Més artistes com Carlos Vives, Aterciopelados i Marta Gómez la difonen a les seves xarxes socials.
Bomba Estéreo ha cedit la cançó ‘Flower power’ per recolzar-la, i Monsieur Periné en la seva última gira de concerts a Colòmbia ha cedit l’escenari i protagonisme a diverses defensores, ampliant així la seva veu.
55 assassinades des del 2016
‘Juntas somos Victoria’ és el lema d’aquesta campanya que denuncia la persecució, vigilància, insults, agressions sexuals, tortures i assassinats que pateixen moltes dones de l’entorn rural per denunciar el deteriorament del medi ambient en les seves comunitats per l’explotació legal i il·legal de recursos naturals. Aquesta situació s’ha vist agreujada des de la firma el 2016 de l’Acord de Pau. Des d’aleshores, 55 defensores han sigut assassinades a Colòmbia.
Innovació tecnològica contra la violència
La innovació tecnològica utilitzada en la campanya permet que qualsevol rostre es transformi en el de Victoria, la defensora virtual, que està creada amb les fotografies de les defensores assassinades des de la firma de la pau, per la qual cosa és una suma de totes elles.
Mitjançant aquesta aplicació i a través d’un mòbil, una persona pot, amb la seva veu i els seus moviments, donar vida a Victoria perquè aquesta, en temps real, comuniqui públicament el missatge a través d’una pantalla.
Les defensores del territori i del medi ambient que participen en la iniciativa poden, així, protegides per l’anonimat, denunciar en missatges de vídeo la seva situació personal i fer arribar les seves exigències les autoritats colombianes.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- Les dones generen el 20% dels beneficis del món del ciclisme
- Les rialles de Laporta i Joaquín