CREATIVA ARQUITECTURA URBANA

L'última atracció de Tòquio: lavabos públics transparents

El públic pot verificar abans d'entrar si els vàters són nets o si hi ha algú dins

Les parets de vidre es tornen opaques quan es tanca la porta, i a la nit la instal·lació s'il·lumina

54851214 60

54851214 60 / PHILIP FONG (AFP)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

«Hi ha dues coses que ens preocupen quan entrem en un lavabo públic, especialment els ubicats en un parc. La primera és la neteja i la segona, si hi ha algú da ins. Amb l’última tecnologia, el vidre exterior es torna opac quan es bloqueja. Això permet als usuaris verificar la neteja i si algú està utilitzant el lavabo  des de l’exterior. A la nit, la instal·lació il·lumina el parc com una bonica llanterna». ‘Et voilà’, amb aquesta enginyosa solució tècnica, el cèlebre arquitecte japonès Shigeru Ban ha plantat en un dels districtes més bulliciosos i cèntrics de Tòquio, Shibuya –el del famós i més concorregut pas de vianants del planeta–, i ja s’ha convertit en una de les més visitades atraccions locals.

L’exterior de vidre revela que la instal·lació és buida, cosa que la fa segura per utilitzar-la a la nit. / NIPPON FOUNDATION / SATOSHI NAGARE

El vidre es torna opac quan es bloqueja. / NIPPON FOUNDATION / SATOSHI NAGARE

En realitat es tracta de dues peces que formen part d’un projecte innovador destinat a canviar la percepció dels usuaris dels lavabos públics, i per tant, de la geografia urbana.

Dissenyats per Shigeru Ban Architects, firma guanyadora del premi Pritzker, els dos nous vàters nets, espaiosos i completament transparents s’han instal·lats al miniparc Yoyogo Fukamachi i al parc comunitari Haru-no-Ogawa.

Joc de colors

Quan no s’utilitzen, els tres blocs de vàters són translúcids, amb vidres roses per a les dones, violetes per als homes i grocs per als banys accessibles per a tothom, també equipats per canviar els nadons.

Les parets es mantenen transparents gràcies a un corrent elèctric. Al tancar la porta, l’electricitat s’interromp i es tornen opaques, protegint així la intimitat dels usuaris, fins i tot en cas d’avaria elèctrica.

Reinvenció dels llocs públics

Aquests lavabos experimentals van ser encarregats per la Nippon Foundation, una organització no governamental japonesa, amb l’objectiu de reinventar els llocs públics de la capital.

El vidre dels lavabos dissenyats per Shigeru Ban s’enfosqueix quan algú hi entra. / Afp / Philip FONG 

Els habitants del barri aprecien la iniciativa. «Els banys públics solen ser foscos i bruts, així que l’aspecte net que tenen aquests em sembla molt agradable», declara Rie Maeda, una dona de 41 anys, a l’agència France Press.

Utilitzar aquests vàters resulta molt emocionant. Una vegada dins, el client no veu si el vidre està esmerilat (opac) o no. A més, les parets entre compartiments tenen miralls, la qual cosa augmenta la sensació d’estar en un aparador. Però no, ningú et veu si et tanques amb balda.

Notícies relacionades

Un total de 16 arquitectes treballen en vàters innovadors que s’instal·laran a tot el districte de Shibuya d’aquí a l’estiu del 2021, entre els quals alguns de renom com Tadao Ando Kengo Kuma. Originalment, se suposava que el projecte coincidiria amb els ajornats Jocs Olímpics d’estiu de Tòquio 2020. Es tractava de rebre amb creativa hospitalitat els hostes que arribarien d’arreu del món.