Als 87 anys
Mor Lluís Llongueras, el mag de la bellesa femenina
Lluís Llongueras Batlle ha mort avui als 87 anys a causa d’un càncer de coll, segons han revelat fonts pròximes a la família. Nascut a Esparreguera el 1936, es va dedicar des dels 14 anys al món de la perruqueria i va crear un imperi dedicat a la cura dels cabells format per una cadena amb més de 50 establiments a Espanya i fins a 120 salons arreu del món i una línia de productes cosmètics que el va convertir en el perruquer espanyol més internacional. El català va impulsar el ‘Mètode Llongueras’, una tècnica de tall a contrapel que va fer furor entre la seva clientela, entre la qual hi havia nombroses personalitats de la ‘jet set’ espanyola.
El 1971 va obrir el seu primer centre de formació i el 1974 obre el seu primer saló a París, en la molt exclusiva rue Saint-Honoré, on va començar a tenir Dalí com a client habitual. Als 80 es va bolcar amb l’escultura quan ja tenia entre els seus clients i coneguts celebritats com els reis d’Espanya, la duquessa d’Alba, Anjelica Huston, Bianca Jagger, Rachel Welch, Jacqueline Bisset o Maribel Verdú. Inclús va tenir el seu moment Hollywood quan els estudis Metro Goldwyn Mayer van escollir un dels seus pentinats per al canvi de ‘look’ de Cher a la pel·lícula ‘Encís de lluna’.
Una de les seves col·laboracions més memorables és la que va realitzar amb Salvador Dalí, amb qui va idear la perruca gegant que està exposada a l’habitació que el pintor va dedicar a Mae West al Museu Dalí de Figueras. De vida personal atribolada, va arribar a confessar que tenia una segona família paral·lela a l’oficial i el 2010 va ser acomiadat per la seva pròpia filla amb un burofax. Llongueras va ser un dels rostres més coneguts de les dècades dels 80, els 90 i els primers dosmils.
Després de dècades trencant esquemes amb la seva infinita creativitat, es va convertir en un referent mundial per la seva lloada tècnica de tall. El seu objectiu sempre va ser enaltir la bellesa de la dona, alhora que traslladar sobre ella la seva genuïna visió de l’art, i aconseguir d’aquesta manera fusionar el món artístic i el de la perruqueria.
Amb la seva devastadora simpatia i la seva energia infrangible, va saber guanyar-se la gent del carrer i també nombroses celebritats. Per les seves mans van passar estrelles del cine com Maribel Verdú, Jacqueline Bisset, cantants, artistes i fins i tot membres de la reialesa, des de Salvador Dalí, Isabel Preysler, la infanta Cristina fins a la reina Sofia. Per això es va convertir en tot un personatge mediàtic i va ser conegut popularment com «l’estilista dels famosos».
Però no només era un personatge. En la seva dilatada trajectòria, Llongueras, que va dedicar més de 60 anys a la perruqueria, va ser distingit en infinitat d’ocasions. Sense anar més lluny, fa uns dies, el passat 8 de maig, va rebre el premi al millor franquiciador de l’any, que va recollir la seva dona, Jocelyne Novella, amb qui es va casar en segones núpcies el 2006 i amb la qual tenia tres fills: l’Adrià, l’Antoni i la Yasmin.
La seva vida és plena d’èxits i triomfs, però es va enterbolir l’octubre del 2010 amb un sonat conflicte familiar que va saltar als mitjans. La seva exdona, Dolores Poveda, i els fills que va tenir amb aquesta –l’Esther i l’Adam; la Cristina va morir el 1991 en un accident de cotxe– van expulsar l’estilista de la seva empresa a través d’un breu comunicat: «La societat Peluquería y Maquillaje SA (PEYMA) acaba d’acomiadar al seu creador Lluís Llongueras, a través d’un burofax que li va ser remès per la seva administradora i filla, Esther Llongueras». En aquest document s’argumentava: «Les tasques que realitza no són a satisfacció d’aquesta empresa ni ostenta actualment cap poder notarial per exercir-les».
El popular empresari va explicar llavors que, «intentant ser bon pare, al formar l’empresa, es van posar les accions a nom de diversos familiars». Al sumar la seva ex i els seus dos fills grans les seves accions, aquesta branca de la família va passar a tenir-ne més del 50%, per la qual cosa els tres podien decidir sense el seu consentiment. Amb el seu optimisme nat i la força que el caracteritzava es va recuperar d’aquesta decepció i temps després fins i tot «va firmar la pau legal». Una cosa que molts companys del món de l’estètica i la perruqueria van aplaudir, perquè el veien un artista polifacètic que mereixia un respecte.
Ara, que el món de l’estètica i la perruqueria està de dol, molts dels seus companys lamenten la pèrdua de l’artista polifacètic.
El perruquer i empresari Josep Pons, amic íntim de Llongueras i que ha sigut al seu costat fins al final, recorda que «quan va començar al món de la perruqueria hi va haver un abans i un després». El 1958, va obrir el seu primer centre a la zona alta de Barcelona, al carrer de Pau Casals, cosa que va originar «una autèntica revolució en la societat». «Recordo que tots els mitjans es van fer ressò de la inauguració, a la qual va anar Dalí, que va ser el seu mestre, el seu referent i la seva inspiració, tal com ha confessat al llarg de la seva vida i ho remarquen tots els seus llibres», afegeix.
És cert que llavors els perruquers més clàssics el criticaven, igual com molta gent que no entenia els seus estilismes i talls avantguardistes, però Llongueras «va ser sempre fidel a un estil innovador». «El seu tarannà provocador era una imatge que projectava només als mitjans. En realitat, era un gran empresari, un motivador d’equip, un gran amic... sens dubte, un geni», conclou.
Notícies relacionadesPer la seva banda, Marcel, un altre referent de la perruqueria, reconeix que Llongueras és un dels catalans universals. «El coneixien arreu del món. Amb la seva creativitat i la seva energia brutal va revolucionar el món de la perruqueria femenina, com Pasqual Iranzo va fer amb la perruqueria masculina», assegura. «Cal assenyalar que, a més de les seves perruqueries, tenia una revista, una productora i un extens marxandatge amb els productes de la seva pròpia marca, i que creava escultures, pintava, feia fotos, escrivia, fins i tot poesia… Era únic i es posava la gent a la butxaca», destaca.
Finalment, el perruquer Joan Balaguer, gran amic de Llongueras, opina que «el Lluís va dignificar la perruqueria. Gràcies a ell es va demostrar que a Catalunya hi havia grans perruquers». «Falten més Llongueras», remarca aquest professional, que considera que la trajectòria de l’estilista d’Esparraguera és impressionant, fins i tot va regular els preus en el gremi», apunta.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034