Estudi

La devastadora factura humana d’una guerra nuclear: fins a 5.000 milions de morts

Una guerra a gran escala entre els Estats Units i Rússia, en el pitjor dels casos possibles, acabaria amb més de la meitat de la humanitat, segons una investigació de la Universitat de Rutgers

La devastadora factura humana d’una guerra nuclear: fins a 5.000 milions de morts

Epi_rc_es

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Cinc mil milions de persones moririen en una guerra nuclear moderna per l’impacte d’una fam global, provocada pel sutge que bloqueja la llum solar en l’atmosfera, que probablement superaria amb escreix les baixes causades per explosions letals.

Científics de la Universitat de Rutgers han traçat un mapa dels efectes de sis possibles escenaris d’un conflicte nuclear. Una guerra a gran escala entre els Estats Units i Rússia, en el pitjor dels casos possibles, acabaria amb més de la meitat de la humanitat, han detallat en l’estudi publicat a la revista ‘Nature Food’.

Les estimacions es van basar en càlculs de quant sutge entraria en l’atmosfera a partir de tempestes de foc provocades per la detonació d’armes nuclears. Els investigadors van utilitzar una eina de pronòstic del clima recolzada pel Centre Nacional d’Investigació Atmosfèrica, que els va permetre estimar la productivitat dels principals cultius país per país.

Funestes conseqüències

Fins i tot un conflicte a una escala relativament petita tindria conseqüències devastadores per a la producció mundial d’aliments. Una batalla localitzada entre l’Índia i el Pakistan provocaria una disminució del rendiment dels cultius d’un 7% en cinc anys, va suggerir l’estudi, mentre que una guerra entre els EUA i Rússia provocaria una caiguda de la producció del 90% en tres o quatre anys.

Els investigadors també van considerar si fer servir els cultius que actualment s’utilitzen com a aliment per a animals o reduir el desaprofitament d’aliments podria compensar les pèrdues immediatament després del conflicte, però van concloure que els estalvis serien mínims en batalles a més escala.

Notícies relacionades

L’estudi té lloc després que es va plantejar el fantasma del conflicte entre els EUA i Rússia després de la invasió d’Ucraïna per part de Vladímir Putin. El ministre de Relacions Exteriors de Rússia, Serguéi Lavrov, va advertir a l’abril que existia un risc «sever» que esclatés una guerra nuclear.

«Les dades ens diuen una cosa», va dir Alan Robock, coautor de l’estudi i professor de ciències del clima en el Departament de Ciències Ambientals de la Universitat de Rutgers. «Hem d’evitar que ocorri una guerra nuclear».