Problemes estètics
¿Què ha ‘desfigurat’ Linda Evangelista?
Cirurgians d’estètica de Mallorca expliquen que el tractament que ha rebut la top consisteix a congelar les cèl·lules grasses que es volen eliminar
L’exmodel canadenca Linda Evangelista ha viralitzat a través del seu compte d’Instagram que està «totalment deformada» a causa d’una intervenció fallida de cirurgia estètica que es va fer fa cinc anys i dels riscos de la qual mai va ser advertida. Sumida en una profunda depressió, la maniquí va presentar dimarts passat en un tribunal federal de Nova York una demanda contra Zeltiq Aesthetics per negligència i publicitat enganyosa. La demanda, que puja a 50 milions de dòlars, al·lega pèrdua d’ingressos per no poder treballar des del 2016 i angoixa emocional. En la denúncia, s’explica que la model s’ha sotmès a múltiples procediments entre el 2015 i el 2016 per reduir el greix de les seves cuixes, abdomen, esquena, costats i barbeta, i que la cirurgia correctiva no va funcionar.
El dubte ara seria considerar si el seu aspecte actual es deu a una negligència mèdica o a la no-acceptació que les dones envelleixen i l’aparença es pot veure afectada per l’edat o factors com la menopausa. Evangelista també va afirmar que la seva fisonomia avui dia és resultat d’una condició anomenada hiperplàsia adiposa paradoxal, i és la principal raó per la qual es manté fora de l’esfera pública. «Ho faig saber perquè els meus seguidors, que s’han preguntat per què no estic treballant mentre les carreres dels meus companys han prosperat; els diré que la raó és que vaig ser brutalment desfigurada pel procediment CoolSculpting de Zeltiq, que va fer el contrari que prometia», va escriure la model al seu compte d’Instagram. «Van augmentar les meves cèl·lules de greix en lloc de disminuir-les i vaig quedar permanentment deformada, fins i tot després de sotmetre’m a dues doloroses i infructuoses cirurgies correctives. He quedat, com descriuen els mitjans de comunicació, irreconeixible», va afegir.
Les seqüeles del procediment estètic
Aquest diari ha consultat amb diversos metges de medicina estètica a Palma sobre la tècnica i el que ha pogut passar perquè la model hagi obtingut tan mal resultat.
La doctora Dagné Pupo, des de la seva consulta de Medicina Estètica de la Policlínica Miramar Juaneda, explica: «CoolSculpting és un tractament segur i ideal per al greix localitzat, congela les cèl·lules grasses, eliminant eficaçment el greix no desitjat a l’àrea tractada amb uns resultats increïbles. Els efectes adversos són poc freqüents però possibles en tots els tractaments mèdics. És un punt que oblidem com a pacients: abans de qualsevol tractament s’informa mitjançant un consentiment dels diferents efectes adversos que podem tenir. Hi ha efectes secundaris lleus i temporals com enrogiment, inflor, hematomes, formigueig, coïssor, sensibilitat, rampes, dolor, picor o sensibilitat a la pell. Els efectes secundaris rars també inclouen congelació, hèrnia, marejos o dolor que poden durar una setmana. La hiperplàsia adiposa paradoxal és un efecte secundari molt poc comú, en lloc de causar que el greix desaparegui, fa que creixi. Va ser descrit per primera vegada per científics el 2008. Es desconeix exactament per què passa. En qualsevol cas, és un procediment per tractar greix localitzat, mai l’excés de pes corporal. A la nostra consulta tenim altres mètodes mínimament invasius com la intralipoteràpia».
El doctor Antonio Ruiz Nadal, vicepresident de la Societat Balear de Cirurgia Plàstica, al·ludeix per la seva banda que «sobre la polèmica suscitada pel cas de Linda Evangelista, caldria considerar que qualsevol tractament mèdic o quirúrgic està subjecte a un percentatge de complicacions. Fins i tot prendre una aspirina pot desencadenar una reacció al·lèrgica que desemboqui en una mort sobtada. En aquest cas, ni la cirurgia ni la medicina estètica tracten el sobrepès, gairebé no han d’actuar sobre el greix localitzat. Cal fugir de les mal anomenades lipoescultures o tractaments màgics que ens prometen eliminar l’excés de greix generalitzat sense fer dieta. D’altra banda, els tractaments quirúrgics poden generar més respecte, però són infinitament més efectius que qualsevol altre (radiofreqüència, ultrasons, criolipolisi, etc.) i es porten a terme en un entorn més adequat i per personal mèdic. Els tractaments fets amb aparatologia que desprèn energia, fred, calor, etc., tenen més probabilitat de produir cremades i irregularitats a la superfície cutània i necrosi i excés de teixit fibrós o cicatricial en la profunditat. Moltes vegades se sobreindiquen i en aquesta temptativa de corregir grans volums s’utilitzen grans quantitats d’energia que desemboquen en aquests resultats. Hem d’anar a professionals amb la titulació adequada. Les liposuccions són cirurgies i sempre haurien d’estar fetes per cirurgians plàstics. Casos com el de Linda Evangelista demostren que alguns tractaments estan mal indicats i a més fets per personal poc competent, tot i que honestament dubto molt que l’aspecte actual de l’exmodel es degui només a un tractament amb criolipòlisi i sí a un estil de vida una mica desordenat».
Notícies relacionadesFinalment, la doctora Cristina Núñez de la Clínica Áureo insisteix com els anteriors que «el tractament de criolipòlisi és efectiu únicament per a localitzacions en què el greix s’acumula de manera inestètica, sent un tractament no invasiu. És un procediment amb base i literatura científica, i aprovat per l’FDA. Com qualsevol altre tractament mèdic pot tenir les seves complicacions i una és la hiperplàsia adiposa paradoxal, una complicació molt rara (segons el fabricant es dona en un 0,025%, tot i que un recent estudi independent la situa en un 0,72%, que continua sent una probabilitat baixíssima). En paraules no mèdiques, podríem dir que el que passa en la hiperplàsia adiposa paradoxal és que el dipòsit que tractem en comptes d’eliminar-se s’endureix i queda més marcat i visible. La solució és quirúrgica, és a dir, s’ha d’esperar que aquest greix s’estovi i després extreure’l per liposucció. Per norma, amb aquesta operació se soluciona la possible complicació. Hi ha alternatives com la cirurgia, que sempre és la més resolutiva, però també altres de poc invasives. El més important és el diagnòstic fet per un professional expert en medicina estètica i que sempre s’ha de valorar que la idiosincràsia de cada pacient influirà en el resultat final i les seves possibles complicacions. A més, tot procediment mèdic pot tenir uns efectes adversos per als quals el professional ha d’estar format i preparat per respondre i tractar».
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034