«No s’entén res»

‘Vocaliza’: El dard a Rosalía, Bad Bunny i altres artistes que canten amb «una patata a la boca»

El projecte Mucha Pepper ha tret una cançó reivindicativa i addictiva plena d’ironia sobre la música actual

‘Vocaliza’: El dard a Rosalía, Bad Bunny i altres artistes que canten amb «una patata a la boca»

Thais Llorca / EFE

2
Es llegeix en minuts

Podràs ser la persona més fan de Rosalía i de Quevedo, de Chanel o de Bad Bunny, però segur que t’ha passat: no has entès a la primera (ni a la segona, ni a la tercera) la lletra dels seus èxits musicals. No ho diem perquè siguin en anglès, que no és el cas, sinó perquè es passen el castellà normatiu per l’arc del triomf. Que ho diguin a la cantant de Sant Esteve Sesrovires i els seus vocables com ‘saoco’ i ‘beef’, que bé mereixen un diccionari per entendre el seu univers. Potser és normal en les noves generacions, la Z i l’Alfa, ves a saber. Però hi ha alguna cosa encara més bàsica en aquesta qüestió i és la vocalització. Sembla que no va amb ells i, per tant, se’ls comprèn encara menys. El grup Mucha Pepper ha publicat a TikTok un tema irònic al respecte que diu en veu alta el que molts pensem i diríem als nostres cantants preferits: «¡Vo-ca-lit-za, cony, vocalitza!».

«És que la cançó és molt ràpida», s’excusen alguns. La cosa no va per aquí. Tampoc és una qüestió de gènere musical. Mucha Pepper, que va néixer a Madrid a principis del 2022, s’atreveix amb bases de trap i hip-hop i se l’entén perfectament. El projecte musical pretén fer cançons reivindicatives i addictives, i vaja si ho ha aconseguit amb ‘Vocaliza’.

«Van a creer que cantábamos así porque el covid nos dejó gilipollas»

La cantant Pepa Solano, nouvinguda de Nova York, i el lletrista Jorge Pérez no es mosseguen la llengua en un vídeo que suma més de 138.000 reproduccions en menys de tres dies: «‘Cuidado con el legado que dejamos, que cuando en 100 años seamos historia, van a creer que cantábamos así porque el virus [covid] nos dejó gilipollas’», lamenten amb una sàtira molt afilada.

En la cançó, de menys de dos minuts de durada, hi ha una infinitat de joies: «‘Para tener 'flow', dime que no estoy loca, hay que cantar como si tuvieras una patata en la boca’», argumenten mentre al videoclip surten persones disfressades de patata. MuchaPepper considera que «‘siempre se ha podido distinguir entre la música cantada y la música sin voz o instrumental. Pero ahora lo más es la música cantada, pero que no se entienda nada’», ironitza.

«‘Que se entienda lo que dices, si respetas este arte’»

Notícies relacionades

Per als que busquen excuses per defensar l’indefensable, el projecte madrileny també té un missatget: «‘No tiene nada que ver con los acentos, es que parece que cantas para dentro’», diu. A més, no es queda allà i compara la vocalització d’alguns dels artistes amb més èxit del panorama musical amb persones que sembla que hagin sortit del dentista: «‘Si quiero perrear me marco un reguetón, pero me niego a cantar como si tuviera un flemón’».

Finalment, la cançó llança el dard definitiu: «‘Da igual si eres de Europa, América o Marte, que se entienda lo que dices si respetas este arte’». Nosaltres no podem parar d’aplaudir perquè no els falta raó. Tampoc podem parar de repetir «patata, patata, patata en la boca». Sí que són addictives les seves cançons, sí.

@muchapepper VOCALITZA ! #muchapepper #vocaliza @peppersolana ♬ original sound – muchapepper