Llegendes urbanes
Els 7 grans mites sobre internet: des del wifi que provoca càncer fins a la seguretat de les contrasenyes
La creació d'internet, la seva seguretat i els efectes sobre la salut són els grans objectes de les llegendes de la xarxa
zentauroepp33538649 proteccion de datos internet password foto 123rf180523151331
Que no podem viure sense mites i llegendes és una realitat que internet ja coneix. Els usuaris de les xarxes socials són conscients d’això, i no fan res més que augmentar l’èpica i el drama d’històries que tothom reconeixeria com a veraços... però que no tenen res d’això.
Des que es va inventar, no només són eternes les llegendes que circulen a la xarxa, sinó les pròpies. La màgia d’internet fa créixer la magnitud de les grans mentides sobre internet.
- Es va crear per a una guerra nuclear. Qui no ha sentit que va ser inventat per militars davant de l’imminent enfrontament. La realitat és que científics i institucions buscaven la manera de comunicar-se. Va ser després quan els militars van començar a utilitzar-lo.
- Les contrasenyes complexes són més eficaces. «¡No es pot utilitzar l’1234! ¡Compte amb posar la data de naixement!» La veritat és que als ‘hackers’ els és una mica igual quin tipus de contrasenya tinguis, si hi poses molts caràcters %&!X o si simplement poses el nom del teu fill. Els atacs principalment arriben per ‘phising’ o suplantació d’identitat, o mentre introdueixen un codi maliciós en un ‘e-mail’.
- La meva informació no té valor, és igual que vulguin la meva informació. Les teves dades valen diners, i per això grans companyies com Facebook intenten recopilar-lo.
- Viquipèdia és la gran enciclopèdia. Sembla que el que posa és cert, veritat absoluta, però aquesta famosa pàgina de referència es crea partint de l’edició dels mateixos usuaris. Qualsevol pot escriure una pàgina o modificar-la, i, tot i que és revisat, no sempre és informació precisa.
- El wifi provoca càncer. Aquesta tecnologia utilitza les ones de ràdio i microones, sense efectes nocius per a les persones.
- El mode incògnit ens protegeix. Les amenaces virtuals no entenen de pàgines ocultes. És útil perquè no quedi rastre del que has fet de cara al següent ús d’un altre internauta o algú que pugui utilitzar el teu mòbil o ordinador, però res més que això.
- És millor no actualitzar els equips. Sempre hi ha un conegut que et recomana fer cas omís de les actualitzacions, però quan es produeixen és per alguna cosa. No fer-ho posa molt més fàcil ser objecte d’amenaces a la xarxa, fan que el teu material sigui més vulnerable.
Temes:
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació