Universitat de Surrey

¿Addicte a internet? Un revelador estudi mostra quin grau de dependència tens

jgblanco24823497 barcelona 24 01 2014 adolescentes utilizando telefono  movil170419135042

jgblanco24823497 barcelona 24 01 2014 adolescentes utilizando telefono movil170419135042

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

És clar que l’adiccióa internet i els perills ocults a la xarxa són dos problemes que afecten directament gran part de la societat moderna. L’ús ininterromput de diferents dispositius durant hores i les amenaces a les quals s’exposen els usuaris dins de les xarxes socials i altres plataformes fan de l’entorn digital un tema cada vegada més controvertit i, consegüentment, estudiat.

Notícies relacionades

Davant l’absència d’un sistema de classificació d’aquest tipus de dependència, la doctora Brigitte Stangl, investigadora de la britànica Universitat de Surrey, ha portat a terme un estudi exhaustiu d’aquest fenomen. A partir de gairebé 800 qüestionaris realitzats a participants voluntaris, l’autora d’aquest informe ha aconseguit establir una escala entre aquells internautes ocasionals i els addictes. Per a això, Stangl ha mesurat variables com la freqüència d’ús i l’actitud dels subjectes estudiats davant la pantalla. «El nostre principal objectiu era aclarir la diferència entre utilitzar internet de forma problemàtica i ser-hi addicte. Descobrim que com més jove s’és, més probabilitats hi ha de ser addicte a internet, i que aquesta tendència disminueix amb l’edat», va dir.

Així doncs, les categories resultants han sigut les següents:

Usuaris ocasionals

Aquest grup està conformat pel 14,86% dels usuaris i engloba principalment aquells que es connecten exclusivament per realitzar una tasca i, a continuació, es desconnecten. Així doncs, es tracta d’una categoria en la qual entrarien les persones sense cap signe d’addicció i amb cap interès a explorar noves aplicacions. La mitjana d’edat dels usuaris ocasionals és de 33,4 anys.

Usuaris inicials

Per sobre, es troben els usuaris inicials, nivell integrat pel 22,86% dels internautes totals. A diferència de les anteriors, aquestes persones poden mantenir-se en línia més temps del previst, tot i que no es consideren addictes. El seu interès és moderat i la mitjana d’edat en aquest cas és de 26,1%.

Experimentadors

Ja en la meitat de l’escala trobem el que s’ha denominat com a experimentadors: persones que se senten inquietes o ansioses quan no estan ‘online’ i, una vegada connectades, hi troben certa sensació d’alleujament. Conformat pel 21,98% dels usuaris, aquest grup està «més disposat» a provar noves ‘apps’ i tecnologies, i té una mitjana d’edat que oscil·la entre els 22,8 i els 24,3 anys.

Addictes en negació

Ja dins del rang del que es considera una dependència pròpiament dita, se situen els addictes en negació (17,96%). Entre els comportaments addictius característics d’aquesta categoria es troben entaular noves relacions en línia o descuidar responsabilitats del món real. Això sí, aquests usuaris no admeten sentir-se incòmodes quan estan ‘offline’, però, en canvi, sí que mostren bastanta confiança en l’ús dels dispositius mòbils.

Addictes

Finalment, a dalt de tot de l’escala d’addicció, es troba un grup conformat pel 22,36% de la comunitat d’internautes. En aquest cas, s’admet obertament aquesta dependència, a més de reconèixer-se’n l’impacte negatiu. Tot i així, són els usuaris que més confien en aquestes eines i el seu temps en línia és significativament més gran al dels ocasionals (primer nivell).