Feminisme

Masclisme de carrer: els comentaris sexistes més típics

Frases, actituds, mirades... El comportament dels homes amb les dones és qüestionat pel feminisme

Assetjament, violència i por són alguns dels conceptes que envolten les tradicionalment denominades floretes

acoso-1

acoso-1

2
Es llegeix en minuts
María Aragón

El masclisme està a cada cantonada. Literalment. Durant segles, els carrers s’han convertit en un camp d’acció envaint la intimitat i el territori de les dones amb frases embolcallades en forma de les conegudes floretes, però que de rerefons només tenien caires masclistes. 

Amb milions de dones alçant la veu en els últims anys, ha quedat de manifest que el que pretenien ser paraules boniques i de decòrum no era més que una invasió de l’espai de les dones que veuen limitada la seva llibertat als carrers a través d’actes que els condicionen i, fins i tot, provoquen por.

Guapa, preciosa, bonica... Són alguns dels termes utilitzats més comuns, però són només tres de la infinitat de paraules que les dones senten per part de desconeguts. Això genera respecte i fins i tot molta por pel que pugui patir després. En un vídeo viral, un ajuntament pretenia alertar sobre això que sembla tan simple donant la volta a subjecte i objecte, en aquest cas eren ells els que es veien assetjats. 

Es tracta d’assetjament, d’una forma de violència que estableix una relació unidireccional en què la dona no només no accepta ni arriba a un consens o tracte, sinó que es veu acorralada i amb poques opcions d’actuació. Això es multiplica especialment a la nit, moment en què qualsevol paraula o frase pot donar lloc al fet que s’acceleri el pols i es temi el pitjor. Aquest és un dels relats més contundent sobre això. 

 

Notícies relacionades

«Quin vestit més bonic que portes» o «vine i me l’ensenyes» són altres de les frases més comunes en les quals no s’acudeix directament al físic, però sí a la roba. Precisament a peces que es qüestionen sempre en el cas de les dones i que s’han utilitzat per justificar l’assetjament o fins i tot agressions.  El que per a molts grups d’homes és una forma de diversió, segons un estudi, per a les dones és simplement terror i pànic.

«Et faré tota una dona», «preciosa»... «Vas provocant», ha sigut una de les frases sexistes més utilitzades, com la d’aquest home en una història que va acabar amb un vídeo d’assetjament viralitzant-se a les xarxes socials. En definitiva, situacions no només incòmodes que han portat els experts no només a analitzar aquests comportaments i a intentar establir límits, sinó a desenvolupar tecnologia contra l’assetjament