Exemplar manefla
El vídeo viral que demostra l’existència del ‘peix cuñao’
Així era el peix gegant que va devorar els nostres ancestres
La ‘invasió’ dels peixos d’aquari a la natura: «Són una plaga»
¿Com són i com es fan els aquaris sostenibles i ecològics?

El Cheilinus undulatus, comunament conegut com el peix maori o napoleó –perquè la gepa que sobresurt del seu front que s’assembla al barret que utilitzava l’emperador francès Napoleó Bonaparte–, és una espècie de peix marí que es troba a l’oceà Indo-Pacífic, és a dir, tot l’espai que va des de la costa pacífica americana fins a la costa índica africana. Per tant, el seu hàbitat natural comprèn una àmplia àrea, que s’estén des del mar Roig i l’Àfrica Oriental fins al sud del Japó, Austràlia, les illes del Pacífic i l’oceà Índic.
El peix napoleó és conegut per la seva aparença cridanera i la seva mida impressionant. Els exemplars adults poden arribar a fer fins a 2 metres de longitud i pesar entorn de 190 quilograms. Tenen un cos robust i allargat, amb un cap gran i una boca prominent. Generalment presenta una combinació de colors cridaners, com blau, verd, groc i taronja. A més, el seu cos està decorat amb patrons ondulats i taques, cosa que els dona un aspecte únic.
Contacte amb els humans
A les zones en les quals no defuig el contacte humà, ja que és una espècie en perill d’extinció a causa de la pesca excessiva i la degradació de l’hàbitat, el peix napoleó sembla buscar activament la interacció tàctil amb els bussejadors i fins i tot els poden arribar a donar petites empentes o copets en alguna zona del cos, com quan un gos o un gat busca ser acariciat. Sembla disfrutar de les carícies i per això es recolzen contra la pressió de la mà dels bussejadors.
Tot i que pot consumir peixos petits i algues, s’alimenta principalment d’invertebrats marins, com crustacis i mol·luscos. I és precisament la suma de la seva alimentació amb la seva sociabilitat la que ha propiciat el tercer sobrenom del ‘Cheilinus undulatus’: ha sigut cridat el ’peix cuñao’.
Notícies relacionades**mi psicólogo**: el pez cuñao no existe, no puede hacerte daño.
— ChocolateSexy (@fenixzintas) 26 de mayo de 2023
**el pez cuñao**:👇🏻
pic.twitter.com/mwgGPkU6xI
Un tuitaire ha penjat el vídeo d’aquest exemplar en quèpodria ser el mar Roig –ja que en aquest mar, on es comporten amb més sociabilitat, han sigut alimentats amb ous durs– ficant el seu morro en la tasca del bussejador, que està colpejant un crustaci amb un martell per poder trencar la seva closca i donar-li menjar al peix la seva carn. De fet, fins i tot ha d’apartar-lo en una ocasió per no colpejar-lo i treballar amb comoditat, sense el morro del peix destorbant.
El vídeo original, que és del nord-americà Tansu Yêen, ha sigut reproduït més de 41 milions de vegades en tot just 16 hores, i ha obtingut a més gairebé 30.000 retuits i 180.000 ‘m’agrada’. La gravació finalitza quan el bussejador aconsegueix trencar la closca i li dona l’esquer al peix, que l’engoleix àvidament. No en va el peix napoleó és un peix golafre, que es passa la major part del temps diürn menjant.
- Privacitat "Jo mai dono el DNI": un expert explica com donar les teves dades de forma segura en hotels i allotjaments
- Futbol Noves imatges del Camp Nou: així serà com quedarà l’estadi
- Pèls de punta Gonzalo Bernardos adverteix del "festival" immobiliari que ve: "L'habitatge de compra es posarà molt car..."
- EUA ¿Caos o mètode? L’Acord de Mar-a-Lago, el pla que donaria un sentit a la guerra comercial de Trump
- Desembarcament Els avantatges i els perills de portar l’esperit de ‘Sálvame’ a TVE: «Són personatges televisius difícils de domar»
- El nou tauler global Meloni es llança a salvar les relacions comercials entre Europa i els EUA
- Contra els houthis 58 morts i un centenar de ferits en un bombardeig dels EUA al Iemen
- TENNIS Alcaraz es recompon i segueix endavant a Barcelona
- Bàsquet El Madrid, al ‘play-off’ a base de triples
- EL PARTIT DE CORNELLÀ Un Espanyol motivat allarga la bona ratxa contra el Getafe