Avenç espacial
Novetat revolucionària a la NASA: motors per arribar abans a Mart
El 2027 es posarà a prova una tecnologia avançada que permetria viatjar a «un espai profund més ràpid que mai»
La NASA, el ‘rover’ Curiosity i el Perseverance han apostat a les seves últimes missions a Mart per l’energia nuclear com a font generadora d’energia, per la seva llarga durada, la seva fiabilitat i el poc manteniment que requereix.
Tanmateix, des de fa més de 50 anys que l’agència espacial no ha pogut executar proves de motors tèrmics nuclears. Això podria canviar, després del comunicat que la NASA ha fet sobre la col·laboració que farà amb l’Agència de Projectes de Recerca Avançada de Defensa (DARPA), per invertir en el desenvolupament d’una tecnologia avançada de propulsió tèrmica nuclear que es posarà a prova el 2027.
«Els astronautes podrien viatjar cap a i des de l’espai profund més ràpid que mai», segons ha informat entusiasmat l’administrador de la NASA, Bill Nelson. A la conferència de premsa, l’agència també ha informat que aprofitarà el programa DRACO, que DARPA ja va emprar el 2021 per estudiar la tecnologia en òrbita. Aquesta agència de projectes també s’encarregarà del desenvolupament de la nau NTR experimental i la NASA posarà tots els seus esforços en la fabricació d’un motor encara millor que els actuals.
Nou motor
Els experts consideren que un coet tèrmic nuclear podria arribar a ser entre dos i cinc vegades més eficaç que la propulsió química i permetria augmentar positivament la capacitat de càrrega útil de la nau. Es calcula que la propulsió seria 10.000 vegades més gran que la que la nau de la missió DART va utilitzar en el seu moment per desviar un meteorit.
El veritable repte per als enginyers és generar prou força per poder accelerar grans masses en períodes llargs de temps. La NASA ha seleccionat 14 propostes com a part del programa que té destinat al «desenvolupament de conceptes avançats a llarg termini o completament nous». Una és la de l’enginyer aeroespacial Ryan Gosse, que no veu impossible la combinació de la propulsió tèrmica i nuclear en un mateix motor.
Notícies relacionadesA diferència del sistema de propulsió convencional, aquests dos sistemes tenen més impuls específic, millor eficiència de combustible i una densitat d’energia il·limitada.
De manera que, si el motor proposat per Gosse tingués èxit, seria una realitat que una missió tripulada a Mart trigués 45 dies. A més de ser un gran èxit tecnològic i històric, també suposaria un gran triomf per als astronautes, ja que tindrien menys exposició a la radiació i a l’ambient de microgravetat.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia