Per selecció discriminatòria

Una associació feminista porta ‘Miss França’ als tribunals

L’organització Osez le feminisme (‘Atreveix-te a ser feminista’) ha denunciat el concurs de bellesa per explotació laboral i discriminació

Una associació feminista porta ‘Miss França’ als tribunals

INSTAGRAM

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

¿Tenen cabuda els concursos de bellesa en ple segle XXI? Fins i tot abans de l’era #Metoo els concursos de bellesa fa temps que anaven de baixada i que eren objecte de crítiques per imposar cànons de bellesa impossibles i cosificar les dones. Però ara, a més, són objecte de denúncia per discriminatoris i per explotació sexual. A França, el grup feminista majoritari Osez le feminisme (‘Atreveix-te a ser feminista’), juntament amb tres exconcursants, han denunciat l’empresa Miss França, així com la productora Endemol Production, que s’encarrega de la retransmissió anual del concurs al canal TF1, al·legant que van utilitzar criteris discriminatoris per seleccionar les participants.

Els demandants argumenten que les empreses estan infringint la legislació laboral francesa amb criteris de selecció discriminatoris a l’obligar les aspirants a reines de bellesa a mesurar més d’1,70 metres, ser solteres i «representatives de la bellesa». A més,participar en el concurs seria com treballar, però les candidates no cobren, no tenen contracte de treball. Tampoc poden portar tatuatges, ni pírcings, ni tenir fills o estar casades.

El codi laboral francès prohibeix a les empreses discriminar per motius de «moral, edat, estat familiar o aparença física», ha explicat Violaine De Filippis-Abate, advocada d’Osez le feminisme.

El cas, presentat en un tribunal laboral al suburbi parisenc de Bobigny, dependrà de si els magistrats reconeixen les concursants de ‘Miss França’ com a treballadores de facto dels organitzadors i la companyia de televisió.

Denúncia similar el 2013

Les concursants no firmen un contracte de treball, però els demandants apunten a una sentència de suport el 2013 quan un exconcursant de ‘Míster França’ també va presentar una demanda per raons similars.

L’associació exigeix que les joves que participen al concurs siguin reconegudes com a empleades i que cessin les pràctiques discriminatòries. «És hora que la televisió finalment deixi de reflectir una societat sexista que promou la cultura de la violació i de la dona objecte», escriu l’organització en la seva nota de premsa.

Al seu judici, les candidates de ‘Miss França’ «participen realment en un espectacle i, per tant, realitzen un servei de treball. Els termes ‘mostrar’ i ‘líders de revisió’ són els que fa servir Endemol Production per descriure el seu programa». I continua en la seva argumentació que «la llei imposa la regularització d’un contracte de treball des que hi ha una relació laboral, independentment de la voluntat de les parts. El 2013, la decisió del Tribunal de Cassació, perfectament clara, relativa a ‘Míster França’ va mantenir l’existència d’una relació de treball entre els candidats i la productora». Per tant, les feministes creuen que «no hi ha cap argument vàlid en contra que el programa ‘Miss França’ no estigui finalment subjecte a les mateixes regles».

Notícies relacionades

Finalment, en la seva demanda expressa que «l’empresa Endemol utilitza dones per produir un programa audiovisual summament lucratiu mentre incompleix la legislació laboral que prohibeix qualsevol forma de discriminació relacionada amb la moral, l’edat, l’estat civil, l’embaràs, les característiques genètiques, les opinions polítiques i l’aparença física. Més enllà de l’explotació de les dones amb finalitats econòmiques, aquesta competència, a través de les violacions a la llei de les quals és culpable, té un impacte negatiu i retrògrad en el conjunt de la societat».

El pròxim concurs ‘Miss França’ tindrà lloc a Caen, al nord de França, l’11 de desembre.